Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana kotła na Ekogroszek na pompę ciepła. Co z kominem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam co mam zrobić z kanałem spalinowym komina które nie będę używał. Montuje pompę ciepła w miejsce kotła? Nie chce aby w środku gromadziła się wilgoć. 

Pozdrawiam 

🛠️ Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj oferty →
Reklama · link partnerski
Opublikowano

Jeżeli jest możliwość to używać go jako kanału wentylacyjnego. Założyć odpowiednią nasadę i po problemie.

Opublikowano

ja zaślepiłem na dachu, dekarz dorobił czapeczkę (na rurę wystającą z komina), a w kotłowni zaślepiłem grubym kawałkiem folii przyklejonym mocną taśmą. W kotłowni mam dwa kanały wentylacyjne, trzeci nie był potrzebny

Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.08.2020 o 20:39, Tinek napisał:

ja zaślepiłem na dachu, dekarz dorobił czapeczkę (na rurę wystającą z komina), a w kotłowni zaślepiłem grubym kawałkiem folii przyklejonym mocną taśmą. W kotłowni mam dwa kanały wentylacyjne, trzeci nie był potrzebny

Znalazłem coś takiego. Jednak w kominie jest powietrze bo nie ma tam próżni. Jak lekko podgrzania powietrze z dołu pójdzie do gory to w części ponad dachem się wychodzi i woda się wtrąci. 

Screenshot_2020-08-16-20-50-12-458_pl.allegro.jpg

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Ja mogę tylko dodać, że w moim aktualnym domu poprzedni właściciel zburzył 8 kaflaków i kuchnię ok. 1960 roku i tak sobie te kominy po prostu do dzisiaj stoją. Nic złego sie z nimi nie dzieje, są suche, nikt ich nie przykrywał. Dzisiaj większość z nich ma 107 lat (reszta oberwała w 45). W czasie remontu chciałem je zburzyć, ale zysk z tych paru m2 był niewspółmierny do kosztów takich robót w centrum Wrocławia.

Opublikowano
13 minut temu, Juzef napisał:

Kiedyś pytanie dokładnie o to samo w wielu miejscach internetu było uważane za zły zwyczaj. Dzisiaj - sam nie wiem, właścicieli FB i forów pewnie cieszy ekstra ruch.

Z Jakie zapytaniem szukać w googlu? Szukałem jednak marnym smutkiem. Chętnie przejrzę te archiwa. 

9 minut temu, HarryH napisał:

Ja mogę tylko dodać, że w moim aktualnym domu poprzedni właściciel zburzył 8 kaflaków i kuchnię ok. 1960 roku i tak sobie te kominy po prostu do dzisiaj stoją. Nic złego sie z nimi nie dzieje, są suche, nikt ich nie przykrywał. Dzisiaj większość z nich ma 107 lat (reszta oberwała w 45). W czasie remontu chciałem je zburzyć, ale zysk z tych paru m2 był niewspółmierny do kosztów takich robót w centrum Wrocławia.

Jak są zaslepione? 

Opublikowano

Wcale nie są zaślepione, zwykłe kominy ceglane około 15x15 cm 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.08.2020 o 22:29, HarryH napisał:

Wcale nie są zaślepione, zwykłe kominy ceglane około 15x15 cm 

Czyli pracują jako wentylacja. 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Chyba nie za bardzo, bo dziury w ścianach po czopuchach kaflaków naturalnie są zamurowane. A w wyczystkach jakieś tam jeszcze stalowe drzwiczki są, choć pruskie żelazo już mocno nadgniło. O dziwo nic też nie wycieka na dole w czasie opadów.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.08.2020 o 22:35, HarryH napisał:

Chyba nie za bardzo, bo dziury w ścianach po czopuchach kaflaków naturalnie są zamurowane. A w wyczystkach jakieś tam jeszcze stalowe drzwiczki są, choć pruskie żelazo już mocno nadgniło. O dziwo nic też nie wycieka na dole w czasie opadów.

Dokładnie mi właśnie o to chodzi jak zaślepiono otwory na dole i do góry. Na dole normalnie zamurowali a góra? 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
22 godziny temu, HarryH napisał:

ja właśnie dlatego zakryłem wierzch, bo w czasie opadów woda (czarna) leciała mi z wyczystki na podłogę, komin z cegły, nie za wysoki bo w budynku gospodarczym, jak się w kotle paliło to nic nie leciało, bo komin ciepły, to wysychało

Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.08.2020 o 21:20, Tinek napisał:

ja właśnie dlatego zakryłem wierzch, bo w czasie opadów woda (czarna) leciała mi z wyczystki na podłogę, komin z cegły, nie za wysoki bo w budynku gospodarczym, jak się w kotle paliło to nic nie leciało, bo komin ciepły, to wysychało

Czyli nawet jak wentylowany byl to i tak woda się zbierała? 

Edytowane przez Ryszard
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 17.08.2020 o 21:31, Landcaster napisał:

Czyli nawet jak wentylowany byl to i tak woda się zbierała? 

Wyczyść dobrze i zamknij od góry, takie kanały wyziębiają chałupę, możesz go kiedyś wykorzystać jako komin do kominka albo szacht na przewody jakiejś instalacji na dachu.

🛠️ Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj oferty →
Reklama · link partnerski