sambor Opublikowano 27 Lutego 2020 #26 Opublikowano 27 Lutego 2020 W Termecie jest wydajna pompa - daje około 1800l/h przy 20kPa, ale potrzeba filtru, jakiś połączeń i może braknąć ciśnienia lub wydatku. Ponadto na pompie pracującej na max kocioł jest głośny. Dlatego kilka postów wstecz pisałem o przepływach rzędu 1-1,2l/min przy samym kotle. Ja mam takie założenie że liczę to dwa razy na różnych parametrach i widzę jak można instalację wykonać aby szła np z samego kotła.
tommyp2 Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor #27 Opublikowano 27 Lutego 2020 Czyli na "oko" można założyć, że przy przepływach 1-1,2l/min. byłaby szansa, że mogłoby działać ;-) Do sprzęgła chciałbym użyć takiej pompy (ta zaznaczona) - po prostu mam taką, czy ona ma regulacje obrotów?
WojtuNie Opublikowano 28 Lutego 2020 #29 Opublikowano 28 Lutego 2020 Napisz model tej pompy, bo na zdjęciu nie widać. Podejrzewam że to pompa z regulacją PWM.
WojtuNie Opublikowano 28 Lutego 2020 #31 Opublikowano 28 Lutego 2020 Jeżeli to faktycznie jest SC to powinna wyglądać tak jak na lewym zdjęciu,prawe to pompa PWM i raczej ciężko będzie ją wysterować,trzeba by stworzyć generator. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://techniprot.pl/wp-content/uploads/2019/05/Wilo-Para-25-130-6-43-instrukcja-montazu-i-obslugi-pompy.pdf&ved=2ahUKEwjP-rvOj_XnAhWvtIsKHUQoAH8QFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw2ymrmqM8WDLB5dFHexurDS&cshid=1582923182035 Link do instrukcji powinien wyjaśnić różnicę pomiędzy nimi.
tommyp2 Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor #32 Opublikowano 29 Lutego 2020 Dzięki za info :-) Czyli bez sterowania PWM pompa chodzi na najwyższych obrotach. Myślisz, że można ją zastosować do sprzęgła po stronie instalacji w jakiś sposób?
WojtuNie Opublikowano 29 Lutego 2020 #33 Opublikowano 29 Lutego 2020 Jeżeli faktycznie jest to model który pracuje na max bez sygnału PWM to można, tylko będzie pracować cały czas z pełną wydajnością. Chyba, że jest tu jakiś spec od elektroniki i podpowie czy można takie sterowanie zewnętrzne dołożyć i czy to się opłaci (jaki koszt takiego generatora)?
PioBin Opublikowano 29 Lutego 2020 #34 Opublikowano 29 Lutego 2020 Regulator (generator) PWM (analog - digital) jest do kupienia lub samodzielnego zrobienia za kilkanascie zlotych. Jesli mialby byc to regulator (cos w stylu PID-PWM) zalezny od temperatury, przeplywu itd. to juz inna bajka ale miesci sie w kilkuset PLN.
tommyp2 Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor #35 Opublikowano 29 Lutego 2020 Mógłbyś wrzucić jakiś link do jednego i drugiego rozwiązania?
PioBin Opublikowano 29 Lutego 2020 #36 Opublikowano 29 Lutego 2020 Wpisz w google/allegro sterownik generator pwm. Sa gotowce i do samodzielnego montazu. Wiekszosc pracuje na napieciu wyjsciowym 5-24VDC 1Hz-100kHz. Sa programowalne z wyswietlaczami. Dla pomp Wilo znalazlem ze napiecie to 3,6-24V i czestotliwosc 100Hz-5kHz. Jak chcesz gotowca i "sterowac" to wiekszosc sterownikow solarnych obsluguje pwm na podstawie roznicy temperatur. Mona tez siegnac po MicroPLC np. Logo Siemensa lub inne podobne.
tommyp2 Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor #37 Opublikowano 29 Lutego 2020 Tech ST 402N - myślisz, że mógłby być?
detted666 Opublikowano 24 Marca 2020 #38 Opublikowano 24 Marca 2020 Panowie podepne sie pod tmat , modernizuje kotlownie przechodzac z wegla na gaz , parter podlogowka pietro grzejniki potrzeba mi sprzegla to juz wiem chodzi o sam dobor pieca czy termet gold plus 20 obsluguje sprzeglo ? nie moglem znalesc na schemacie instalacyjnym a wydaje mi sie ze w jednym z tematów kolega @Sambor o tym pisal - nie moge jednak teraz znalesc tego posta aby sie upwenic ze to na pewno chodzilo o termeta
detted666 Opublikowano 24 Marca 2020 #39 Opublikowano 24 Marca 2020 (edytowane) ok zadzwonilem do termeta wiec dla potomnych : termet gold plus nie ma czujnika/ wyjscia ktore obsluzyloby czujnik temperatury na sprzegle hydraulicznym . pytanie do mądrzejszych kolegów , czy w tej sytuacji jest jeszcze nadzieja dla tego pieca w mojej instalacji czy muszę szukać czegoś innego ? Edytowane 24 Marca 2020 przez detted666
WojtuNie Opublikowano 24 Marca 2020 #40 Opublikowano 24 Marca 2020 Nie czujnik sprzęgła tu jest ważny, tylko jak chcesz rozwiązać zasilanie i sterowanie poszczególnych obiegów? (grzejnikowy i podłogówka).
sambor Opublikowano 24 Marca 2020 #41 Opublikowano 24 Marca 2020 3 godziny temu, detted666 napisał: wiec dla potomnych : termet gold plus nie ma czujnika/ wyjscia ktore obsluzyloby czujnik temperatury na sprzegle hydraulicznym My wiemy że termet nie ma czujnika temp sprzęgła i obsługuje tylko 1 obieg, reszta to "protezy zewnętrzne", z resztą o tym wiele razy było na forum, wystarczyło poszukać Pisałem z resztą o tym w innym poście kilka godzin temu.
detted666 Opublikowano 24 Marca 2020 #42 Opublikowano 24 Marca 2020 wiec 1. obieg piec i sprzęgło miały pracować na jednym obiegu sterowane czujnikiem temp na sprzęgle ale nie mam pieca 2. obieg podłogówka ze sprzęgła myślałem na sterowniki tech I-1 ( jeśli ktos moze podpowiedzieć inny to będę wdzięczny bo nie mam tutaj wyrobionej opini) zawór esbe vrg i silownik ara 661 juz mam pompa jakas wilo tez juz jest bo to juz dziala na te chwile 3. obieg na grzejniki ze sprzęgła myślałem wstawić pompę wilo lub grundfoss z opcja auto adapt 25/60, bez sterownika termostaty na grzejnikach juz sa
detted666 Opublikowano 24 Marca 2020 #43 Opublikowano 24 Marca 2020 @Sambor sorki nie moglem znalesc twojego wczesniejszego posta , ale ten dzisiejszy juz znalazlem . thx liczyłem po cichy ze skoro maja te moduły wielostrefowe w ofercie to obsłużą tez sprzęgło a czy mój koncept ogólnie ma sens ? tak jak mowie wiele nie dam rady pozmieniać bo w chalupie juz mieszkam pare lat podłogówki i grzejników nie pozmieniam . obsługuje mi to na razie 18 kW kociołek węglowy , ale w końcu dotarła do mnie cywilizacja , będę miał gaz i chciałem zasmakować odrobiny wygody ;)
sambor Opublikowano 24 Marca 2020 #44 Opublikowano 24 Marca 2020 Te "moduły wielostrefowe" to już masz, trzeba by tylko jakiś sterownik do zaw 3-D z funkcją regulacji pogodowej - może oryginał esbe albo coś z techa. Należy tylko tak ustawić pompę w kotle aby przy największym poborze mocy temp na sprzęgle była taka jak na kotle. I wtedy nie potrzeba wszelakich bajerów ani kotła za 2x więcej
detted666 Opublikowano 24 Marca 2020 #45 Opublikowano 24 Marca 2020 dzięki za sugestie odnośnie sterownika - cos obczaję. a jaki piec byś mi polecili żeby to w miarę działało -termet byl ciekawa propozycja liczyłem ze sterownik pieca ogarnie mi ten krotki obieg Kociol- Sprzeglo
Uzytkownik2 Opublikowano 24 Marca 2020 #46 Opublikowano 24 Marca 2020 (edytowane) Jak jeszcze nie masz kotła a masz dwa obiegi grzewcze grzejnikowy i podłogówka to nie pchaj się w Termeta.Jak jeszcze masz zamiar dokupić do niego moduł SIM to Cię wyjdzie drożej niż inny kocioł który obsłuży sprzęgło i 2 obiegi Szukaj kotła który posiada moduł mieszacza np.Junkers Edytowane 24 Marca 2020 przez Grundfos
detted666 Opublikowano 24 Marca 2020 #47 Opublikowano 24 Marca 2020 kolego Grundfos dzięki za odpowiedz w temacie , ale dla mnie za duzy skrót myślowy co to jest moduł SIM? masz może jakiś konkretny kocioł na myśli obsługujący -czujnik sprzęgła -siłownik i pompę z podłogówki - pompę do grzejników Przejrzałem na szybkości ofertę junkersa z sensownych modulacji sa -Compact , widzę ze można duzo pomp podlaczyc , ale nie potrafię wywnioskować czy wszystko to co wymieniłem powyżej instrukcja nie jest tak czytelna jak w smarcie Podłączenie zewnętrznego czujnika temperatury zasilania (np. zwrotnica hydrauliczna) czy to moje sprzęgło? -Smart - obslusuguje sprzeglo , silownik 3d i pompe podlogowki tez widze obsluzy brakuje mi zasilania pompy na grzejniki - Comfort to samo co compact
detted666 Opublikowano 24 Marca 2020 #48 Opublikowano 24 Marca 2020 (edytowane) patrze jeszcze na schemat instalacji Junkersa i przy tych piecach widać moduł do sterowania 2 obiegów grzewczych czy wobec tego bez tego modułu będzie mi to działać? Edytowane 24 Marca 2020 przez detted666
Uzytkownik2 Opublikowano 24 Marca 2020 #49 Opublikowano 24 Marca 2020 (edytowane) To jest stary nieaktualny schemat Junkersa,nie ma już IPM-2.Na chwilę obecną patrz załącznik.Zwrotnica hydrauliczna to po prostu sprzęgło hydrauliczne.Moduł SIM jest przypisany dla Termeta jest to divicon obsługujący 2 obiegi grzewcze. Kocioł np.Cerapur Smart 5c MM100 to moduł mieszacza,teoretycznie potrzebujesz takie 2szt.+regulator pogodowy CW400.Kol.Teres "siedzi" w Junkersie on ci może doradzić w wyborze Edytowane 24 Marca 2020 przez Grundfos 1
teres Opublikowano 24 Marca 2020 #50 Opublikowano 24 Marca 2020 37 minut temu, detted666 napisał: masz może jakiś konkretny kocioł na myśli obsługujący -czujnik sprzęgła -siłownik i pompę z podłogówki - pompę do grzejników Przejrzałem na szybkości ofertę junkersa Cerapur Smart + 2*MM100 + CW400 (+ ew. CR100 na drugi obieg jeśli chcesz mieć 2 sterowniki). Do tego dość dobrze cenowo wychodzi ichniejszy sprzęgło/rozdzielacz WHY/HKV + 2 grupy pompowe (z wbudowanymi modułami MM100). 37 minut temu, detted666 napisał: z sensownych modulacji sa -Compact , widzę ze można duzo pomp podlaczyc , ale nie potrafię wywnioskować czy wszystko to co wymieniłem powyżej instrukcja nie jest tak czytelna jak w smarcie Podłączenie zewnętrznego czujnika temperatury zasilania (np. zwrotnica hydrauliczna) czy to moje sprzęgło? Compacta już nie kupisz, tzn. kupisz jakieś resztki - kocioł zastąpiony przez Bosch GC 2200 (2F) i GC 2300 (1F) 37 minut temu, detted666 napisał: -Smart - obslusuguje sprzeglo , silownik 3d i pompe podlogowki tez widze obsluzy brakuje mi zasilania pompy na grzejniki Dobry wybór.
Rekomendowane odpowiedzi