Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W Termecie jest wydajna pompa - daje około 1800l/h przy 20kPa, ale potrzeba filtru, jakiś połączeń i może braknąć ciśnienia lub wydatku.

Ponadto na pompie pracującej na max kocioł jest głośny. 

Dlatego kilka postów wstecz pisałem o przepływach rzędu 1-1,2l/min przy samym kotle.

Ja mam takie założenie że liczę to dwa razy na różnych parametrach i widzę jak można instalację wykonać aby szła np z samego kotła.

Opublikowano

Czyli na "oko" można założyć, że przy przepływach 1-1,2l/min. byłaby szansa, że mogłoby działać ;-)

pompa.thumb.png.e54d79737cf13a6841952df3c97cdd89.png

Do sprzęgła chciałbym użyć takiej pompy (ta zaznaczona) - po prostu mam taką, czy ona ma regulacje obrotów?

Opublikowano

Ktoś coś? 

Opublikowano

Napisz model tej pompy, bo na zdjęciu nie widać. 

Podejrzewam że to pompa z regulacją PWM. 

Opublikowano

25/6-43/sc

Opublikowano

Jeżeli to faktycznie jest SC to powinna wyglądać tak jak na lewym zdjęciu,prawe to pompa PWM i raczej ciężko będzie ją wysterować,trzeba by stworzyć generator.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://techniprot.pl/wp-content/uploads/2019/05/Wilo-Para-25-130-6-43-instrukcja-montazu-i-obslugi-pompy.pdf&ved=2ahUKEwjP-rvOj_XnAhWvtIsKHUQoAH8QFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw2ymrmqM8WDLB5dFHexurDS&cshid=1582923182035

Link do instrukcji powinien wyjaśnić różnicę pomiędzy nimi.

Opublikowano

Dzięki za info :-) 

Czyli bez sterowania PWM pompa chodzi na najwyższych obrotach. 

Myślisz, że można ją zastosować do sprzęgła po stronie instalacji w jakiś sposób? 

Opublikowano

Jeżeli faktycznie jest to model który pracuje na max bez sygnału PWM to można, tylko będzie pracować cały czas z pełną wydajnością. Chyba, że jest tu jakiś spec od elektroniki i podpowie czy można takie sterowanie zewnętrzne dołożyć i czy to się opłaci (jaki koszt takiego generatora)? 

Opublikowano

Regulator (generator) PWM (analog - digital) jest do kupienia lub samodzielnego zrobienia za kilkanascie zlotych. Jesli mialby byc to regulator (cos w stylu PID-PWM) zalezny od temperatury, przeplywu itd. to juz inna bajka ale miesci sie w kilkuset PLN.

Opublikowano

Mógłbyś wrzucić jakiś link do jednego i drugiego rozwiązania? 

Opublikowano

Wpisz w google/allegro sterownik generator pwm. Sa gotowce i do samodzielnego montazu. Wiekszosc pracuje na napieciu wyjsciowym 5-24VDC 1Hz-100kHz. Sa programowalne z wyswietlaczami.

Dla pomp Wilo znalazlem ze napiecie to 3,6-24V i czestotliwosc 100Hz-5kHz.

Jak chcesz gotowca i "sterowac" to wiekszosc sterownikow solarnych obsluguje pwm na podstawie roznicy temperatur.

Mona tez siegnac po MicroPLC np. Logo Siemensa lub inne podobne.

Opublikowano

Tech ST 402N - myślisz, że mógłby być? 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie podepne sie pod tmat , modernizuje kotlownie przechodzac z wegla  na gaz , 

parter podlogowka 

pietro grzejniki 

potrzeba mi sprzegla  to juz wiem  chodzi o sam dobor pieca 

czy termet gold plus  20 obsluguje sprzeglo ?

nie moglem znalesc na schemacie instalacyjnym 

a wydaje mi sie ze w jednym z tematów kolega @Sambor  o tym pisal -

nie moge jednak teraz znalesc tego posta aby sie upwenic ze to na pewno chodzilo o termeta

Opublikowano (edytowane)

ok zadzwonilem do termeta  wiec dla potomnych :

termet gold plus  nie ma czujnika/ wyjscia ktore obsluzyloby czujnik temperatury na sprzegle hydraulicznym .

pytanie do mądrzejszych kolegów , czy w tej sytuacji jest jeszcze nadzieja dla tego pieca w mojej instalacji czy muszę szukać czegoś innego ?

Edytowane przez detted666
Opublikowano

Nie czujnik sprzęgła tu jest ważny, tylko jak chcesz rozwiązać zasilanie i sterowanie poszczególnych obiegów? (grzejnikowy i podłogówka). 

Opublikowano
3 godziny temu, detted666 napisał:

wiec dla potomnych :

termet gold plus  nie ma czujnika/ wyjscia ktore obsluzyloby czujnik temperatury na sprzegle hydraulicznym

My wiemy że termet nie ma czujnika temp sprzęgła i obsługuje tylko 1 obieg, reszta to "protezy zewnętrzne", z resztą o tym wiele razy było na forum, wystarczyło poszukać

Pisałem z resztą o tym w innym poście kilka godzin temu.

Opublikowano

wiec

1. obieg

piec i sprzęgło miały pracować na jednym obiegu sterowane czujnikiem temp na  sprzęgle 

ale nie mam pieca 

2. obieg podłogówka  ze sprzęgła 

myślałem na sterowniki tech I-1 ( jeśli ktos moze podpowiedzieć inny to będę wdzięczny bo nie mam tutaj wyrobionej opini) 

zawór esbe vrg   i silownik ara 661  juz mam  pompa  jakas wilo tez juz jest  bo to juz dziala na te chwile 

3. obieg na grzejniki  ze sprzęgła 

myślałem wstawić pompę wilo lub  grundfoss z opcja auto adapt 25/60, bez sterownika  termostaty na grzejnikach juz sa

Opublikowano

@Sambor 

sorki nie moglem znalesc twojego wczesniejszego posta , ale ten dzisiejszy juz znalazlem   . thx 

liczyłem po cichy ze skoro maja te moduły wielostrefowe w ofercie  to obsłużą tez sprzęgło

a czy mój koncept ogólnie ma sens ? 

tak jak mowie wiele nie dam rady pozmieniać bo w chalupie juz mieszkam pare lat podłogówki i grzejników nie pozmieniam .

obsługuje mi to na razie 18 kW kociołek węglowy , ale w końcu dotarła do mnie cywilizacja , będę miał gaz i chciałem zasmakować odrobiny wygody ;) 

Opublikowano

Te "moduły wielostrefowe" to już masz, trzeba by tylko jakiś sterownik do zaw 3-D z funkcją regulacji pogodowej - może oryginał esbe albo coś z techa.
Należy tylko tak ustawić pompę w kotle aby przy największym poborze mocy temp na sprzęgle była taka jak na kotle.

I wtedy nie potrzeba wszelakich bajerów ani kotła za 2x więcej

Opublikowano

dzięki za sugestie odnośnie sterownika - cos obczaję.

a jaki piec byś mi polecili żeby to w miarę działało -termet byl  ciekawa propozycja

liczyłem ze sterownik pieca ogarnie mi ten krotki obieg  Kociol- Sprzeglo 

Opublikowano (edytowane)

Jak jeszcze nie masz kotła a masz dwa obiegi grzewcze grzejnikowy i podłogówka to nie pchaj się w Termeta.Jak jeszcze masz zamiar dokupić do niego moduł SIM to Cię wyjdzie drożej niż inny kocioł który obsłuży sprzęgło i 2 obiegi Szukaj kotła który posiada moduł mieszacza np.Junkers

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano

kolego Grundfos 

dzięki za odpowiedz w temacie , ale dla mnie za duzy skrót myślowy  co to jest moduł SIM?

masz może jakiś konkretny kocioł na myśli obsługujący 

-czujnik sprzęgła 

-siłownik i pompę z podłogówki 

- pompę do grzejników 

Przejrzałem na szybkości ofertę junkersa 

z sensownych modulacji  sa 

-Compact ,

•         widzę ze można duzo pomp podlaczyc , ale nie potrafię wywnioskować czy wszystko to co wymieniłem powyżej   instrukcja nie jest tak   czytelna jak w smarcie 
  •      Podłączenie zewnętrznego czujnika temperatury zasilania (np. zwrotnica hydrauliczna) czy to moje sprzęgło?

-Smart -

• obslusuguje sprzeglo , silownik 3d i pompe podlogowki  tez widze obsluzy
  •  brakuje mi zasilania pompy  na grzejniki

- Comfort 

• to samo co compact 
Opublikowano (edytowane)

patrze jeszcze na schemat instalacji Junkersa i przy tych piecach widać moduł do sterowania 2 obiegów grzewczych 

czy wobec tego bez tego modułu będzie mi to działać?

image.png

Edytowane przez detted666
Opublikowano (edytowane)

To jest stary nieaktualny schemat Junkersa,nie ma już IPM-2.Na chwilę obecną patrz załącznik.Zwrotnica hydrauliczna to po prostu sprzęgło hydrauliczne.Moduł SIM jest przypisany dla Termeta jest to divicon obsługujący 2 obiegi grzewcze.

Kocioł np.Cerapur Smart 5c MM100 to moduł mieszacza,teoretycznie potrzebujesz takie 2szt.+regulator pogodowy CW400.Kol.Teres "siedzi" w Junkersie on ci może doradzić w wyborze

junkers.jpg

Edytowane przez Grundfos
  • Lubię to 1
Opublikowano
37 minut temu, detted666 napisał:

masz może jakiś konkretny kocioł na myśli obsługujący 

-czujnik sprzęgła 

-siłownik i pompę z podłogówki 

- pompę do grzejników 

Przejrzałem na szybkości ofertę junkersa 

Cerapur Smart + 2*MM100 + CW400 (+ ew. CR100 na drugi obieg jeśli chcesz mieć 2 sterowniki). Do tego dość dobrze cenowo wychodzi ichniejszy sprzęgło/rozdzielacz WHY/HKV + 2 grupy pompowe (z wbudowanymi modułami MM100).

z sensownych modulacji  sa 

-Compact ,

•         widzę ze można duzo pomp podlaczyc , ale nie potrafię wywnioskować czy wszystko to co wymieniłem powyżej   instrukcja nie jest tak   czytelna jak w smarcie 
  •      Podłączenie zewnętrznego czujnika temperatury zasilania (np. zwrotnica hydrauliczna) czy to moje sprzęgło?

Compacta już nie kupisz, tzn. kupisz jakieś resztki - kocioł zastąpiony przez Bosch GC 2200 (2F) i GC 2300 (1F)

-Smart -

• obslusuguje sprzeglo , silownik 3d i pompe podlogowki  tez widze obsluzy
  •  brakuje mi zasilania pompy  na grzejniki

Dobry wybór.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.