Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Puławiak napisał(a):

Nie. Nie ma czujników w zestawie. Dokupujesz sobie takie jakie potrzebujesz.

Dzięki.

Czy to muszą być jakieś dedykowane do RTB czy normalne NTC 10k

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
18 godzin temu, rambo5 napisał(a):

Mam pytanie, czy w nowym kotle 16 KW powinne być czujniki temperatury co, powrotu i cwu ?

Nie mogę znaleźć, mam tylko  kompresor, rura do peletu, kolanko i wycior.

Dołożenie tych czujników wpływa na pracę kotła czy to tylko dla Twojej informacji i monitorowania?

Opublikowano

Cwu jest potrzebny jeśli kocioł ma grzać również cwu. C.o. jest potrzebny ale tylko wtedy kiedy robisz instalacje z zaworem 3 drogowymi i siłownikiem bo sterownik musi wiedzieć jak ma kontrolować temperaturę w układzie c.o. -kiedy zamknąć a kiedy otworzyć zawór. Co do czujnika powrotu to raczej informacyjnie gdyż zalecana jest ochrona powrotu w oparciu o zawór termostatyczny stało temperaturowy 55 st. 

Opublikowano
7 godzin temu, Klemens1337 napisał(a):

Dołożenie tych czujników wpływa na pracę kotła czy to tylko dla Twojej informacji i monitorowania?

Tak jak pisze kolega Puławiak, będzie sterowanie cwu i zawór 3-drogowy, w takim razie dwa muszę dokupić na pewno.

Opublikowano

Pompy obiegowej też nie ma , tak ma być,czy tylko u mnie niema.

Wiem na pewno że kiedyś była na wyposażeniu przy zakupie nowego kotła.