Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa cyrukacyjna

nieudacznik13

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Możecie zerknąć czy mam dobrze podłączona pompe cyrukacyjna. Wydaje mi się że strzałka powinna być odwortnie.20191217_200317.jpg

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dobrze. Strzałka OK, bo pompa tłoczy w stronę zasobnika.

Opublikowano

Ok dzięki śliczne za odpowiedź.

Opublikowano

Jeszcze chciałem się zapytać co może być przyczyną takiego buczenia drżania rury. Jest to rura z zimna woda która idzie bo bojlera. 3234f7881338ef70cb0e81f6876e13b4.jpg

Opublikowano

Dzieje się tak jak odkrecam zimna wodę lub ciepłą. Nie zależnie gdzie.

Opublikowano

Teraz dopiero zauważyłem, że oprócz pompy cyrkulacyjnej, masz również zawór termostatyczny p.oparzeniowy. Wcześniej nie zwróciłem na niego uwagi, skupiłem się na "strzałce".

Żeby  CWU/cyrkulacja działały prawidłowo - powinieneś mieć podłączone tak, jak na dolnym schemacie - chyba wczoraj już go wklejałem w innym wątku.

ATM_p_oparzeniowy_cyrkulacja.png.2f1b7b35287166f6e9f7ec2d3a2d8ad1.png

Opublikowano

Nie za bardzo rozumiem tego wykresu możesz jaśniej.

Opublikowano

W takim razie zleć pracę komuś , kto zrozumie.  Nie wiem, w jaki sposób mam prościej wytłumaczyć już i tak prosty rysunek. 

Opublikowano

Bo z tego co widzę to pompa cyrkulacyjna toczy wodę do bojlera. A u mnie jest odwrotnie.

Opublikowano

Sam narysowałeś żółtą strzałkę, jak pompa tłoczy. Filtr przed pompą, zawór zwrotny za nią. 

Opublikowano

Ale mi napisałeś że jest ok

Opublikowano

Jest OK, bo tłoczy w stronę bojlera, ale jak pisałem wcześniej nie zwróciłem uwagi na zawór 3D, a to nieco zmienia sposób podłączenia, który podałem w poście #6.

Tak czy owak, pompa ma tłoczyć w stronę bojlera.

Opublikowano

Ok dzięki rozumiem A mam pytanie odnośnie zaworu zwrotnego strasznie mi rura huczy jak otwieram kran. Czy muszę wodę z bojlera spuścić całą

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.