Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć czy jest możliwe żeby w piecu z zasobnikiem pojawiał się dym ( ważne czy jaka kolwiek ilość tego dymu?  U mnie aż eko Groszek jest rudego koloru) .. Ja zakupiłem 2 miesiące temu pięc w/w firmy i jest bardzo dużo tego dymu na co serwis odpowiada że to normalne i w zasobniku może tak być... Dodam że serwis był już 2 razy i wymienili podajnik cały i palnik i zmieniali ustawienia. Przy wymianie powiedziano że części wymienione miały wady fabryczne i teraz już będzie wporzadku ale dym w zasobniku to normalna sprawa. Dodam że sąsiad i dwóch znajomych posiada ten piec ale 4 klasy i nawet nie zamykają zasobnika bo nigdy nie było ani trochę dymu. I nie mieli nigdy z tym piecem problemów...

Opublikowano

Jak dla mnie normalne to nie jest

Po drugie jak mam koncowke paliwa w zbiorniku na samym dnie, to tez czasem sie dymi,

Dymienie oznacza ze cofa sie plomien

A praca z otwartym zbiornikiem to nie jest na pewno normalne po to jest zbiornik z uszczelka zeby byl zamkniety

Jak wyglada palenisko przy tym dymieniu

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź. Jestem mega zielony w tym wszystkim. Mam film z tego dymienia się. Po ustawieniach serwisanta był ogólny dramat. Kolejna sprawa ze nikt nie potrafi prawidłowo ustawić tego pieca tj żeby temperatury były odpowiednie w domu i żeby piec opalu używał adekwatnie do tego... 

Opublikowano

Wrzuć film na YouTube i wklej link z dymienia, w tych kotłach częstym problemem jest dymienie z zasobnika w momencie małej ilości opału oraz otwarcia zasobnika.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Gdzieś musi być nieszczelność.Podajnik-zasobnik, uszkodzona uszczelka klapy zasobnika, zawiasy klapy ? Musisz dokładnie wszystko obejrzeć, pożar zaobnika może być bardzo niebezpieczny.

Opublikowano

Przy zamkniętym zasobniku raczej nie dymi na zew. Teraz zmieniłem ustawienia na identyczne jak ma sąsiad i tylko lekko dymi w porównaniu z tym co było. Serwisant ustawial widział jak wygląda palnik płomień popiół i był zadowolony i mówi że książkowe. Ja jednak tak nie uważam bo dymu jest pełno i boję się żeby zasobnik się nie zapalil

Opublikowano

A jakie masz ustawienia i sterownik

Opublikowano

Sterownik iryd rtz pid temp kotła 40 czas podawania 25 cwu 40 mieszacz 30

Czas dla 100 % między podawaniem 2.55 wydajność dmuchawy 27

Dla 1% czas miedzy podawaniem 3.30 wydajność dmuchawy 5

Opublikowano

40 stopni ?????

Ustaw 65

Ten parametr mieszacza to temp. Wody na kaloryfery ???

Masz na nich glowicw

Opublikowano

Wrzuc fotke paleniska

Jaka moc ma palnik ???

Opublikowano

Oki podlogowka 30,

Cwu ustaw 50

Glowice na kaloryferach 3.5

Niech sie ten palnik troche rozpedzi

Kiszisz wegiel

Opublikowano

O ja pikole jak dymi . Weź zerknij czy masz z tylu zamontowany do zasobnika wąż gumowy . Chodzi o takie coś jak na filmie . Kolejna sprawa klucz nastawny w dłoń i dokrecic wszystkie śruby . Mocowanie rury oraz kosza . Dokrecaj po przekątnej . I nie tak dymic nie ma .

Opublikowano

No i kolejny bubel . To co wisi nad palnikiem to deflektor . I on ma byc duzo duzo wyzej .

• Lubię to 1
Opublikowano

Temp kotła stanowczo do góry najmniej 65C

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To masz moje paleniskiac55031ba1992c8c85cf192ba7e405a8.jpg

Opublikowano

Napisz dokladnie co to za model i moc

Opublikowano

Deflektor jest nisko . Możliwe że za bardzo grzeje palenisko i dla tego się kopci . Patrząc na popiół ustawienia są względne . Ja bym zaczął od podniesienia deflektora i sprawdzenia połączeń .

Opublikowano

A kociol jakie ma parametry