Ertan Opublikowano 15 Października 2020 Autor #26 Opublikowano 15 Października 2020 2 minuty temu, Benton661 napisał: Pompa tłoczy gorącą wodę z kotła, np. przez wężownicę w bojlerze. Jak masz czujnik na powrocie to sobie sprawdź. Powrót tylko przez moment "klęknie" , a przecież całej wody z bojlera nie przepuszczasz przez kocioł, tylko tyle co jest w wężownicy Rozumiem. Pójdzie szybko. Z tym, że myślałem że można dać ten powrót z bojlera przed ATV. Coś na zasadzie sprzęgła ( do którego podłączamy powrót bojlera)
Kordjano Opublikowano 15 Października 2020 #27 Opublikowano 15 Października 2020 Nawet jak z wężownicy pójdzie letnia woda to i tak zostanie podgrzana zmieszana z zaworu ATV tak ?
Ertan Opublikowano 15 Października 2020 Autor #28 Opublikowano 15 Października 2020 3 minuty temu, pospisz napisał: Ja bym oprócz atv załączył pompę cwu na stałe w celu ochrony powrotu, może to pomoże bo widzę że sprawa beznadziejna. Ja myślę że sprzęgło rozwiąże problem. Nawet tylko z tymi dwoma obiegami 1 minutę temu, Kordjano napisał: Nawet jak z wężownicy pójdzie letnia woda to i tak zostanie podgrzana zmieszana z zaworu ATV tak ? No nie, bo kolega zaleca wpiąć powrót bojlera bezpośrednio do kotła.
Benton661 Opublikowano 15 Października 2020 #29 Opublikowano 15 Października 2020 Kordjano, nie mieszaj. Powrót z bojlera ma być wpięty wprost do kotła i tyle!
Gonzo19 Opublikowano 15 Października 2020 #30 Opublikowano 15 Października 2020 A ja mysle, ze powinniście dac sobie spokój i czas @Ertanowi na przemyślenie, zrozumienie i ogarniecie tematu Za duzo piszecie, za duzo informacji i @Ertan nie ogarnia :)
Ertan Opublikowano 15 Października 2020 Autor #31 Opublikowano 15 Października 2020 1 minutę temu, Gonzo19 napisał: A ja mysle, ze powinniście dac sobie spokój i czas @Ertanowi na przemyślenie, zrozumienie i ogarniecie tematu Od miesiąca miałem dwóch instalatorów i 2 serwisantów , od czasu jak zamontowali mi pelleciaka. Każdy wskazuje błędy drugiego. Pierwszy serwisant przy pierwszym uruchomieniu kazał założyć pompkę na powrocie, drugi kazał ją zdemontować. Teraz sam staram się to zrozumieć. Więc t nie ja mam coś do przemyśleń, tylko pseudo grupa niewykwalifikowanych gości, którzy od 30 lat robią to samo i niczego się nie uczą. Przechodzę koszmar za własną kasę, bo wystarczy skręcić parę kolanek i nazywać się instalatorem!........Jeśli chcecie mi pomóc to dajcie jakiś namiar do PROFESJONALISTY w Częstochowie.
Kordjano Opublikowano 15 Października 2020 #32 Opublikowano 15 Października 2020 Ale co Ci się właściwie dzieje kolego ? co Ci szwankuje masz jeden obieg grzejnikowy i bojler do grzania i powrót masz zimny ? no nie żartujcie .
Benton661 Opublikowano 15 Października 2020 #33 Opublikowano 15 Października 2020 Schemat wielokrotnie powielany na forum. Wystarczy przypilnować "fahofca" żeby tak podłączył. ZZ to zawory zwrotne
Ertan Opublikowano 15 Października 2020 Autor #34 Opublikowano 15 Października 2020 5 minut temu, Kordjano napisał: Ale co Ci się właściwie dzieje kolego ? co Ci szwankuje masz jeden obieg grzejnikowy i bojler do grzania i powrót masz zimny ? no nie żartujcie . Ja się nie znam, ale rozumiem że ci z afriso, którzy zalecają taki schemat, z filmu pod którym większość to pozytywne opinie żartują? Znaczy nikt tak nie montuje? A może to właściwa instalacja , a nie podłączanie na krótko bojlera jak 30 lat temu? ....Ja zadaję tylko pytania. Link do filmu mogę przesłać 4 minuty temu, Benton661 napisał: Schemat wielokrotnie powielany na forum. Wystarczy przypilnować "fahofca" żeby tak podłączył. ZZ to zawory zwrotne Prawidłowe , podoba mi się. Tylko sprawa rozbija się o powrót z bojlera. Na wielu filmach widzę ,że wpinają go do powrotu z grzejników przed sprzęgłem( prawa strona na schemacie) Tak jak poniżej na schemacie.
pospisz Opublikowano 15 Października 2020 #35 Opublikowano 15 Października 2020 Ja widziałem nawet jak powrót do atv wracał za pompą na dom.
Benton661 Opublikowano 15 Października 2020 #36 Opublikowano 15 Października 2020 26 minut temu, Ertan napisał: Prawidłowe , podoba mi się. I na tym poprzestań 27 minut temu, Ertan napisał: Tylko sprawa rozbija się o powrót z bojlera. Tym akurat nie musisz zawracać sobie głowy. Są poważniejsze problemy na świecie (Covid-19) 1
Kordjano Opublikowano 15 Października 2020 #37 Opublikowano 15 Października 2020 39 minut temu, Benton661 napisał: Schemat wielokrotnie powielany na forum. Wystarczy przypilnować "fahofca" żeby tak podłączył. ZZ to zawory zwrotne No i zrób tak i będzie dobrze Kolego @Ertan , @Benton661 podmieszanie tutaj jest gorącej z atv z letnią z wężownicy . Na marginesie ten schemat z afriso jest gorszy , ale też by działało
Ertan Opublikowano 15 Października 2020 Autor #38 Opublikowano 15 Października 2020 16 minut temu, Benton661 napisał: I na tym poprzestań Tym akurat nie musisz zawracać sobie głowy. Są poważniejsze problemy na świecie (Covid-19) To forum o ogrzewaniu . Porada psychologa myślę przyda się tym , którzy mają problem ze swoim ego w akceptacji innych, lepszych rozwiązań......Zdrówka życzę
Benton661 Opublikowano 15 Października 2020 #39 Opublikowano 15 Października 2020 To zastosuj te "lepsze" rozwiązania i nie zawracaj nam głowy
eliks Opublikowano 16 Października 2020 #41 Opublikowano 16 Października 2020 9 godzin temu, Ertan napisał: To forum o ogrzewaniu . Porada psychologa myślę przyda się tym , którzy mają problem ze swoim ego w akceptacji innych, lepszych rozwiązań......Zdrówka życzę Fajnie dziękujesz tym, którzy Cię uświadomili. Powodzenia.
Ertan Opublikowano 16 Października 2020 Autor #42 Opublikowano 16 Października 2020 (edytowane) 13 godzin temu, eliks napisał: Fajnie dziękujesz tym, którzy Cię uświadomili. Powodzenia. Dziękuję tym, którzy montując sprzęgło zalecają wpiąć w nie: powroty z bojlera jak i grzejników. Ma to sens. ....Tym, którzy pomimo montażu sprzęgła zalecają wpinać " po staremu" powrót z bojlera do kotła, też dziękuję. Nie wiem kogo "uświadomili" bo ja nie jestem za ich rozwiązaniem. Powodzenia. Edytowane 16 Października 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
shogunzlasa Opublikowano 16 Października 2020 #43 Opublikowano 16 Października 2020 @Ertan Pytasz co będzie lepsze - jedno i drugie BĘDZIE DZIAŁAĆ prawidłowo. Te schematy różnią się tym - że jak dasz bojler przed sprzęgło to w trybie letnim grzejesz bojler jedną pompą, bo ta przy zaworze ATV nie jest do niczego potrzebna. Jak dasz bojler za sprzęgłem - musisz uruchomić 2 pompy - tą z ATV żeby ciepło doszło do sprzęgła i tą od CWU żeby doszła do bojlera. Zazwyczaj daje się przed sprzęgłem i JEST TO POPRAWNE z racji na to, że część kotłów nie posiada obsługi pompy kotłowej! Przykładowo LAZAR jak masz bojler do 220l pozwala wpiąć się przed sprzęgło, a jak masz powyżej - musisz dać za sprzęgło bo baniak jest większy i chcą lepiej chronić kocioł. Nie rób z ludzi co na tym zęby zjedli partaczy bo tak się Tobie wydaje. Jak wiesz lepiej to po co pytasz? 1 2
Kordjano Opublikowano 16 Października 2020 #44 Opublikowano 16 Października 2020 Obyś kolego później nie narzekał że zasobnik wolno się grzeje i musisz grzać w priorytecie .
Ertan Opublikowano 16 Października 2020 Autor #45 Opublikowano 16 Października 2020 20 minut temu, shogunzlasa napisał: @Ertan Pytasz co będzie lepsze - jedno i drugie BĘDZIE DZIAŁAĆ prawidłowo. Te schematy różnią się tym - że jak dasz bojler przed sprzęgło to w trybie letnim grzejesz bojler jedną pompą, bo ta przy zaworze ATV nie jest do niczego potrzebna. Jak dasz bojler za sprzęgłem - musisz uruchomić 2 pompy - tą z ATV żeby ciepło doszło do sprzęgła i tą od CWU żeby doszła do bojlera. Zazwyczaj daje się przed sprzęgłem i JEST TO POPRAWNE z racji na to, że część kotłów nie posiada obsługi pompy kotłowej! Przykładowo LAZAR jak masz bojler do 220l pozwala wpiąć się przed sprzęgło, a jak masz powyżej - musisz dać za sprzęgło bo baniak jest większy i chcą lepiej chronić kocioł. Nie rób z ludzi co na tym zęby zjedli partaczy bo tak się Tobie wydaje. Jak wiesz lepiej to po co pytasz? Po co pytam?- Bo jedni mówią tak, a inni inaczej. Dopiero po 122 wpisach napisałeś coś z sensem, a nie na zasadzie "bo tak!" Wystarczyło napisać tak na początku i wszystko byłoby prostsze. Ale pan , który "zjadł zęby" nie będzie nikomu tłumaczył, wrzuca od 20 lat ten sam schemat, on wie, tak ma być i basta. ..... I nie unoś się tak, bo jeśli ktoś się z tobą nie zgadza , nie znaczy, że uważa cię za partacza.
shogunzlasa Opublikowano 16 Października 2020 #46 Opublikowano 16 Października 2020 W tej sytuacji nie śpię - bo MUSZĘ coś komuś odpowiedzieć. Miej na uwadze, że ludzie starają się coś doradzić z własnej woli i to jeszcze za darmo. Mają co robić - to nie jest ich obowiązek, i nie każdy ma czas coś komuś tłumaczyć - zwłaszcza, że większość ludzi pyta jak ma być i wali ich dlaczego - szkoda się produkować. Przez takie nastawienie jak Twoje to już w ogóle się odechciewa. Zawsze możesz zamiast obrzucać ludzi błotem na forum wezwać jeszcze z 5 fachowców, kupić jeszcze ze 4 pompy, ze 2 sprzęgła... 2 1
Ertan Opublikowano 16 Października 2020 Autor #47 Opublikowano 16 Października 2020 7 godzin temu, shogunzlasa napisał: W tej sytuacji nie śpię - bo MUSZĘ coś komuś odpowiedzieć. Miej na uwadze, że ludzie starają się coś doradzić z własnej woli i to jeszcze za darmo. Mają co robić - to nie jest ich obowiązek, i nie każdy ma czas coś komuś tłumaczyć - zwłaszcza, że większość ludzi pyta jak ma być i wali ich dlaczego - szkoda się produkować. Przez takie nastawienie jak Twoje to już w ogóle się odechciewa. Zawsze możesz zamiast obrzucać ludzi błotem na forum wezwać jeszcze z 5 fachowców, kupić jeszcze ze 4 pompy, ze 2 sprzęgła... No właśnie w tej branży macie problem. Wystarczy kupić trochę osprzętu , założyć firmę i ogłosić się na OLX. Żadnych uprawnień, wykształcenia , kursów. Wolna amerykanka! Potem inwestor kupuje 4 pompy i 2 sprzęgła . .......U mnie było 4 , w tym 2 z serwisu. I co? Jeden wyzywa na drugiego, wytyka błędy, każe poprawiać. Nigdy się tak nie ubawiłem. ..... Tu na forum - "bojler do kotła", na Youtube - "bojler do sprzęgła". Zabawa trwa dalej....... Acha, i nie kłam że kogoś obrzuciłem błotem.
pospisz Opublikowano 16 Października 2020 #48 Opublikowano 16 Października 2020 To my mamy większą zabawę z tego co piszesz, przykro że w ten sposób musisz się dowartościować ale każdy ma jakiegoś bzika.
Ertan Opublikowano 16 Października 2020 Autor #49 Opublikowano 16 Października 2020 bla, bla bla......zrób jakiś kurs, może na wózki widłowe, będziesz wykwalifikowany
eliks Opublikowano 16 Października 2020 #50 Opublikowano 16 Października 2020 Myślę że czas zakończyć temat bo autor nie szanuje ludzi którzy próbują mu pomóc. 2 2
Rekomendowane odpowiedzi