Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z ustawieniami Heiztechnik Hit Pellet

Warrior311

Rekomendowane odpowiedzi

52 minuty temu, Heiztechnik napisał:

Nie wiem jak można wyobrażać sobie ochronę powrotu i takie tam, jeśli kocioł nie będzie wygrzany. Czyli że niby kocioł miałby startować kilka razy dziennie z temperatury rzędu dwudziestu paru stopni za każdym razem kondensując w środku, a później jest lament, że kocioł w środku jest rudy i rdza odchodzi płatami.

A jaką widzisz różnicę kiedy kocioł nie zasila instalacji - stoi 6 godzin i jest wygrzany , od takiej kiedy stoi 6 godzin i zaczyna od zagrzania samego siebie ? W obu przypadkach woda powracająca z instalacji będzie zimna i tylko prawidłowa ochrona powrotu nie pozwoli na skraplanie niskotemperaturowe wymiennika. Nawet wygrzany kocioł bez skutecznej ochrony powrotu nie da sobie rady z zimnym zładem wody z instalacji.

To ja się nie dziwię, że ten kocioł był produkowany tylko na eksport, a teraz tylko z dotacji, bo pewnie nikt by go w Polsce nie kupił, jak by się dowiedział, że musi się w nim palić cały rok i cały czas. Jak ktoś ma tylko ten piec do grzania i podgrzewania wody, to przecież koszt roczny pelletu to jakiś kosmos- licząc średnio 20 kg dziennie. Niech mi ktoś wytłumaczy jaki sens i cel ma to podgrzewanie pieca sam dla siebie, skoro cała energia jest skumulowana w piecu, bo powiedzmy w domu jest ciepło i pompa nie puszcza na instalację, a z ciepłej wody akurat nikt nie korzysta. 

Edytowane przez Warrior311

18 minut temu, besix napisał:

Tylko co tu tłumaczyć ? Nie widzisz absurdu ? Sterownik - dobry sterownik został okrojony , żeby nikt nie krzyczał przed końcem gwarancji że coś się dzieje z kotłem i tyle . Jak nie wiesz co robić dalej to nikt tu za Ciebie decyzji nie podejmie

No właśnie widzę absurd i nie mogę tego pojąć. Dodaj jeszcze, że oprócz okrojonego sterownika to kupiłem termostat bezprzewodowy za 350 zł, który robi to samo co ten dodawany za darmo, tylko jeden wisiałby na ścianie a drugi stoi na komodzie. 

Jak kolwiek serwis Heiztehnic by nie argumentował wycięcia wygodnych i POTRZEBNYCH funkcji ze sterowników httronic900, (kotły z oze hitpellet) powinien juz zauważyć że strzela sobie w kolano. Tylko glupiec brnie w zaparte pomimo że wie iż zle robi.

Żyjemy w miarę wolnym kraju i decyzje czy kocioł sobie wymienię po 4latach bo zeżre go rdza, czy będę w nim palił 24h na dobę powinniście zostawić odbiorcy/użytkownikowi. Posiadam w/w piec o mocy 15kw, dokupiłem httronic rooms (termostat) coś 600zl, dokupiłem httronic Connect ok 700zl, aby było wygodniej i bez sensu nie latac włączać i wylanczac piec. Teraz wylanczam go przez telefon, ale nadal musze o tym pamiętać, aby np w sloneczny dzień nie grzal sam siebie 8godzin...

Tak ciężko się przyznać do błędnego założenia? Albo z drugiej strony, skoro opcja stref czasowych (czytaj ustawiania wygaszania i rozpalania o określonych zaprogramowanych porach palnika) tylu użytkownikom by się przydała to dlaczego jej nie przywrócicie? Nie szanujecie klienta. Zamiast kupować wspomniany termostat i httronic conect mogłem kupić po prostu całkiem nowy sterownik do pieca z opcją stref czasowych lub chociaż wygaszania palnika przez termostat. I prawdopodobnie tak rozwiąże ten problem. A co do podejścia do tematu Heiztehnic to czuje delikatnie mówiąc niesmak. Raczej będę ja omijał przy kolejnych inwestycjach. 

BTW. Haslo serwisowe do ht900 to 3456, po wpisaniu 3457 jest więcej  opcji. Po wpisaniu 6543 jest ich jeszcze więcej. Może opcja stref czasowych nie jest wycieta a jedynie ukryta? Ktoś zna jeszcze jakieś kody do tego sterownika?

Ew. Ktoś zna sie na programowaniu, może mi przeprogramować sterownik aby miał wspomniane funkcje?

1 minutę temu, besix napisał:

Toś się kolego @Grzegorz3 wbił w koszty , za zdalny wyłącznik kotła 700 zł , to chyba taniej było kupić nową płytę do tego sterownika z pełnym softem .

Ani mi kolego nie mów... wiesz jak to jest gdy się na czym nie znasz... przeszedłem na pellet w tamtym roku z kopciucha. Co mogłem to sprawdziłem, ale takiego kwiatka w postaci okrojonego softu sie nie spodziewałem :-(. Generalnie piec/palnik ok- puki co. Ale sterowanie, no cóż szału nie ma delikatnie mówiąc. Liczę ze ktoś w końcu poda jakiś magiczy kod do sterownika i odkryje ukryte opcje. Ale prędzej chyba kupie nowy sterownik bądź przeprogramuje obecny.

Ktoś z szacownych forumowiczów sie tym zajmuje?

Widzisz z tym programowaniem to tak nie do końca , Heiztechnik zleca firmie Brager produkcję wersji okrojonych i elektronika ( płyta główna ) też jest modyfikowana , ja jednak też nie rozumiem polityki Heiztechnika , przecież średnio ogarnięty użytkownik i tak zrobi sobie modyfikację , której nie da się udowodnić. Taki przykład: grzejąc wodę do temp 55 dołożę drugi identyczny czujnik jak czujnik kotła , zamontuję go na samej górze bojlera i za pomocą zwykłego przekaźnika sterowanego termostatem pokojowym będę zamieniał te czujniki po dogrzaniu domu. Kocioł przejdzie w postój zobaczy czujnik zamontowany w górnej części bojlera i bedzie wygaszony znacznie dłużej albo nawet do kolejnego zadziałania termostatu . To oczywiście niedoskonałe rozwiązanie bo z wody też musimy korzystać ale powinno zadziałać na wyobraźnię . Wystarczy wiedzieć , że czujniki w tym sterowniku to rezystancyjne KTY 81 i jakim rezystorem je zastąpić na czas postoju. Dodatkowo zalecam wykorzystanie przekaźnika z opóźnieniem czasowym , najlepiej 30 minut , zabezpieczy to instalację na wypadek zbyt dużego wzrostu temperatury kotła przy wygaszaniu . Czyli zamieniamy czujnik na rezystor pół godziny po przejściu w postój.

Idąc dalej jak dołożę do tego przekaźnik wifi za 50 zł to mam zdalne sterowanie kotłem z harmonogramem czasowym , bo nawet chińskie aplikacje mają możliwość ustawienia harmonogramu załączeń przekaźnika.

A jak zmienię chiński soft na coś sensownego to będę miał i harmonogramy i inne ciekawe funkcje , coś na tem temat wie kolega @eliks

Edytowane przez besix
uzupełnienie tekstu

@Grzegorz3 zdalne włączanie/wyłączanie kotła, 4 czujniki na 2 metrowych kablach dodatkowy moduł z temperatura w domu, wszystko sterowane aplikacją z wykresami, możliwością wirtualnego termostatu poprzez tą czujke w komplecie, wszystko poprzez wi-fi kosztuje z przesyłką koło 280zl.

Dzieki Koledzy za podanie jako takiego substytutu, de facto figa z makiem w stronę Heiztehnic. LOL Stopień irytacji tym sterownikiem wszedł u mnie już na taki poziom ze mam daleko w tyle czy ktoś coś będzie mi chciał udowadniać czy nie. Jedyny atut ze strony Gminy, czy producenta kotła to ze nie uznają mi gwarancji w razie czego... A normalnie bez modyfikacji uznają? LOL Wczoraj czytałem jak to jednemu z użytkowników przepaliło się palenisko- odp serwisu 700zl, gwarancja tego nie obejmuje. Ew pospawaja za darmo tylko trzeba do nich dostarczyć... Tak jak jeden z użytkowników pokazal kocioł cały zardzewiały, a serwis bo stoi w piwnicy to zardzewiały (a gdzie ma stać? w salonie?), zbyt duża wilgotność, sorry nie nasza wina. 

Reasumując gwarancja nie jest dla mnie żadnym argumentem, pozostaje wyrwać elektronikę, a najlepiej wyciąć ja siekiera i wstawić jakiś cywilizowany sterownik ;-). Oczywiście po gwarancji... ;-D

P.S. I proszę Kolegów z Heiztehnic o nie komentowanie, ze to nie prawda, że tak nie jest, że czarne jest biale i ze WASZA racja jest bardziejsza od mojej i setek użytkowników tych okrojonych sterowników. I tyle w temacie, co by nie lamentować za dużo;-)

@eliks jakieś namiary gdzie mogę poczytać coś więcej o takim rozwiązaniu? Czy to autorskie dzieło? (Nie zrozum mnie źle, jak pisałem wyżej, raczkuje w tym temacie)

@Grzegorz3 to są moduły Wifi z Supla na pokładzie. Masz czujniki, włączniki, przełączniki itd. Sterujesz kotłem, bramą, lampkami w domu itd. Do tego oczywiście te moduły muszą być odpowiednio przeprogramowane i przerobiony. Takie rzeczy robi @besix więc do niego uderz w razie pytań i szczegółów.

received_864519187419033.jpeg

Screenshot_2020-11-24-19-45-12.png

Screenshot_2020-11-24-19-45-25.png

@cezar76 ... tak przyroda, silniejszy wygrywa. W tym wypadku Heiztehnic zgarnia wszystkie medale ;-). A na poważnie, to nie jest tak zle. Chodź nieuczciwe zagrywki sie zdazaly w postaci wciskania wszystkim cudownych elektronicznych pomp ferro c.o. i do ładowania zbiornika cwu za 1000zl. Wpadli monterzy i cytuje: "Pana pompy grundfosa nie będą, muszą być elektroniczne. To montujemy piec czy nie?"

A więc piec 3000zl z kawałkiem, pompki 1000zl, 600zl httronic rooms, 700zl ht connect. Wyszło ponad 5000zl.

Tak po ktutce dom mam nie stary, bo budowałem w 2010, wszystko w miarę ocieplone etc. Ok 130m2 pow. użytkowej. Ubiegłego sezonu spaliłem ok 2,5 -3t. peletu który kupiłem po 700pln. W domu 22, poddasze 21. W nocy 21, poddasze 20°C. Wcześniej paliłem w defro optima komfort drewnem. Ze wszystkim wychodziło mi ok 2k na opal. Wiec dla mnie taka zmiana jest ok. CHOĆ TU MUSZE PONOWNIE ZAZNACZYC- niesmak po nieuczciwej praktyce czy to gminy czy Heiztehnic jest.  No sorry, 2 pompki ferro za 1000zl, a jak nie to nie montujemy? Poważnie? Wszędzie w każdej instrukcji od sterownika httronic 900 dostarczonej użytkownikom sa strefy czasowe opisane w menu. Strefy czasowe do cyrkulacji. W broszurach przedstawianyh przez gminę byl opis sterownika, przy którym były te funkcje zawarte. Ba do teraz sa ikonki stref czasowych przy tych sterownikach na stronie Heiztehnic. A później się okazuje ze wyparowały....

Więc tak @cezar76, jedno słowo wystarczy i trafnie je uczyłeś... przyroda. Pomimo zadowolenia z kotła, całej zmiany kotłowni to przez podejście Heiztechnic do użytkowników po prostu jej nie lubie. LOL

@eliks bajera, niezle to wygląda. Mam fotowoltaike i zamontowałem sobie licznik energi z supli (zamel), bardzo sobie go chwale. Nie wiedziałem że można tam takie dobrenkie rzeczy tworzyć.

Screenshot_20201124-202446_SUPLA.jpg

• Lubię to 1

A no zastanawiam się w ktora stronę z ta flaszka iść... ;-D. Bo tak..

2 godziny temu, besix napisał:

jak zmienię chiński soft na coś sensownego to będę miał i harmonogramy i inne ciekawe funkcje , coś na tem temat wie kolega @eliks

Godzinę temu, eliks napisał:

Takie rzeczy robi @besix więc do niego uderz w razie pytań i szczegółów

Wiec po prostu mize kupie dwie? ;-)

Całkiem nie zobowiązująco i w wolnej chwili Kolego @besix napisz proszę co to za moduły, jakich firm potrzebuje żeby osiągnąć to o czym rozmawiamy. Nie żebym w siebienie wierzył, ale jeśli stopien trudności wykonania takiego projektu jest na równi z rozbrojeniem głowicy nuklearnej scyzorykiem- to chyba nadal będę "szczesliwym" posiadaczem ht mega tronic 900 ;-)

Gotowiec od Besixa jest za tani żeby samemu się w to bawić, przerabianie, lutowanie, programator do zmiany softu itd. 

7 minut temu, eliks napisał:

Gotowiec od Besixa jest za tani żeby samemu się w to bawić, przerabianie, lutowanie, programator do zmiany softu itd. 

A to się nie zrozumieliśmy, nie wiedziałem że kolega @besix oferuje gotowca. Tak, z chęcią będę w ty wypadku oportunista i kupie wszystko gotowe. Jakieś zdjęcia sprzętu, jak to wygląda? Transakcja przez allegro, sklep czy do czapki? Jestem elastyczny;-D

Heh, dlatego też Ci pisałem żebyś się z nim skontaktował.

Panowie przecież oczywistą rzeczą jest ze ten kocioł z dotacji ,bedzie miał  okrojony z  "niebezpiecznych " funkcji sterownik .Widomo ze jak bedzie "chodził " non stop ,to na pewno nie zgnije w ciągu tych 5 lat "gwarancji " i firma ma spokój .A najlepsze jest to ze ta "gwarancja " dotyczy wlasciwie tylko wymiennika ,reszty czyli tego co najczesciej się psuje czy zużywa ,np.zapalarki  ,elektroniki  ,czujników  ,palnika ,gwarancja w zasadzie nie dotyczy .Możliwosci okrojonego z wszystkich przydatnych funkcji sterownika HT tronic 900 to całkowita  porażka ,już nawet nie wspomne  o braku możliwosci wyłaczenia kotła od termostatu ,czy harmonogramu pracy czasowej ,bo to przecież "zabójstwo " dla kotła, ale brak takich podstawowych rzeczy jak np.brak możliwosci ustawienia histerezy CWU która jest ustawiona "na sztywno "6 stopni ,czy histerezy pompy "przewałowej "która jest ustawiona na zadaną 60 z histerezą 5 stopni ,a wiec mieli tą wodę w kotle  od 55 do 60 stopni całkowicie bez sensu ,bo wystarczylo by ustawić 56 stopni z histerezą 1 stopnia i te 55 wymagane bedzie zachowane .Wszystko to zdaniem pana przedstawiciela firmy dla "dobra " uzytkownika zeby mu kocioł sluzył 20 parę lat .A ja myślę ze to wszystko dla dobra firmy ,zeby kosztem uzytkownika ,nie miał najmniejszych problemów ,bo z takimi sztywnym ustawieniami faktycznie kocioł pracuje w warunkach wręcz idelanych ,za co płaci użytkownik .Ciekawe jak według producenta powinno się grzać nim CWU latem ? Pewnie też powinien pracować cały czas bez wylaczania ,zeby zagrzać wode raz dziennie .Oczywiscie mając trochę pojecia można sobie to wszystko poprawić ,stosując dodatkowe czujniki sterowniki ,ale czy o to chodzi ? Widać ze slowo " kocioł z dotacji " w naszym pięknym kraju oznacza "masz tanio ,to bedziesz się męczył bo my twoim kosztem chcemy mieć spokój"

Edytowane przez jurek72

Dlatego kolego @jurek72tak jest , bo ludzie myślą , że złapali złote jajo i z dotacji będą mieć tanie ogrzewanie.

Ono może być tanie i dobre , tylko trzeba umieć nie dać się zrobić w rogi . Jak producent daje gwarancję na 5 lat na wymiennik a resztę zrzuca na Ciebie to kombinuj tak żeby ewentualnie po 4 latach musieli wymienić ten wymiennik a ty żebyś płacił za ogrzewanie domu a nie kotła.

Jeśli masz podłączony czujnik pogodowy to podnieś temperaturę na krzywej grzewczej.

Jeśli nie, to zwieksz temp na zaworze trójdroznym.