Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, 

Pomóżcie stworzyć dobry schemat instalacji. Kocioł Ferroli biopellet pro 12 kw z zasobnikiem cwu i dwoma grzejnikami i podłogowka. Wiem, że nie powinno się mieszać ale tak wyszło. Kocioł ma wyposażenie jak na zdj. Bufor niestety się nie zmieści do kotłowni. 

Pomóżcie. Screenshot_20200114-145201.thumb.jpg.2776cc52a103e83604df3a96d7ea1c02.jpg

Opublikowano

Przykładowy schemat. Zamiast zaworu 3d termostatycznego można zastosować 3d z siłownikiem. 1787631523_Screenshot-2017-11-15PompaKot_owa-CoIJak-strona3-InstalacjeCOiCWU.png_thumb.png.09cf3ed26a2f807d79acab15ad7bde98.png

Opublikowano

Kocioł ma wbudowane naczynie wzbiorcze oraz pompę co i cwu. Mam już rozdzielnice do podłogówki. 

IMG_20200104_122934.jpg

IMG_20200104_123026.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, arturwin87 napisał:

dwoma grzejnikami i podłogowka. 

, a gdzie sie podział trzeci? :) 

Screenshot_2020-01-14-18-10-16-1.png

Opublikowano

Racja jest i trzeci (łazienkowy). Po prostu nie wziąłem pod uwagę. Chyba nie trzeba do niego osobnego obiegu? 

Dla nie wtajemniczonych, Jestem w temacie zielony. Chcę coś wiedzieć by nie dać się obuć... 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, arturwin87 napisał:

Kocioł ma wbudowane naczynie wzbiorcze oraz pompę co i cwu

Na pewno ma pompę CWU? Moim zdaniem ma jedną pompę i zawór przełączający CO/CWU lub możliwość podłączenia w miejsce zaworu dodatkowej pompy CWU.

Dlaczego nie skorzystasz z gotowych rozwiązań Ferroli? 

-opcja z zaworem przełączającym:

e7adc14e8e6b6ef4a8d6b931db98f24d.jpg

-oraz z dodatkowa pompa CWU:

d48ea1334d4bc8520c59699c1a43cc63.jpg

Tu jest tylko obieg grzejnikowy, więc należałoby dać sprzęgło i dopiero za nim obiegi grzejnikowy i podłogówki.

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Racja, mój błąd. Ma sterowanie co i cwu. 

To opis... 

Screenshot_20200114-183837.jpg

Opublikowano

A to schemat katalogowy ale bez podłogowki i w tym mój problem. 

Screenshot_20200114-183511.jpg

Opublikowano

TUTAJ najpierw przeczytaj.

Opublikowano (edytowane)

Czytałem. Znalazlem dwa schematy. 

1szy od Puławiaka ale z innym kotlem więc nie wiem czy na 100% będzie git. Poza tym ma dwa regulatory pokojowe na kablu a ja muszę bezprzewodowo. 2gi z modułem UMS. 

Który lepszy? 

Czy jest możliwość grzania jednocześnie co i cwu, bo temat nie był tam rozstrzygnięty? 

1055516924_Screenshot_2019-10-14Schematyhydraulicznepdf.png.d26edfc7ef20963f8a47e38fc5a521ed.thumb.png.5602da4e5315e3ac372f7ffc34f736ff.png

799596177_Beztytuu.jpg.a8d3fe4502a945505e773e9ccef5e33c.jpg

Edytowane przez arturwin87
Dodanie zdjęć
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.01.2020 o 18:33, gmaj22 napisał:

opcja z zaworem przełączającym:

e7adc14e8e6b6ef4a8d6b931db98f24d.jpg

-oraz z dodatkowa pompa CWU:

d48ea1334d4bc8520c59699c1a43cc63.jpg

Wyjaśni ktoś czym różni się instalacja z zaworem przełączającym od instalacji z pompą ladujaca? 

Edycja treści
Opublikowano (edytowane)

W zaworze przełączającym jest jedna pompa która jest w kotle. Jak sterownik zgłosi zapotrzebowanie na grzanie CWU przełacza zawór na obieg CWU. Wtedy woda w insalacji CO nie krąży. Gdy zasobnik zostanie dogrzany sterownik przełącza z powrotem zawór na obieg CO

Przy pompie ładującej obieg CWU ma swoją pompę. Obie pompy działają wtedy niezależnie(mogą pracować obie na raz)

Edytowane przez hajtaler428
  • Lubię to 1
Opublikowano

Czyli z pompą lepiej? Grzejąc cwu nie mam zmiany temp w pomieszczeniach. Na raz grzeje cwu i co. Dobrze rozumiem? 

Opublikowano

Tego przełączenia to nie odczujesz w domu. Tym bardziej że masz praktycznie samą podłogówkę. CWU grzeje się parę minut. Zawor to lepsza opcja - oszczędzasz na pompie

• Lubię to 1
Opublikowano

No ok, rozumiem. A Przyjmijmy że będą pokojowki i po osiągnięciu temp kocioł się wył a w tym czasie ktoś bierze kąpiel, więc znów się rozpali by dogrzewac cwu? Zamierzam mieć bojler 140L

Opublikowano

jeżeli będzie pobór i temp CWU spadnie poniżej zadanej - histereza to kocioł się załączy żeby  dogrzać zasobnik

Opublikowano

@hajtaler428 Mając taki zawór przełączający nie muszę już nic montować by w sezonie letnim grzać tylko cwu? Ustawiam na kotle jedynie grzanie bojlera i gotowe? 

Opublikowano

Tak

Opublikowano (edytowane)

@hajtaler428 Dzięki za info i pomoc. 

Instalowałes kiedyś taki kocioł co w temacie? Jesteś w stanie pomóc mi w innych sprawach z nim związanych? 

Zmiana treści
Opublikowano

Nie, nie jestem instalatorem

Opublikowano

Panowie, mając dwa oddzielne obiegi (podłoga i grzejniki) chce zamontować moduł UMS-4S2 ewentualnie TECH i2 oraz dwa termostaty pokojowe. Jest w tym sens czy lepiej pozwolić by kocioł sam pracował a podłogowke sterowac zaworem a grzejniki termostatami na wejściu? 

Opublikowano

Miałem na myśli zawory termostatyczne przy grzejnikach. 

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

I jak tam udało się zrobić sprawną instalację pod ten kocioł ? Pytam bo sam już byłem prawie zdecydowany na ten kocioł ale doczytałem, że sterownik kotła nie ogrania podłogówki i nie wiem czy to jest problem. U mnie jest 130m2 podłogówki i dwie drabinki łazienkowe w nowym dobrze ocieplonym domu.

Opublikowano

Czy w takim układzie zawór trójdrogowy cwu nadal przełącza sterownik kotła ? Zacząłem sie też zastanawiać nad kotłami

I we wrzesniu ma być dostępny Lidia compact mini 10kW https://www.wentor.pl/sklep/kotly-na-pellet/lidia-compact-mini-z-zasobnikiem/