Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zasilanie do sprzęgła , pellet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Benton661 napisał:

Pompa tłoczy gorącą wodę z kotła, np. przez wężownicę w bojlerze. Jak masz czujnik na powrocie to sobie sprawdź. Powrót tylko przez moment "klęknie" , a przecież całej wody z bojlera nie przepuszczasz przez kocioł, tylko tyle co jest w wężownicy

Rozumiem. Pójdzie szybko. Z tym, że myślałem że można dać ten powrót z bojlera przed ATV. Coś na zasadzie sprzęgła ( do którego podłączamy powrót bojlera)

Opublikowano

Nawet jak z wężownicy pójdzie letnia woda to i tak zostanie podgrzana zmieszana z zaworu ATV tak ?

Opublikowano
3 minuty temu, pospisz napisał:

Ja bym oprócz atv załączył pompę cwu na stałe w celu ochrony powrotu, może to pomoże bo widzę że sprawa beznadziejna. 

Ja myślę że sprzęgło rozwiąże problem. Nawet tylko z tymi dwoma obiegami

1 minutę temu, Kordjano napisał:

Nawet jak z wężownicy pójdzie letnia woda to i tak zostanie podgrzana zmieszana z zaworu ATV tak ?

No nie, bo kolega zaleca wpiąć powrót bojlera bezpośrednio do kotła.

Opublikowano

Kordjano, nie mieszaj. Powrót z bojlera ma być wpięty wprost do kotła i tyle!

Opublikowano

A ja mysle, ze powinniście dac sobie spokój i czas @Ertanowi na przemyślenie, zrozumienie i ogarniecie tematu

Za duzo piszecie, za duzo informacji i @Ertan nie ogarnia :)

Opublikowano
1 minutę temu, Gonzo19 napisał:

A ja mysle, ze powinniście dac sobie spokój i czas @Ertanowi na przemyślenie, zrozumienie i ogarniecie tematu

Od miesiąca miałem dwóch instalatorów i 2 serwisantów , od czasu jak zamontowali mi pelleciaka. Każdy wskazuje błędy drugiego. Pierwszy serwisant przy pierwszym uruchomieniu kazał założyć pompkę na powrocie, drugi kazał ją zdemontować. Teraz sam staram się to zrozumieć. Więc t nie ja mam coś do przemyśleń, tylko pseudo grupa niewykwalifikowanych gości,  którzy od 30 lat robią to samo i niczego się nie uczą. Przechodzę koszmar za własną kasę, bo wystarczy skręcić parę kolanek i nazywać się instalatorem!........Jeśli chcecie mi pomóc to dajcie jakiś namiar do PROFESJONALISTY w Częstochowie.

Opublikowano

Ale co Ci się właściwie dzieje kolego ? co Ci szwankuje masz jeden obieg grzejnikowy i bojler do grzania i powrót masz zimny ?  no nie żartujcie . 

Opublikowano

Schemat wielokrotnie powielany na forum. Wystarczy przypilnować "fahofca" żeby tak podłączył. ZZ to zawory zwrotne

sprzeglo.jpg.c85a247507be2d9b4b01684dd6512153.jpg

Opublikowano
5 minut temu, Kordjano napisał:

Ale co Ci się właściwie dzieje kolego ? co Ci szwankuje masz jeden obieg grzejnikowy i bojler do grzania i powrót masz zimny ?  no nie żartujcie . 

Ja się nie znam, ale rozumiem że ci z afriso, którzy zalecają taki schemat, z filmu pod którym większość to pozytywne opinie żartują? Znaczy nikt tak nie montuje? A może to właściwa instalacja , a nie podłączanie na krótko bojlera jak 30 lat temu? ....Ja zadaję tylko pytania.

Link do filmu mogę przesłać

!!!!INSTALACJA PRAWIDŁOWA +naczynie wzbiorcze.jpg

4 minuty temu, Benton661 napisał:

Schemat wielokrotnie powielany na forum. Wystarczy przypilnować "fahofca" żeby tak podłączył. ZZ to zawory zwrotne

Prawidłowe , podoba mi się. Tylko sprawa rozbija się o powrót z bojlera. Na wielu filmach widzę ,że wpinają go do powrotu z grzejników przed sprzęgłem( prawa strona na schemacie) Tak jak poniżej na schemacie.

!!!!INSTALACJA PRAWIDŁOWA +naczynie wzbiorcze.jpg

Opublikowano
26 minut temu, Ertan napisał:

Prawidłowe , podoba mi się. 

I na tym poprzestań 

27 minut temu, Ertan napisał:

Tylko sprawa rozbija się o powrót z bojlera. 

Tym akurat nie musisz zawracać sobie głowy. Są poważniejsze problemy na świecie (Covid-19)

• Zgadzam się 1
Opublikowano
39 minut temu, Benton661 napisał:

No i zrób tak i będzie dobrze Kolego @Ertan , @Benton661 podmieszanie tutaj jest gorącej z atv z letnią z wężownicy .

Na marginesie ten schemat z afriso jest gorszy , ale też by działało 

Opublikowano
16 minut temu, Benton661 napisał:

I na tym poprzestań 

Tym akurat nie musisz zawracać sobie głowy. Są poważniejsze problemy na świecie (Covid-19)

To forum o ogrzewaniu . Porada psychologa myślę przyda się tym , którzy mają problem ze swoim ego w akceptacji innych, lepszych rozwiązań......Zdrówka życzę

Opublikowano

To zastosuj te "lepsze" rozwiązania i nie zawracaj nam głowy

Opublikowano
9 godzin temu, Ertan napisał:

To forum o ogrzewaniu . Porada psychologa myślę przyda się tym , którzy mają problem ze swoim ego w akceptacji innych, lepszych rozwiązań......Zdrówka życzę

Fajnie dziękujesz tym, którzy Cię uświadomili. Powodzenia.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, eliks napisał:

Fajnie dziękujesz tym, którzy Cię uświadomili. Powodzenia.

Dziękuję tym, którzy montując sprzęgło zalecają wpiąć w nie: powroty z bojlera jak i grzejników. Ma to sens. ....Tym, którzy pomimo montażu sprzęgła zalecają wpinać " po staremu" powrót z bojlera do kotła, też dziękuję. Nie wiem kogo "uświadomili" bo ja nie jestem za ich rozwiązaniem. Powodzenia. 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

@Ertan

Pytasz co będzie lepsze - jedno i drugie BĘDZIE DZIAŁAĆ prawidłowo.
Te schematy różnią się tym - że jak dasz bojler przed sprzęgło to w trybie letnim grzejesz bojler jedną pompą, bo ta przy zaworze ATV nie jest do niczego potrzebna.
Jak dasz bojler za sprzęgłem - musisz uruchomić 2 pompy - tą z ATV żeby ciepło doszło do sprzęgła i tą od CWU żeby doszła do bojlera.
Zazwyczaj daje się przed sprzęgłem i JEST TO POPRAWNE z racji na to, że część kotłów nie posiada obsługi pompy kotłowej!

Przykładowo LAZAR jak masz bojler do 220l pozwala wpiąć się przed sprzęgło, a jak masz powyżej - musisz dać za sprzęgło bo baniak jest większy i chcą lepiej chronić kocioł.

Nie rób z ludzi co na tym zęby zjedli partaczy bo tak się Tobie wydaje. Jak wiesz lepiej to po co pytasz?

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Obyś kolego później nie narzekał że zasobnik wolno się grzeje i musisz grzać w priorytecie .

Opublikowano
20 minut temu, shogunzlasa napisał:

@Ertan

Pytasz co będzie lepsze - jedno i drugie BĘDZIE DZIAŁAĆ prawidłowo.
Te schematy różnią się tym - że jak dasz bojler przed sprzęgło to w trybie letnim grzejesz bojler jedną pompą, bo ta przy zaworze ATV nie jest do niczego potrzebna.
Jak dasz bojler za sprzęgłem - musisz uruchomić 2 pompy - tą z ATV żeby ciepło doszło do sprzęgła i tą od CWU żeby doszła do bojlera.
Zazwyczaj daje się przed sprzęgłem i JEST TO POPRAWNE z racji na to, że część kotłów nie posiada obsługi pompy kotłowej!

Przykładowo LAZAR jak masz bojler do 220l pozwala wpiąć się przed sprzęgło, a jak masz powyżej - musisz dać za sprzęgło bo baniak jest większy i chcą lepiej chronić kocioł.

Nie rób z ludzi co na tym zęby zjedli partaczy bo tak się Tobie wydaje. Jak wiesz lepiej to po co pytasz?

Po co pytam?- Bo jedni mówią tak, a inni inaczej. Dopiero po 122 wpisach napisałeś coś z sensem, a nie na zasadzie "bo tak!" Wystarczyło napisać tak na początku i wszystko byłoby prostsze. Ale pan , który "zjadł zęby" nie będzie nikomu tłumaczył, wrzuca od 20 lat ten sam schemat, on wie, tak ma być i basta. ..... I nie unoś się tak, bo jeśli ktoś się z tobą nie zgadza , nie znaczy, że uważa cię za partacza.

Opublikowano

Nie-spie-bo-trzymam-kredens.jpg

W tej sytuacji nie śpię - bo MUSZĘ coś komuś odpowiedzieć.
Miej na uwadze, że ludzie starają się coś doradzić z własnej woli i to jeszcze za darmo. Mają co robić - to nie jest ich obowiązek, i nie każdy ma czas coś komuś tłumaczyć - zwłaszcza, że większość ludzi pyta jak ma być i wali ich dlaczego - szkoda się produkować.
Przez takie nastawienie jak Twoje to już w ogóle się odechciewa.

Zawsze możesz zamiast obrzucać ludzi błotem na forum wezwać jeszcze z 5 fachowców, kupić jeszcze ze 4 pompy, ze 2 sprzęgła...

• Lubię to 2
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
7 godzin temu, shogunzlasa napisał:

Nie-spie-bo-trzymam-kredens.jpg

W tej sytuacji nie śpię - bo MUSZĘ coś komuś odpowiedzieć.
Miej na uwadze, że ludzie starają się coś doradzić z własnej woli i to jeszcze za darmo. Mają co robić - to nie jest ich obowiązek, i nie każdy ma czas coś komuś tłumaczyć - zwłaszcza, że większość ludzi pyta jak ma być i wali ich dlaczego - szkoda się produkować.
Przez takie nastawienie jak Twoje to już w ogóle się odechciewa.

Zawsze możesz zamiast obrzucać ludzi błotem na forum wezwać jeszcze z 5 fachowców, kupić jeszcze ze 4 pompy, ze 2 sprzęgła...

No właśnie w tej branży macie problem. Wystarczy kupić trochę osprzętu , założyć firmę i ogłosić się na OLX. Żadnych uprawnień, wykształcenia , kursów. Wolna amerykanka! Potem inwestor kupuje 4 pompy i 2 sprzęgła . .......U mnie było 4 , w tym 2 z serwisu. I co? Jeden wyzywa na drugiego, wytyka błędy, każe poprawiać. Nigdy się tak nie ubawiłem. ..... Tu na forum - "bojler do kotła", na Youtube - "bojler do sprzęgła". Zabawa trwa dalej.......  

Acha, i nie kłam że kogoś obrzuciłem błotem.

Opublikowano

To my mamy większą zabawę z tego co piszesz, przykro że w ten sposób musisz się dowartościować ale każdy ma jakiegoś bzika. 

Opublikowano

Myślę że czas zakończyć temat bo autor nie szanuje ludzi którzy próbują mu pomóc.

• Lubię to 2
  • Zgadzam się 2
  • eliks zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.