Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł z podajnikiem

zenko63

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry po dłuższej przerwie. Mam pytanie czy w  moim kotle na  eko groszek mogę palić miałem węglowym.Posiadam kocioł firmy  Zenmar z Tczewa,jest to kocioł żeliwny z podajnikiem ślimakowym.

Gość Visitor1230
Opublikowano

To zalezy jaki jest palnik. Sa palniki ktore bez problemu poradza sobie z mialem. 

Opublikowano

Podajnik  przystosowany jest do spalania eko-groszku, suchego miału węglowego oraz biomasy (granulacja do 25mm). Spalanie jest realizowane na stałym palenisku retortowym, do którego opał dostarczany jest ślimakiem.

Opublikowano
16 minut temu, marcus312 napisał:

Podajnik  przystosowany jest do spalania eko-groszku, suchego miału węglowego oraz biomasy (granulacja do 25mm). ,,,,

Możesz podać źródło tych informacji.

Spalanie biomasy w palenisku retortowym, to chyba nie jest najlepszy pomysł.

Opublikowano

Dokładnie. Można spalać i w rynnie (próbowałem w UNI) ale po co? To utylizacja pelletu. Dużo osób natomiast miesza z bardzo dobrymi wynikami.

Opublikowano

Próbowałem na rynnowym  -  mieszanka groszku z miałem spala się bardzo dobrze, minimalnie słabiej groszek z pelletem

Opublikowano
2 godziny temu, Andrzej_M_ napisał:

Możesz podać źródło tych informacji.

Spalanie biomasy w palenisku retortowym, to chyba nie jest najlepszy pomysł.

Pieklorz  już odpowiedział skąd się biorą takie informacje na wyrost  opisy produktów to zawierają żeby nie  odstawać od konkurencji.Autor tematu pytał tylko o palenie miałem   więc raczej chodzi bardziej o ekonomię i nie żuci się prawdopodobnie na spalanie biomasy .Ceny miału są jeszcze trochę niższe od ekogroszku  i to może w jakimś stopniu decydować o uzasadnionym jego stosowaniu ale już samo jego spalenie i większa ilość popiołu może nie każdemu odpowiadać także trzeba to też mieć na uwadze.

Gość berthold61
Opublikowano

Tylko jaka w tym logika jak pellet drogi jak węgiel a wartość opałowa z niego mizerna .

Opublikowano

No logika tylko i wyłącznie czystego spalania. Jak ktoś chce to nie możesz mu zabronić. Takie palenie pelletem 40:60 z grochem sprawia że kocioł na prawdę dobrze wygląda i jak ktoś chce i ma dostęp do taniego pelletu to czemu nie. 

W temacie o aktualizacji sterowników Defro jest gość co w retorcie pali tylko peletem i jemu pasuje, a jak pasuje to jego sprawa.

Opublikowano

To już nie chodzi tylko o czystość kotła ale spalając mieszankę ekogroszku z pelletem mamy  możliwość łatwiejszego spalenia trudniejszych mocniejszych węgli tych bardziej koksujących.

Opublikowano

Ja palę drugi sezon pelletem na retorcie. W tym sezonie kupiłem pellet luzem.Nie chcę znać węgla, czystość i nikła ilość popiołu to atrybuty dla mnie na plus  :)

Aha, a wrzucenie pelletu do piwnicy to była czysta przyjemność.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.