Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

kupilem dom w którym była już zainstalowana podłogówka,chce wymienić rozdzielacz na jakiś porządny,chciałbym poprosić o doradzanie jakiej firmy,co warto dolozyc itd,piec na ekogroszek  Altech Rubid 2 18kW,dom 160m2,dół 80m2,góra 80m2

3CE59213-1B63-4C5B-BAF8-8E22142A3DA7.jpeg

Opublikowano

Podlogowka grzeje ? Nie ma z nią problemów? Jezeli nie to po co wydawać kasę.  

Opublikowano

Generalnie poprzedni właściciel twierdzi,ze przez 10lat 2x użył podłogówki,bo zaraz sauna sie robiła w domu,ja pierwszy raz odpaliłem piec wczoraj,podłoga grzała tylko w jednym pomieszczeniu,pewnie zapowietrzona,pomysł w wymiana rozdzielacza wziął się stad,ze ten wygląda „biednie”,brak zaworów,pompy,zaworu do regulacji temperatury itd,

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano (edytowane)

Zrob od razu zdj instalacji . A tak ogólnie to jak to pracowało jak pompy na op nie ma ? 

Edytowane przez Kazio321
Opublikowano

Są zawory na pętlach wystarczy założyć głowice z elektroniczną regulacją, nie widać  pomieszania,  jest gdzieś zawór N-drogowy.  

Opublikowano

Zawor 4d i 3d masz . 4d sterujesz temperatura ma grzejniki (jak masz ) a 3d temperatura na podloge . Tylko brak siłowników do tych zaworow i sterownika ktory je obsłuży. 

Opublikowano (edytowane)

Na powrocie z 4d do kotla . Tylko dobrze by było zrobić schemat podglądowy.  Wtedy można opisać co musisz pozmieniać 

Edytowane przez Kazio321
Opublikowano (edytowane)

ale masz tam mętlik  , przydało by się zdjęcie jak jest pospinany powrót   z  bojlera ,podłogi i 4D

projekt przeróbki.jpg

Edytowane przez mironw
Opublikowano (edytowane)

MASAKRA!!!!!!!!!!

aa.jpg.4ead69e063390102d33e9f2bb7396547.jpg

a tamto po zaślepiaj    do zbiornika wyrównawczego powinna iść rura jak najbardziej prosto i bez żadnych zaworów  oraz minimum 1cal lub Cu28

A jeszcze to trzeba obrócić puszkę na pompie podłogówki bo jak zalejesz elektrykę to będzie bum  i wirnik powinien być w poziomie a nie tak pod kątem

Edytowane przez mironw
Opublikowano

Japierdzile,kto temu gościowi to robił...

A jeszcze jedno,wczoraj jak podlogowka działała tylko w jednym pomieszczeniu,próbowałem sprawdzić czy nie ma powietrza i popuscilem śrubokrętem zaworki,powietrza nie było,odrazu lala się woda,ale jakby odwrotnie,na dole jest zasilanie chyba,wiec tam powinna lecieć ciepła

578a46190cca7bde9e52c672fe8d7454.jpg

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Opublikowano

jest okej  zasilanie górna belka - z pompy

powrót dolna

a najlepiej to sprawdż rotametry gdzie jest 0  - góra czy dół szklanki

jeszczem jedno czy ten 3D jest dobrze założony bo coś mi ta czerwona skala nie pasuje

3D schemat.jpg

Opublikowano

Kolego @Tomeks32 pisałem Ci zebys zrobił schemat instalacji wtedy by się uwzględniło poprawki. 

Opublikowano
jest okej  zasilanie górna belka - z pompy
powrót dolna
a najlepiej to sprawdż rotametry gdzie jest 0  - góra czy dół szklanki
jeszczem jedno czy ten 3D jest dobrze założony bo coś mi ta czerwona skala nie pasuje
1282566951_3Dschemat.thumb.jpg.987d308aaf853d9fb938a3e4d81538a6.jpg

Ten zawór w pozycji jak na zdjęciu z kotłowni daje ogrzewanie na kaloryfery,jak przekręcę w lewo,dołącza podłogówkę

Kolego [mention=87615]Tomeks32[/mention] pisałem Ci zebys zrobił schemat instalacji wtedy by się uwzględniło poprawki. 

Będę tam popołudniu,postaram się rozrysować schemat

Opublikowano
3 godziny temu, Tomeks32 napisał:

Ten zawór w pozycji jak na zdjęciu z kotłowni daje ogrzewanie na kaloryfery,jak przekręcę w lewo,dołącza podłogówkę

to jest zawór tylko do podłogówki i  tak może tylko działać  dlatego  , do grzejników jest 4D

jak będzie nim sterował siłownik ze sterownikiem , to zacznie działać, a nie robić saunę  ,temperatura na podłogę nie powinna przekraczać 35*C-40 *C

4D i 3D.jpg

Opublikowano

Ten zawór 3d od podłogówki jak przekręcisz w prawo to powinna na podłogę iść gorąca woda, a jak w lewo to pompa za zaworem powinna robić się zimna. Czy tak jest, bo mi również wygląda to na źle ustawione lustro zaworu.

Opublikowano

Ale kiedy jest ciepła bardziej.

w sumie brakuje również zaworu zwrotnego na powrocie z obiegu podłogowego więc może powrotem zaciągać wodę z kotła.

Opublikowano (edytowane)

To sprawdź bo oczywiście jest to niemożliwe. No chyba że zamiast zaworu masz wstawiony tylko jego kadłubek.

Edytowane przez Darekgra