Gość Trener40 Opublikowano 9 Czerwca 2020 #26 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Ja mam w d... tych calych rządzących... I tu się powstrzymam od kolejnych słów, bo cenzura by tego nie ogarnęła. Cytuj
MistrzMasarski Opublikowano 12 Czerwca 2020 Autor #27 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Ja tam w ogóle myślę, że wybory mogą się nie odbyć. Sondaże Adriana mocno spadły. Nie zdziwiłoby mnie, gdyby kilka dni przed wyborami wprowadzili stan klęski. :) 1 Cytuj
Trx9 Opublikowano 12 Czerwca 2020 #28 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Jeszcze chwila i olej opałowy oraz propan wrócą do łask jako tańsze od węgla ;) Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 12 Czerwca 2020 #29 Opublikowano 12 Czerwca 2020 A po 5-ciu latach znów gaz be olej be prąd be i węgiel naj , to się powtarza od lat 70-tych chyba , co do gazu to ten gruby pacan Timsrmans stwierdził że gaz to przejściowe paliwo i z nim tez nie powinno wiązać większych nadziei bo co2 z niego sporo. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 12 Czerwca 2020 #30 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Taka sama ilość jak z innych paliw z których energię czerpiemy z utleniania węgla C, przy okazji z metanu spalamy H do postaci H2O który jest również gazem cieplarnianym. Na ratunek przychodzą kotły kondensacyjne poprawiając mocno bilans; ale to wszyscy powinni wiedzieć. Jedyna czysta bo daleko, jest energia termojądrowa naszej gwiazdy. Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
PioBin Opublikowano 13 Czerwca 2020 #31 Opublikowano 13 Czerwca 2020 9 godzin temu, Hermogenes napisał: Jedyna czysta bo daleko, jest energia termojądrowa naszej gwiazdy A te blizej nas? Ukryte w energii potencjalnej (np. wysokosc slupa wody) lub kinetycznej (np. predkosc wiatru). Jakkolwiek kazde jej pozyskanie (tej slonecznej rowniez) i przeksztalcenie w ele. juz czyste nie jest i nie pozostaje bez wplywu na otoczenie. Dzisiaj tlmumaczymy sobie nowosci - mniejszym oddzialywaniem na srodowisko. I pewnie tak jest. Ps. Ja jestem zwolennikiem tej potencjalnej. Ale trudnosci i koszt jej pozyskania (przeksztalcenia) sa poza moimi mozliwosciami. Z reszta dla wszystkich jej nie starczy a dywersyfikacja zrodel to dzisiaj byc lub nie byc. Dobrze, ze jest wybor.... Pozdr. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 13 Czerwca 2020 #32 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Gdybyś spojrzał na zagadnienia poruszone przez Ciebie z większej perspektywy, zauważył byś że energia wiatru jak i ta ze słupa wody ma korzenie w energii naszej dziennej gwiazdy. Chyba nie muszę rozwijać tego bardziej. Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
PioBin Opublikowano 13 Czerwca 2020 #33 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Masz racje. Cymbal ze mnie. Ja ciagle poruszam sie w fizyce Newton'a, a przecierz kiedys jeszcze Einstein zyl. Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 13 Czerwca 2020 #34 Opublikowano 13 Czerwca 2020 16 godzin temu, Hermogenes napisał: Taka sama ilość jak z innych paliw z których energię czerpiemy z utleniania węgla C, przy okazji z metanu spalamy H do postaci H2O który jest również gazem cieplarnianym. Na ratunek przychodzą kotły kondensacyjne poprawiając mocno bilans; ale to wszyscy powinni wiedzieć. Jedyna czysta bo daleko, jest energia termojądrowa naszej gwiazdy. Pozdrawiam Hermogenes To jest wyjście idealne , te tzw uchodźce bardzo lubią europę więc się zamienimy , bierzemy pół Afryki a oni jak jeden do Europy , ileż to paneli na saharze dałoby się postawić a domu grzać nie trzeba w ichszym czyli potem naszym klimacie , oczywiście dla każdego bilet w jedną stronę bez prawa powrotu . Cytuj
sambor Opublikowano 13 Czerwca 2020 #35 Opublikowano 13 Czerwca 2020 1 godzinę temu, berthold61 napisał: bierzemy pół Afryki Nawet mam upatrzone miejsce - na południu Algierii, ok 700km od brzegu Morz Śródziemnego - oaza Uargla, piękne miejsce , palmy, basen olimpijski i pełno ropy wokół. Cytuj
PioBin Opublikowano 13 Czerwca 2020 #36 Opublikowano 13 Czerwca 2020 1 godzinę temu, berthold61 napisał: bierzemy pół Afryki Strzelam ze w 90% powierzchni nie ma internetu. Jak zyc bez forum? Cytuj
sambor Opublikowano 13 Czerwca 2020 #37 Opublikowano 13 Czerwca 2020 (edytowane) W Afryce potrzeba innego forum - www.Info -chłodzenie.com Edytowane 13 Czerwca 2020 przez sambor Cytuj
Hermogenes Opublikowano 13 Czerwca 2020 #38 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Życzysz sobie proszę bardzo. Pozdrawiam Hermogenes na-saharze-snieg.webp Cytuj
sambor Opublikowano 13 Czerwca 2020 #39 Opublikowano 13 Czerwca 2020 (edytowane) Byłem, trochę dłużej w Algierii - jeszcze tej starej, dobrej, postkolonialnej i widziałem w górach Atlas Tailski całe ośrodki narciarskie po Francuzach, łącznie z pordzewiałymi wyciągami i resztkami ratraków do przygotowania tras narciarskich. Edytowane 13 Czerwca 2020 przez sambor Cytuj
HarryH Opublikowano 13 Czerwca 2020 #40 Opublikowano 13 Czerwca 2020 (edytowane) Atlas widać z Gibraltaru, co daję dziwne wrażenie-patrzysz z upalnej Europy na Afrykę, a tam białe szczyty. Edytowane 13 Czerwca 2020 przez HarryH Cytuj
Kordjano Opublikowano 13 Czerwca 2020 #41 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Hmm, Panowie może to fatamorgana była jaka, tam takie zjawiska zachodzą . Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 14 Czerwca 2020 #42 Opublikowano 14 Czerwca 2020 No ale pomysł pierwszorzędny , ciekawe czy te tak zwane uchodźcy by na to poszli zostawiając im pustą europę w zamian za pustą Afrykę dla nas ? nie sądzę . Cytuj
sambor Opublikowano 14 Czerwca 2020 #43 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Europa jest mniejsza niż Afryka, na dodatek po co komu pusta Europa, te tzw uchodźcy potrzebują aby ich ktoś utrzymywał, dawał jeść, opiekował się nimi . Widziałem jak się zachowują w Niemczech w tzw "heimach". A jak będzie pusto to nikt im niczego nie da. Cytuj
Trx9 Opublikowano 14 Czerwca 2020 #44 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Niewiem czy starczy jednego pokolenia zeby zbudować tam przynajmniej to co mamy tutaj. Druga kwestia to jaki ustruj by tam był bo demokracja w afryce jakos nie funkcjonuje. Cytuj
sambor Opublikowano 14 Czerwca 2020 #45 Opublikowano 14 Czerwca 2020 11 minut temu, Trx9 napisał: demokracja w afryce jakos nie funkcjonuje. W społeczeństwach wychowywanych latami, ba wiekami w monarchii , sułtanacie, czy kolonializmie nie ma szans na prawidłowe funkcjonowanie społeczeństwa bez silnej ręki władzy. Wiele krajów czy społeczeństw z Afryki chętnie wróciłoby do czasów kolonialnych, gdyż nie są przystosowani do takich wyzwań jak własne państwo. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi