Piecuch19 Opublikowano 30 Grudnia 2019 #26 Opublikowano 30 Grudnia 2019 To może się hartować ? - w temperaturze zewnętrznej. Lepsze dla zdrowia i porwela
Hermogenes Opublikowano 30 Grudnia 2019 #27 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest rewolucyjnym czynem. Ciepła na Nowy Rok Hermogenes
marwol Opublikowano 30 Grudnia 2019 #28 Opublikowano 30 Grudnia 2019 U mnie ponad 23stopnie. Leżę w gaciach i nic nie robie. Każdy kto przychodzi to mówi, że wreszcie dom gdzie jest ciepło :)
YaroXylen Opublikowano 30 Grudnia 2019 #29 Opublikowano 30 Grudnia 2019 8 godzin temu, Hermogenes napisał: Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest rewolucyjnym czynem. Ciepła na Nowy Rok Hermogenes Powinno być mottem tego forum na stronie głównej Yaro
YaroXylen Opublikowano 31 Grudnia 2019 #30 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Witam. Gdzieś niedawno na jakimś forum ekologów i zdrowego stylu życia wyczytałem :.......że trzeba się hartować..." A odpowiedź na ten post była mniej więcej taka..."najlepszym hartowaniem jest kredyt i pierwszy rachunek za gaz...." Ja absolutnie jestem za gazyfikacją i proszę mnie nie potępiać za wypowiedź... tylko lubię po ziemi stąpać obiema nogami ... Z nowym rokiem najlepszego.... a podobno gaz tanieje od nowego roku ✌(ツ) YARO
Gość Oldek Opublikowano 31 Grudnia 2019 #31 Opublikowano 31 Grudnia 2019 @YaroXylen, jesteś dyplomatą. Ja bym napisał tak "masz nadciśnienie, bierzesz sterydy, zbierasz na botoks oszczędzając na gazie, a wyjeżdżając za miasto samochodem więcej zatrujesz powietrza niż sąsiad paląc węglem" Do siego roku!
Hannah Opublikowano 1 Stycznia 2020 #33 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Oldek - jeśli do mnie "pijesz" z tym wyjazdem za miasto to dodam, że moje auto jest też na gaz ;)
Hannah Opublikowano 1 Stycznia 2020 #34 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Marwol - współczuję tym gościom, którzy przychodzą do Ciebie a Ty w gaciach :)
Piecuch19 Opublikowano 1 Stycznia 2020 #35 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Z rury wydechowej Twojego auta na gaz tlen się wydobywa?
Hannah Opublikowano 3 Stycznia 2020 #36 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Jeśli z mojej rury wydechowej to co się wydobywa zatruwa środowisko to czym wobec Ciebie jest to co wydobywa się z kominów domów ogrzewanych gazem? Czy to jest coś innego? Na pewno mniej szkodliwe niż z kominów domów ogrzewanych węglem i innym świństwem
Gość Oldek Opublikowano 3 Stycznia 2020 #37 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Węgiel uważasz za świństwo? Gdyby nie ten węgiel byś przy lampie naftowej siedziała.
Hannah Opublikowano 3 Stycznia 2020 #38 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Paliłam węglem bo nie miałam wyboru. Owszem w czasach Łukasiewicza węgiel był luksusem. Dziś gdy są inne możliwości bardziej przyjazne dla zdrowia węgiel do ogrzania domu powinien ustąpić następcom. Wykorzystuje się węgiel w innych gałęziach i to dobrze bo nie wolno tak cennego "kruszcu" nie docenić ale do ogrzewania domów stanowczo nie bo spalany zatruwa środowisko
Piecuch19 Opublikowano 3 Stycznia 2020 #39 Opublikowano 3 Stycznia 2020 @Hannah Twoja świadomość opiera się na właśnie "takich porównaniach" które opierasz na własnych doświadczeniach. Porównanie spalania z bardzo niską sprawnością w kotle zasypowym górnego spalania z gazem gdzie Twoje koszty wychodzą podobnie nijak ma się do obecnych kotłów zasypowych, które spalają z dużo wyższą sprawnością. Gdybyś w takim kotle spalała to kochała byś węgiel. Palisz o niedawna gazem więc musisz trochę poczekać na refleksję - jak będzie prawdziwa zima i temperatury chociaż - 10' Wtedy zaczniesz się intensywniej hartować.
PioBin Opublikowano 3 Stycznia 2020 #40 Opublikowano 3 Stycznia 2020 9 minut temu, Hannah napisał: ...bo spalany zatruwa środowisko... Koleżanko, ja nie znam sposobu na wytworzenie energii cieplnej ktora nie zatruła by srodowiska. Wymien chociaż jeden sposob! Zgodze sie tylko z tym ze sa inne sposoby (mniej dokuczliwe i inwazyjne w srodowisko) jak spalanie wegla i nalezy o nich mowic.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.