Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie kotła Defro komfort eko 15 std z 2013 r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem w cenie złomu sprawny kocioł 15kW j.w.

Palenisko retortowe, sterownik wygląda na ST 37 z pierwszych partii.

Do tej pory dom ogrzewałem kotłem zasypowym 21 kW (znacznie przewymiarowany)

Mam problem z ustawieniem tego kotła z podajnikiem

Obecne nastawy:

Czas podawania 16 sek

Czas przerwy 1min 55sek

Nadmuch na 7 (od 1 do 10 regulacja)

Praca w podtrzymaniu 8 sek podawanie co 15 minut

Pompy równolegle

Temp. zadana 60 st.

Histereza na co i cwu 2 st C

Zawór trójdrożny mieszalnikowy ustawiony ok w połowie aby na kaloryfery szło +/- 50 stopni

Czopuch na ok 20 - 30 stopni od osi domknięty bo komin dość ciągnie (doświadczenia z pieca zasypowego gdzie wręcz zawsze na 45 st. domknięty był).

Palę ekogroszkiem z Chwałowic, suchym

Co zauważam ? Przy nadmuchu na 7 piec w ogóle nie kopci, szybko łapie temperature przy rozpalaniu, lecz pojawiają się spieki i trochę je tego groszku. Kopczyk tworzy się taki średni, nie zsypuje się niedopalony węgiel. Przy nadmuchu na 6 piec kopci, kopczyk się nie dopala, płomień się robi pomarańczowy z żółtego. Wygląda jakbym miał problem z nadmuchem gdyż regulując czasy żeby piec podawał więcej, przy nadmuchu na 7 z retorty spada jeszcze gorący groszek, a przy nadmuchu na 6 spada niedopalony lub tylko nadpalony.

Jakie ustawienia polecacie ? Jak macie ustawiona klapkę tą z przeciwwagą ?

Jak ustawić przesłonę wentylatora ?

Wiem że mój piec to trochę dinozaur, wielu z was ma sterowniki PID itp. ale może doświadczenie zostało

Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zanim rozgrzeje instalacje to trochę zje , może te spieki to taki urok tego węgla poprostu , jeżeli na 7 robią się spieki to przysłonę trochę bardziej przesunąć i obserwować 

Daj tez podawanie 8s i przerwę z 55-60 s , lepiej częściej podawać 

Opublikowano

Klapkę trzeba ustawić tak, by wentylator łatwo ją unosił, ale po zatrzymaniu wentylatora opadała nawet na wietrze (ona ma zapobiegać wypalaniu węgla w nadzorze).

Przesłona nie ma wogóle sensu, gdy sterownik reguluje wentylatorem, ja bym otworzył całkiem.

Opublikowano

Przy dwustanie przesłony się doregulowuje , jest raptem 10 biegów dmuchawy wiec czymś trzeba sobie pomagać 

Opublikowano

Dlatego doregulowuje się dawkowaniem węgla. Najnowszy pid Defro działa identycznie- stałe powietrze dla danej mocy, a regulacja dokładna i korekty przerwą podawania. 

Opublikowano

Ja był dał podawanie 8 s i przerwę z 55-65 s , i wtedy pobawić się przerwa zależnie od kopca

Opublikowano

Wyczyść łopatki dmuchawy ja tak miałem po wyczyszczeniu dmuchawa pracuje na drugim lub trzecim biegu.

Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof6616 napisał:

Obecne nastawy:

Czas podawania 16 sek

Czas przerwy 1min 55sek

Nadmuch na 7 (od 1 do 10 regulacja)

Przy obecnych temp. spokojnie możesz zejść do mocy min.

Proponuję:

• Czas podawania 5 sek.
  • Czas przerwy 120 sek.
  • Nadmuch na 1-2 (od 1 do 10 regulacja)

Jak zgaśnie to skracaj przerwę o kilka sekund. Zadana na kotle 60'C start pomp powyżej 50'C z krótką histerezą 2-3'C.

2 godziny temu, Krzysztof6616 napisał:

Czopuch na ok 20 - 30 stopni od osi domknięty bo komin dość ciągnie (doświadczenia z pieca zasypowego gdzie wręcz zawsze na 45 st. domknięty był).

Nigdy nie sterujemy odpływem tylko dopływem. Proponuję czopuch otworzyć na max.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Z tymi parametrami dla dmuchawy proponowałbym ostrożność, bo nie wiecie, jaka dmuchawa zamontowana jest w kotle. 

Opublikowano

Co do czopucha to jeśli będzie otwarty na max to pojawia się problem ucieczki ciepła w komin co jest bezsensu żeby grzać dom kominem, takie jest moje zdanie

Co do czyszczenia wentylatora nie wpadłem na to, ale faktycznie może to mieć sens. Spróbuję jeszcze retorte zdjąć i wyczyścić może jest coś zablokowane

Na 2 lub 3 biegu to tak jakby w ogóle nie wiało. Dopiero od 5 biegu widać że cokolwiek się dzieje w piecu.

Wentylator to wpa 117

Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof6616 napisał:

Co do czopucha to jeśli będzie otwarty na max to pojawia się problem ucieczki ciepła w komin co jest bezsensu żeby grzać dom kominem, takie jest moje zdanie

Zamkniecie czopuch nic nie pomoże. Są inne metody ograniczenia straty kominowej w kotłach starszej generacji.

10 minut temu, Krzysztof6616 napisał:

Na 2 lub 3 biegu to tak jakby w ogóle nie wiało. Dopiero od 5 biegu widać że cokolwiek się dzieje w piecu.

Więc dmuchawa może już nie startować na niższych biegach (kondensator) lub daje lewe powietrze tam gdzie nie trzeba.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Co do kondensatora też dobra uwaga, na niskim biegu wentylator trochę buczy jak transformator. Tam jest nawet opisane jaki kondensator wchodzi. Także dzięki za dobre tropy.
Pytanie nr 2 - piec ma możliwość palenia drzewem poprzez ruszt awaryjny, czy można nim bez przeszkód palić na retorcie drzewem w dni takie jak dzisiaj (na dworze ok.15 st C byle co wodę zagrzać i grzejnik w łazience) bez szkody dla pieca ? Bo rozkładanie tego rusztu jest niewygodne

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Krzysztof6616 napisał:

A od kiedy to używa się hamulca w postaci zastawki w czopuchu? Tylko kompletny idiota mógł coś takiego wymyślić .A nastepni idioci montują to w swoich produktach. A użytkownicy igraja sobie z kostuchą. Bo myślą, że tak ma być. Jak chcesz ustabiliować ciąg w kominie to należałoby zastosować RCK. Śpi się wtedy o wiele spokojniej.

8 minut temu, Krzysztof6616 napisał:

Pytanie nr 2 - piec ma możliwość palenia drzewem poprzez ruszt awaryjny, czy można nim bez przeszkód palić na retorcie drzewem

Ruszta awaryjne w takich kotłach są za wysoko. I w sumie to one spełniały role utylizatora do śmieci. Wymiennika tym prędko nie zagrzejesz. Za to komin, czego chcesz uniknąć to jak najbardziej. 

Edytowane przez Outsider
Opublikowano

Co do czopucha to taki ręczny regulator ciągu, tak jak otwieranie wyczystki. W kotłowni jak i na każdym piętrze czujniki CO jeszcze żadna nigdy się nie wzbudziła. Na max otwartym czopuchu w wietrzny dzień płomienie wychodzą nad deflektor, a w starym zębcu jeśli czopuch był max otwarty to płomienie dosięgały wymiennika co jest wysoce niekorzystne. Jakbym miał kupić RCK wolałbym za 600 zł kupić sterownik z PIDem tak mi się wydaje że lepszy od tego dwustanowego

Opublikowano

Od tego

25 minut temu, Krzysztof6616 napisał:

pojawia się problem ucieczki ciepła w komin co jest bezsensu żeby grzać dom kominem, takie jest moje zdanie

masz właśnie klapkę z przeciwwagą w kanale dmuchawy. Jeśli nie działa, to albo jest źle ustawiona, albo kocioł nieszczelny (wszelkie połaczenia palnika, sznury w drzwiach).

2 minuty temu, Krzysztof6616 napisał:

Na max otwartym czopuchu w wietrzny dzień płomienie wychodzą nad deflektor, a w starym zębcu jeśli czopuch był max otwarty to płomienie dosięgały wymiennika co jest wysoce niekorzystne

Ten kocioł stoi na Kasprowym, czy masz komin 20 m?

Opublikowano (edytowane)

Zapomnij co miałeś w śmieciuchu. To całkiem inny kocioł. Płomień na palniku deflektora ma ledwo dotykać i to niezależnie od ustawionej mocy.

I dalej nie zdajesz sobie sprawy czym jest szyber w czopuchu. To jak jazda samochodem z wciśniętym jednocześnie gazem i hamulcem. Negatywy tego gówna będa jescze wieksze przy pidzie. Bo kocioł pracuje na mocy od 30 do 100 procent. A ciąg w kominie zależy od mocy palnika, temp spalin, temperatury komina i wiatru

Edytowane przez Outsider
Opublikowano

Przy otwartym czopuchu na max również występuje problem ze na wentylatorze ustawionym na 6 kopczyk przygasa i kopci, a na 7 pojawiaja się spieki i wyraźnie wyższy płomień. Ustawienia fabryczne tego sterownika to moc dmuchawy na 8 ale to już jest huragan w piecu

Opublikowano

To nie jest kwestia otwartego czy zamkniętego czopucha. U mnie w dawnych czasach na retorcie nic nie gasło nawet w wichury. To kwestia ustawienia parametrów w podtrzymaniu. A spieki powstają z całkiem innej przyczyny. I w kotłach z tamtych lat wprawny palacz da sobie z  nimi radę. Przy spiekajacym weglu z reguły odpada prowadzenie palnika w PID. To wszystko nie zmienia faktu, że ciąg w kominie należy ustabilizować. 

Opublikowano

Przejrze cały wentylator, rozbiore, wyczyszcze. Wymienię kondensator to nie drogi element, a może z którejś pompki obiegowej będzie o tej samej wartości. Zdemontuje retorte wyczyszcze (tego nie zrobiłem po zakupie pieca) później postaram się ustawić klapkę - choć poprzedni właściciel miał ją w pozycji max otwartą i tak też dostałem z papierami pieca taka instrukcje że do pracy podajnika klapka otwarta a do pracy awaryjnej klapka ma być luźno i regulacja powietrza na śrubie na klapce na dolnych drzwiach

Opublikowano (edytowane)

edycja

O ustawieniach fabrycznych zapomnij, Ustawienia trzeba dobrać do wegla i tego co chcesz uzyskać na palniku. Tzn moc.  Podawać należy jak najkrócej. Przerwę i nadmuch należy dobrać tak żeby kocioł pracował jak najdłużej a jak najkócej stał. Do tego temp na nim nie może spadać ani za bardzo rosnąć. Wysokość kopa to max 5 cm ponad koronę retorty. korona musi być uszczelniona. Inaczej went wychładza wymiennik. Pompka CO powinna pracować non stop. ża kotłem powinien być mieszacz sterowany pogodowo. Możesz posłuchać Nie musisz. Jak cię zacznie walić po kieszeni to wtedy zaczniesz się zastanawiać. Bo w takim kotle spalić a raczej zutyliować tone czy dwie wiecej węgla to nie problem.

Edytowane przez Outsider
Opublikowano

Czym uszczelnić retorte ?

Mieszacz sterowany pogodowo póki co odpada, póki co pieniądze na inne rzeczy trzeba przeznaczyć niż na ciągłą modernizację C.O, dopiero co bojler instalacja na miedzi itp. itd.

A docelowo myślę za 4-5 lat może później ten piec wymienić na gaz lub pellet ale już nówkę kupić

Opublikowano (edytowane)

Czasami jest uszczelnienie fabryczne sznurem. Ale częściej  tego nie ma i należy to zrobić silikonem 1200 stopni. Uszczelnia się tylko korony nieobrotowe mechanicznie. W linku galeria po lewej jak to zrobić od a do z.

http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/

Edytowane przez Outsider
Opublikowano

Dobry pomysl na usczelnienie korony palnika.