Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak ciepłej wody w kranie

Munyn300693

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To tam jeszcze przepływówka jest podłączona?? Dlaczego mi to umknęło... Czyżby podłączony był szeregowo w obieg CW z bojlera? Może daj jeszcze zdjęcie podłączenia tego podgrzewacza na "siłę".

Opublikowano

No tak. Piecyk założony w tamtym roku przez poprzedniego własciciela. Szczerze to nie wiem czy działało wcześniej bo kupiłem mieszkanie w marcu i nie paliłem w piecu tylko używałem tego własnie podgrzewacza.

Opublikowano

Więc tak. Zamknąłem zawór przy pompie i wąż doprowadzający wode do kranu jest gorący a wody dalej brak...

Opublikowano

Taki oto mam podgrzewacz, lecz nie znalazłem żadnego zaworu przy piecyku... 
Pytanie czy piecyk może być podłączony w obieg, że dopiero po włączeniu piecyka jest gorąca woda po rozpalemiu?

79169790_2492847337670873_6973284892918415360_n.jpg

Opublikowano

tego zaworu dolnego od zimnej wody nie zamykałem, był ciągle otwarty więc nic z nim nie robiłem

Opublikowano

Zamknij i sprawdź czy woda leci. Dowiemy się, czy podgrzewacz jest wpięty szeregowo, czy osobno.

Edit:

Zmieniłem zdanie. Podgrzewacz jest wpięty równolegle. Gdyby był szereg, to woda z boilera podgrzana przeszłaby przez podgrzewacz i pojawiła na kranach. Czyli masz coś skopane w podpięciu lub szukaj zaworów przełączających między używaniem boilera lub podgrzewacza. 

Poprzednik nie wie jak to przełączać?

Opublikowano

zamknałem ten zawór od zimnej wody na baniaku i leci całkowicie zimn woda a po jego ponownym otwarciu leci spowrtem letnia woda

Opublikowano

No to wszystko jasne. Teraz po odkręceniu kranu woda przepływa zarówno przez boiler jak i podgrzewacz. W boilerze jest gorąca woda, ale ponieważ woda przepływa też przez podgrzewacz, to mieszają się one i w efekcie masz wodę letnią. Musisz odciąć zasilanie podgrzewacza. Zdejmij obudowę podgrzewacza (WCZEŚNIEJ ODŁĄCZ ZASILANIE PODGRZEWACZA) i powinien tam być zawór na zimnej wodzie. Zamknij go.

Opublikowano

Podejrzewałem, że podgrzewacz wpięty jest w miejsce, gdzie kiedyś była bateria - i to jako pierwsza od bojlera. Coś zbyt nisko zamontowany....

Opublikowano

Nie zdziwię się jak podpięty jest na żywca bez zaworów. Trzeba zdjąć obudowę lub szukać gdzieś tego zaworu odcinającego.

P.S.

Skąd wniosek, że jest "za nisko"? Ja tam nie widzę żadnego punktu odniesienia.

Opublikowano

Niestety, wygląda na to, że jest "na żywca": Chyba że autor zrobi zdjęcie, jak to w środku wygląda. Najpierw oczywiście odłaczyc zasilanie.

PS: "Punkt odniesienia" = blat/półka,  na których stoją proszki, płyny itp. :)

kospel.png.e524e5d578c20753657136e5241615e7.png

Opublikowano

Jutro sprawdze i dam znać ale coś mi sie zdaje ze nie bd żadnego zaworu pod obudową i trzeba bd szukać dalej...

Opublikowano

Witam. Tak wygląda podgrzewacz od środka. Zaworu brak... 
Ale znalazłem zawór jakiś przy zaworze od dopuszczania wody i wygląda jakby szedł rurami do podgrzewacza właśsnie.

78397607_478918076066558_7080844931438215168_n.jpg

Opublikowano

To zamknij ten zawór i sprawdż, czy masz obieg przez podgrzewacz. I przy okazji czy dochodzi do bojlera w kotłowni :)

Bo jak nie, to nie pozostaje nic innego jak włożyć pięciogroszówkę pomiędzy uszczelkę a filtr pod śrubunek zimnej wody :) Ale to już na własną odpowiedzialność robisz i pod warunkiem, że odłączysz zasilanie. Z napięciem 400 V nie ma żartów.!!

Opublikowano

Niedawno rozpaliłem więc poczekam niech się nagrzeje woda i zobaczymy jak to bd z tym zaworem.
I pytanie jeszcze mam: Jaka optymalna temperatura powinna być na pompce ustawiona? bo ja mam ustawioną na 45 stopni ale nie wiem czy nie za mało aby była ciepła woda w bojlerze.

Opublikowano

Więc tak: Po zamknięciu tego zaworu leci całkowicie zimna woda... Ręce juz mi opadaja...

Opublikowano

Na zdjęciu nie widać dokładnie, ale sprawdż jeszcze, czy na jednym z dwóch  podejść są zwykłe przedłużki, czy te z zaworem kulowym odblokowywanym śrubokrętem?  

1323054046_termetprzep.png.e59aef4386eb2ed0ccf6702a2cce6018.png

Opublikowano

Są wkręcane nakrętki miedziane w kolanka bez żadnych zaworów/ zaworków

Opublikowano

Moim zdaniem podgrzewacz jest podłączony bezpośrednio w instalacje bez żadnego zaworu zamykającego obieg wody przez owy podgrzewacz i nie bd ciepłej wody bez jego włączenie ale moge się mylić...
Może jeszcze jakies pomysły bo mi już brak

Opublikowano

grzałka elektryczna bojlera zepsuta a ten wąż to doprowadzenie wody do kotłowni moim zdaniem. Dodaje zdjęcie79326258_575903189835597_2697128999624114176_n.thumb.jpg.6eda871bba2543479ac96079b800bff8.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.