Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Hałasuje pompa

DariuszDorota

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ta listwa siłowników z odkrytymi przewodami pomiędzy belkami rozdzielaczy to mistrzostwo !!

PS: Edytuj wcześniejsze wpisy a nie dopisuj post pod postem.

Opublikowano

Jak mam edytować jestem laikiem w komputerach

ok Już wiem

Opublikowano

raczej tak a otwarta 2 ile wskazywała? 

przy twoim poście pisze EDYTUJ  masz 1 godzine na edycje

Opublikowano

0,5 litra

ae czy rotometr gdy zamyka się obwód powinien ile wskazywać

Opublikowano

a pozdejmuj te czerwone blokady i zrób zdjęcie jak są ustawione rotametry

Opublikowano

Muszę udać się na regulacje a że dom mam 10 km od miejsca gdzie teraz jestem więc troche mi zejdzie,A jeżeli chodzi o blokady to wstawie zdjęcie jak wrocę .Dlatego moja prośba jak zdejmę blokady to na co musę zwrócić uwagę,aby nie krążyć w tą i  z powrotem

Opublikowano

jak mocno są one wykręcone , i czy po zdjęciu siłowników z dolnej belki końcówka zaworu się przesuwa

Opublikowano

Narazie dziękuje wyruszam na regulacje bo mnie to bardzo irytuje.Po przyjezdzie wstawie zdjęcie i podziele się spostrzeżenimi.

Opublikowano

wracam do tematu .Zrobiłem wszystko według Panstwa instrukcji i dalej KICHA hałas roznosi się jak wcześniej.

Wydaje mi sie że to moduł mieszający BTU z zaworem ATM AFRISO Basic jest bardzo słyszalny,ale sam nie wiem?

Może ktoś podsunie mi jakiś pomył .

Pozdrawiam

Opublikowano

Ale nie znamy rozmiaru tego afriso, pewnie jest mały Kvs zaworu i wymuszony przez pompę przepływ powoduje hałas.

Oznaczenie jest pewnie na tej niewidocznej części korpusu i trzeba lusterkiem podglądnąć

Jakie przepływy udało się ustawić w pętlach?

Opublikowano

Z tego co się zorientowałem to jest to coś takiego :https://allegro.pl/oferta/modul-mieszajacy-do-ogrzewania-podlogowego-afriso-7090683970?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo-ogrzewanie&ev_adgr=Ogrzewanie+-+Ogrzewanie+podłogowe&gclid=EAIaIQobChMIjd2_2ryx5wIVxuN3Ch16tAe7EAQYBCABEgJuY_D_BwE

a co do pętli to wszędzie ustawiłem na 1,5 litra

Chociaż obig 5,6,7,8 nie zabardzo chciał zejść poniżej 1,5 l/m inne można było skręcić do 2  2,5 l/m

Opublikowano

chyba 5 m. eraz nastawa jest na  czyli 29 stopni le moim zdaniem to nie ma znaczenia bo i tak czy ustawię na 2 czy 6 i tak roznosi szum po domu.

czy miałem załozone siłowniki czy nie było tak samo.

Sory pisałem o mieszaczu a pompa to 

Grundfos UPM3 FLEX AS 15-70/130 mm. 

chyba 5m ale nie wiem do konca

Diody palą sie wszystkie  tzn.1 zielona i 4 żółte bez względu czy załączony jest jeden obieg czy wszystkie

z tego co wiem jest tylko połczony do zasilania w listwie sterowania siłownikami pompa ma jeszcze jedno gniazdo ale bez połączeniaListwa sterująca podłączona jest do pieca, Ta listwa nie steruje wydajnością pompy tylko ją załancza lub wyłancza,

Opublikowano

Jak myślisz instrukcja obsługi pompy UPM Flex AS jest taka sama jak UPM Auto L ?

Opublikowano

przejżałem opisy i jeżeli chodzi o ustawianie to postępuje się tak samo.Regulując rotometry zauwazyłem że woda w ostatnich dwóch pętli (7,8)jest trochę rudawa .Czy to jest normalne ?

Opublikowano

Wykonam to dopiero jutro gdyż nie mieszkam jeszcze w tym domu ,mam 10 km z aktualnego miejsca zamieszkania .

Co nektórzy mówią iż przy takiej powierzchni do ogrzania 90 m2 i 3 małych grzejników nie potrzeba modułu mieszającego z pompą,że wystarczy pompa z pieca kondensancyjnego .Co o tym sadzisz?

Gość Digitrax
Opublikowano

Gdybyś miał tylko ogrzewanie podłogowe to można by było tak zrobić ale niestety masz i grzejniki wiec tak się nie robi.

Opublikowano

Zmniejszyłem wydajnośc pompy do 50 %  czyli zielona +2 zółte .Ale wdalszym ciągu hałas jest no może troche mniejszy ale jest !

Nie mam pomysłu co robić dalej .

Opublikowano
18 godzin temu, DariuszDorota napisał:

pompa to 

Grundfos UPM3 FLEX AS 15-70/130 mm. 

chyba 5m ale nie wiem do konca

Masz 7 m. czyli 70 kPa.

"70" w oznaczeniu pompy o tym świadczy.

Opublikowano

Próbowałem zmniejszyć ale tak jakby pompa nie "przyjmowała" mniejszych ustawień,wracała na "do 50 %".Przepływ w ętlach utrzymywał się na wcześniejszych poziomach.Zauważyłem jedynie że zmniejszając przepływ na  mięszaczu piec głośniej jakby pracował a jak zwiększyłem to praca pieca się ustabilizowała,ale to chyba normalne.

Opublikowano

Masz de facto 2 pompy w szereg i tego ot tak nie poprawisz, trzeba by rozdzielić je sprzęgłem, inaczej zawsze będą te odgłosy albo z kotła albo z rozdzielacza

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.