Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Totalna Pustka. Pomocy .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmieniłem temperaturę na kotle zmieniłem na rozdzielaczu . Niestety wczoraj zabrali prąd w celu naprawy linii . I musiałem dzisiaj rozpalać więc pytam czy to normalne zjawisko czy jednak nie że stoi jakiś czas na jednej temperaturze 

Opublikowano

Z tego co widzę masz różne przepływy wyregoluj je jak kociolek nie może dojść  to może pozamykaj parę pętli będzie mu łatwiej a potem stopniowo pootwieraj jak to coś wogole pomoze

Opublikowano

Tam gdzie nie ma wody jak kręcę żeby wyregulować to więcej jak 1.5 nie mogę a tam gdzie mam wode to nawet i 3 mogę wkręcić ale są ustawione na 2.0 

Dlatego mam od 1.5 do 2.0 takie różnice na pętlach 

Opublikowano

Jeszcze takie pytanko odnośnie wejścia do komina. Czy tam głębiej jest uszczelnione ? Na zdjęciach tego nie widać, a wejście do komina musi być 100% szczelne.

Opublikowano

jesli 30kg na dobę teraz zużywa to ile będzie w zimie - 60kg? I to na ogrzanie 70m2, jak piszesz? No gdzieś to ciepło się przecież musi podziewać, niemożliwe żeby znikało bez śladu - taka ilość węgla to powinna starczyć na dom 300m2.

Opublikowano

Czy masz docieplony sufit ? nie napisałeś nic na ten temat. 

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem to ta rynna na sterydzie jest do uszczelnienia . Ewidentnie powietrze ucieka dolem . A jak wiadomo jedną z przyczyn duzego spalania jest nieszczelny palnik . 

Mam podobny metraż no kilka meterow wiecej bez ocieplenia , jedyne co dwie trzecie sufity obniżone i z C.W.u mieszcze się kolo 7 kilo/doba . U Ciebie z takim ociepleniem powinno byc z 5 . 

16032055163641344949452875874560.jpg

W koło tego talerza nie powinno byc jasnych plam bo to o ucieczce powietrza świadczy.

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

Przede wszystkim co to za kocioł? Dlaczego niema ochrony powrotu kotła?

Opublikowano
Godzinę temu, FAFAŁ napisał:

Moim zdaniem to ta rynna na sterydzie jest do uszczelnienia . Ewidentnie powietrze ucieka dolem . A jak wiadomo jedną z przyczyn duzego spalania jest nieszczelny palnik . 

Mam podobny metraż no kilka meterow wiecej bez ocieplenia , jedyne co dwie trzecie sufity obniżone i z C.W.u mieszcze się kolo 7 kilo/doba . U Ciebie z takim ociepleniem powinno byc z 5 . 

16032055163641344949452875874560.jpg

W koło tego talerza nie powinno byc jasnych plam bo to o ucieczce powietrza świadczy.

Słuszna uwaga. Sprawdż palnik .

Opublikowano
W dniu 20.10.2020 o 16:54, Michał94 napisał:

U

16032054917525442065500521290425.jpg

16032055373746646712680962208344.jpg

Że tak nieśmiało spytam:    Po co jest na tym palniku ta blacha? Co to za patent?

Mam też taki palnik ale żadnej blachy nie ma, natomiast ~15cm nad rynną powiesiłem stalową patelnię która robi za  deflektor.

Opublikowano (edytowane)

Czy ma Pan w ogóle jakiś krótki obieg kotłowy zrobiony ? Czy idzie zawsze full na grzejniki ? Bo na podłogówkę widzę ma Pan zawór. Dla pieca 48 C to za mało. Najlepiej 60 C +, powrót pewnie zimny jak cholerka, a w domu nie do wytrzymania ? Przy prawidłowo zrobionej instalacji na piecu powinno być 65 C, na powrocie do pieca 55 C, a w domu 21- 24 C płynnej regulacji.

Edytowane przez VolRecon
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Właśnie o tym chciałem pisać, choć o razu zaznaczę, że na co dzień nie robię instalacji CO, ale z instalacją jest też coś nie tak, wydaje mi się, że pompa CO powinna być na powrocie, a przed nią powinien być zamontowany zawór termostatyczny 55°C-3D to by rozwiązało problem utrzymania wyższych właściwych temp. na kotle i pewnie miało by też wpływ na jakość i ilość spalonego opału.

Opublikowano (edytowane)

Zastosowanie u Ciebie zaworu 4D z wejściami 1 cal powinno zejść z zużyciem węgla o 30 - 40 %. Spowoduje to działanie krótkiego obiegu kotła. Przy okazji będzie chronił powrót i piec pochodzi dłużej bez rdzy, a na dom będziesz mógł sobie ustawić temperaturę jaką będziesz chciał. Na piecu ustawisz sobie 65 C, a na dom będzie ci szło powiedzmy 40 C. Jest tylko jedno ale ... Nie masz zapewne układu grawitacyjnego przez co aby zawór mieszał prawidłowo i miał pełną regulację musisz założyć dodatkową najprostszą pompkę na powrót kotła. Inaczej jak ustawisz zawór 4D od zakresu 5-10 pompa C.O zaciągnie Ci wszystko z pieca i znów będzie szła zimna woda.

Edytowane przez VolRecon
Opublikowano

Wow tyle cennych rad . Aczkolwiek muszę przyznać ja jestem dzieciak  26 lat i na tych sprawach się nie znam. Wzięłam firmę założyli i poszli ja jeżdżę w transporcie więc jestem gosciem w domu . W domu też zostawiam swoje ukochane dziewczyny (żona i córka) a jeszcze w drodze jest syn więc chcę dobrze dla nich . Żeby bylo łatwiej . Na całym mieszkaniu mam obniżone sufity i tam też ocieplenie . Powiem tak . Spierdzielili też to że pod rozdzielacz od podłogówki podłączyli mi 2 grzejniki które mam w domu i te grzejniki stały się bez produktywne . Jeśli chodzi że 15 kw dużo , Tak polecony piec i firma (żona się uparła) a ja teraz oczami świece .. czym uszczelnić ten palnik najlepiej Panowie ?? I jakby ktoś mógł przejrzeć zdjęcia i podpowiedzieć konkretnie co ja mógłbym wymyśleć tutaj . Jeszcze raz dziękuję wszystkim za podpowiedzi 

Opublikowano

Pisałem wcześniej, że coś mi nie pasuje z instalacją i rzeczywiście tak jest, taki schemat proponuje konkurencja:Schowek09.jpg

Przeniósł bym jedynie ZZ na powroty.