Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zimny powrót z zainstalowanym zaworem 4D

Nicolas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pompa przekręcona, zawór przekręcony, sterownik zamontowany.

Na dzisiaj już dosyć, czas na relax

Pozostanie jeszcze zamontowanie pompy na powrocie i ogarnięcie kabelkow oraz izloacji.

Muszę teraz chyba przeskoczyć na inny temat, dot. ustawienia sterownika SKZP-02.

Szukam jak podłączyć regulator pokojowy, mam Auratona.

IMG_20200201_220646.jpg

IMG_20200201_220722_HDR.jpg

Opublikowano

Auratan będzie działał ale tylko na zasadzie on/off pompy CO1 lub CO2 ( zależnie jak podłączysz) ale to nie jest wskazane,pompa ma pracować non stop. Dedykowany panel Timela działa identycznie jak sterownik,czyli wszelkie możliwe podglądy+ewentualne nastawy + wbudowany czujnik temp wew, wspomoże regulację temp w chacie. A jak dołożysz pogodowe dojdzie krzywa na podstawie której ster wyliczy sobie inne parametry. Odnośnie problemów z rozwiązaniem budowy instalacji o wiele lepiej byłoby dać sprzęgło. Unika się montowania ZZ spręzynowych ,szkoda pomp. Daje się klapowe

Opublikowano

Czujnik pokojowy to jest termometr który mierzy temperaturę w pomieszczeniu i ewentualnie obniża ja na zaworze 3d. Kolega miał na myśli panel pokojowy którym możesz także obsłużyć piec.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Gość Digitrax
Opublikowano
58 minut temu, MikiQ napisał:

piec

Kocioł.

Opublikowano

Zrobiłem mały rekonesans i skontaktowałem się z jednym z fachowców w sprawie mojego schematu, poprawionego już tutaj na forum. Pierwsze co powinienem zrobić to wpiąć podłogówkę za zaworem 4D, pomiędzy zaworem 4D, a pompą, taka sugestia już tu była. Druga sprawa to założenie siłownika do zaworu 4D, a trzecia to wpięcie czujnika powrotu zaraz za zaworem 4D. Wszyscy piszą, że czujnik powrotu ma być wpięty jak najbliżej powrotu kotła, ale podobno to jest blednę myślenie, ponieważ powoduje złe działanie zaworu 4D, który wtedy ciągle się kręci prawo, lewo. Pompy na powrocie na razie nie będę montował, zobaczę co się zmieni po przepięciu podłogowki, zmianie montażu czujnika i zamontowaniu siłownika.

Opublikowano
13 minut temu, szneider napisał:

Zrobiłem mały rekonesans i skontaktowałem się z jednym z fachowców w sprawie mojego schematu, poprawionego już tutaj na forum. Pierwsze co powinienem zrobić to wpiąć podłogówkę za zaworem 4D, pomiędzy zaworem 4D a pompą, taka sugestia już tu była. Druga sprawa to założenie siłownika do zaworu 4D,

Z tym się wszyscy zgadzamy że nie jest to głupie lecz nie jest konieczne do prawidłowego działania instalacji.

13 minut temu, szneider napisał:

a trzecia to wpięcie czujnika powrotu zaraz za zaworem 4D. Wszyscy piszą, że czujnik powrotu ma być wpięty jak najbliżej powrotu kotła, ale podobno to jest blednę myślenie, ponieważ powoduje złe działanie zaworu 4D, który wtedy ciągle się kręci prawo, lewo.

ale tu to już fachowiec odleciał, nie rób tego w żadnym wypadku, ponieważ funkcja ochrony powrotu ma zabezpieczać kocioł przed zimnym powrotem a nie uspokajać pracę zaworu.

Opublikowano
12 minut temu, szneider napisał:

Pompy na powrocie na razie nie będę montował, zobaczę co się zmieni po przepięciu podłogowki, zmianie montażu czujnika i zamontowaniu siłownika.

Mam 50 cm rury 1 1/4 cała która idzie bezposrednio od pieca do 4d. Rura powrotną od 4d do pieca to około 120cm. Czyli łącznie 170cm instalacji kotłowej w rozmiarze 1 1/4. Uwierz mi na słowo ale miałem powrót na poziomie 35 stopni, przed zamontowaniem pompy. Zamontuj pompę kotła i będziesz miał spokój z temp powrotu.  Nie będziesz się musiał zastanawiac, czy siłownik często pracuje, bo po prostu nie będzie musieć chronić powrotu. Ja mam 65 stopni piec i 62 at powrót. Ochrona powrotu 50 stopni. Nigdy się nie włącza.

Opublikowano
12 minut temu, szneider napisał:

Pompy na powrocie na razie nie będę montował, zobaczę co się zmieni po przepięciu podłogowki, zmianie montażu czujnika i zamontowaniu siłownika.

Nie montując pompy zrobisz błąd a montażem czujnika za 4D porostu będziesz się oszukiwał sam.

Opublikowano

Tylko się narobisz a powrót nadal będzie zimny, zrozum gdzie byś tego nie wpioł to i tak sumaryczna temperatura powrotu będzie taka sama. Ta modyfikacja Twojego problemu nie rozwiąże to mogę gwarantować.

Opublikowano

Zrobię testy i później to opiszę na forum oraz chciałbym, żeby się on do tego odniósł, jakie będą tego efekty. Może nie bezpośrednio na forum, ale się z nim zdzwonię. Napisze tylko, że to dość znana osoba.

Na razie jest 3-1 w kwestii montażu pompy, żeby ja montować.

Opublikowano

Rób jak uważasz, zamiast tracić czas i PLN na coś co nie pomoże na twój problem, ja bym lepiej zainwestował w siłownik na 4D a termostatyczny wymienił na 3D z siłownikiem, oraz najważniejszy montaż pompy kotłowej.

Opublikowano

Siłownik jak najbardziej będę montował. Nurtuje mnie jeszcze sterowanie tym 3D, czy SKZP-02 obsłuży drugi siłownik, czy trzeba jakiś dodatkowy regulator?

Opublikowano

dodatkowy regulator

Opublikowano

Instalacja i tak będzie ponownie ruszana, więc zastanawiam się czy zamontować coś takiego do pompy?

Bypass.png

Opublikowano
2 godziny temu, szneider napisał:

Siłownik jak najbardziej będę montował. Nurtuje mnie jeszcze sterowanie tym 3D, czy SKZP-02 obsłuży drugi siłownik, czy trzeba jakiś dodatkowy regulator?

Afriso robi już siłowniki z regulatorem. Tylko to trochę kosztuje.

Timel nie obsłużydwóch siłowników.

Posłuchaj kolegów załóż pompę kotłową i nie pakuj się w koszty!

Opublikowano

Pompę tak czy inaczej założę ale chodzi mi jeszcze o pompę na grzejniki czy robić taki bypass?

Opublikowano

W jakim celu...? Niema takiej potrzeby.

Opublikowano

Ale mieszasz kolego. I po co te przerabianie i pieniądze w błoto wyrzucać? Lepiej coś dzieciakom kup za te pieniądze bo i tak efekt będzie ten sam. Zasilanie op przed 4d czy z 4d i tak suma temperatury powrotu będzie ta sama. Czujnik montuj jak najbliżej kotła. Pompa kotlowa wręcz potrzebna do zamontowania na powrocie z 4d bo to jedyny sensowny sposób dla poprawy temperatury powrotu. A reszta się nie martw powinno działać bez zarzutu. 

Opublikowano
10 godzin temu, ktm6107 napisał:

Afriso robi już siłowniki z regulatorem. Tylko to trochę kosztuje.

Timel nie obsłuży dwóch siłowników.

Informacja od producenta sterownika TIMEL SKZP-02.

Będzie dostępna przystawka rozszerzająca  o obsługę dodatkowych obwodów CO z mieszaczem.

Dostępna będzie za kila miesięcy.

Opublikowano

O tej dostawce szlysze juz od ponad roku.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Pompa obiegowa Grundfos Alpha2 25-40 będzie dobra na powrót? Nie chodzi mi o markę, tylko jej parametry?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.