Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, JakubS napisał:

WIele osób tak robi że kupuje duży bufor, grzałki do niego i grzeje energią z PV. Z tym nie ma problemu tylko że to jest bardzo nieekonomiczne rozwiazanie bo bardzo szybko schodzi to co masz w magazynie. Chyba że masz mocno przewymiarowaną instalacje PV. Chyba nawet tak działają piece typu kospel - grzeją wodę w instalacji (bufor) w nocnej taryfie. Ale ilość energii potrzebna do tego to jakaś masakra. Pompa ciepła jest dużo efektywniejsza ale też droższa.

Samo grzanie CWU to prawie 250 kWh w lipcu. Ale można zarządzać nadwyżką produkcji, więc z sieci nie musisz na to wyciągać energii. Tu chodzi tylko o dogrzanie w okresie przejściowym a potem załączenie normalnego pieca. Ostatnio jak było deszczowo to do sieci nie dostarczyłem grama energii. Wszystko poszło w CWU. Ale faktycznie, żeby myśleć o jakimś sensownym grzaniu, to trzeba by przewymiarować instalację znacząco.

Opublikowano

U mnie grzanie CWU też ok 250 miesięcznie - czasem więcej, czasem mniej. Ale ja mam ustawioną grzałkę na zegarze więc grzeje tylko w dzień pomiędzy 10 a 18. Grzałka 1,5kW w boilerze 140L. 1,5kW przy instalacji 6,8kWp to nawet idzie z autokonsumpcji przy zachmurzonym niezbyt grubo (ale całkowicie pokrytym chmurami) niebie.

Opublikowano (edytowane)

@JakubS U mnie co prawda zużycie CWU jest niskie. Boiler ma 80 L. Jednak gdyby nawet nie PV to i tak bym płacił śmieszne grosze. 

Wstawiłem sobie do kotłowni boiler z pompą ciepła. Ariston EVO. Dżiała z COPem 3,4. W trybie pompy ciepła ciągnie max 250W.  Dziennie ciągnie 0,5 do 0,75 kWh. Koszyty przy fotovoltaice praktycznie nieodczuwalne. CWU mam za free.

Edytowane przez Outsider
Opublikowano (edytowane)

No to u mnie pompa drops pożarła za dwa miesiące 230 kwh zasobnik 300l  dla 7 osób a przy okazji schładza chatę chodź nie całą , tak się zastanowiałem  ile prądu by zjadło gdybym grzałkę wsadził zamiast tej pompy ? 

A jest jeszcze mały plusik tej pompy , co kilka dni mam wiadro czystej jak łza miękkiej wody do podlewania , nigdy nie przypuszczałem że z powietrza tyle wody może się uzbierać .

Edytowane przez Kordjano
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Hi, 

Wody nie spuszcza sie  z kotła/ instalacji, bo rdzwieje, od środka,  lepiej nawet puścic pompke to wwżmie ciepło z kalaryfrów i da coś piecowi, 

problem jest zawsz gdy przychodza pierwsze upały i na ścianach w piwnicy wykrapla sie woda ( i na zewnetrznej kotła) bo piwnica nie grzana była wyziebiona,   nie otwieram drzwiczek do pieca,   na wietrzenie  bo bedzie mokry, po 2 tygodniach nagrzwania piwicy otwartym oknem jest sucho

mam piec pelet 10 kw,  wegla nie uznaje bo za dużo roboty i sam sie nie zapali w nocy 

potrzeba dla domu 1 kw- max 5 kw ( dla minus 20 stopni)   20 cm styr  grafitu,  przy takim ocieplaniu wybrałbym gaz gdby był bo piece gazowe sa zwykle bezproblemowe prze z 10-20 lat, a sam piec gazowy to prawie kotłownia,   cena za  pelet obecnie  850-900 pln/t 13-08-2020 małopolska

pozdr dla walczacych z syfem w powietrzu 

Edytowane przez Pawel147
bardzij czytelnie