Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzien dobry grupowicze,

potrzebuje waszej pomocy. Chce kupić piec do domu na ekogroszek o mocy 14kw, i zastanawiam się nad dwoma piecami

- SAS Efekt 14kw

lub

- STALMARK Eco Vegas 14kw 

Który był by lepszy, prosty w obsłudze i mniej awaryjny ? Czekam na Wasze opinie 

Pozdrawiam

Opublikowano

Tu masz coś lepszego i dużo mniej obsługowego https://sekom-pleszew.com.pl/kotly-skamp-pv/( Nie jestem handlarzem)

Jaki duży domek ma to ogrzewać? Poza tym proszę poczytać trochę tematów bo podobnych jest tutaj wiele.

Opublikowano

No taki też podałem. To jest na ekogroszek, tylko że spalający czysciej, sprawniej i obsługa w zakresie czyszczenia kotła do tych podanych powyżej jest nieporównywalnie prostsza. 

Gość Trener40
Opublikowano
33 minuty temu, klaudia21 napisał:

1.  Ok. 145 m do ogrzania.

2.Jakoś nie jestem przekonana co do kotłów na pellet

3 nastawiona jestem na ekogroszek raczej

AD 1.  Kocioł 14 KW, to tam okien i drzwi pewnie nie ma. 

Ad2.  Pewnie cena...,bo te lepsze to 14 tys, a groszkowiec za 7. 

AD. 3.  Ja akurat ten etap ominalem, ale proponuję zestaw antyalergiczny podczas czyszczenia kotła z syfu. 

Screenshot_2020-05-12-19-43-53-1.png

Opublikowano

Co do AD.3 (maseczek), to własnie jeden sprzedawca maseczek  sie poslizgnął na narcie.

Uzywam OEPM 14kW  2 sezony i maseczki  nie sa mi potrzebne do zasypu ekg do zasobnika , ani do czyszczenia kotła co 3 tygodnie.

Opublikowano

Trzeba wejść na tą stronkę,  https://cieplowlasciwie.pl/start  wypełnić, i wynik podać tutaj. 

22 minuty temu, JorgusEmh napisał:

Co do AD.3 (maseczek), to własnie jeden sprzedawca maseczek  sie poslizgnął na narcie.

Leżę :D

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, klaudia21 napisał:

Jakoś nie jestem przekonana co do kotłów na pellet, nastawiona jestem na ekogroszek raczej

Też kiedyś tak myślałem. Od węgla ciężko sie uwolnić. Zwłaszcza gdy ekogrochem paliło sie kilkanaście lat. Po dwóch sezonach z pelletem nie wróciłbym do węgla za żadne skarby. 

Edytowane przez Outsider
Opublikowano

Tylko jest pewien problem a taki że w tej chwili ten cudowny pelet wychodzi drożej niż gaz z butli i nie piszcie zaraz że się nie znam bo akurat mam przykładów do groma

Opublikowano (edytowane)

Niemożliwe. To podaj jakiś. Mnie na sezon wychodzi kosztowo tyle samo co dawniej cudowny węgiel. A Biorąc pod uwagę panele na dachu rok do roku finalnie taniej.

Edytowane przez Outsider
Opublikowano

Nie zmienisz komuś zdania przez internet, jeśli wszyscy dookoła wraz z majstrem mówią inaczej. Dajmy tej pani to co chce i tyle. 

Także droga Klaudio, jeśli chcesz bardzo dobry kocioł z bardzo dobrym serwisem to bierz ten z linka który ci podałem i popatrz na YouTubie na filmy o palniku SV200. 

Opublikowano

Dodam jeszcze że jeżeli padnie decyzja na  Skam PV to tylko ze sterownikiem Skzp.

Opublikowano

Popieram, podsumowując Skam-PV 13 ze sterownikiem SKZP-02 i z zapalarką.