Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok. Jak zmieniłem jak radziłeś na zawór 55 i pompa 50 to się wyłączyła bo na zaworze 45

Jeszcze parę dni i to zrozumiem :)

Nie wiem jaka jest różnica w ustawieniach pompy w nastawach temperatur do ustawień pompy zaworu

To jest w nastawy temperatur->temperatura załączania pomp
a242e080b3830a9db98942c1686a48ed.jpg

Drugie ustawienia są w menu instalatora w zaworze. Tam gdzie mam pompa zawsze włączona. Tego nie rozumiem. Czego dotyczą jedne a czego drugie nastawy

Opublikowano

Mam już dość tych ustawień. Zadane na pokój 23. Zrobiło się 24 i ok. Wszystko wyłączone. Tylko ze bojler spadł na 49 i piec się rozpalił. Tylko ze puszcza tez na dom i pomimo ze jest 24stopnie to grzejnik gorący. Chyba trzeba znaleźć serwis zapłacić niech przyjadą ogarną bo to takie ustawianie po omacku

Edit. Piec rozgrzało do 65. Bojler do zadanych 55. Piec się wygasza, pompa na grzejniki dalej chodzi. Da się to ogarnąć, żeby odgrzanie CWU nie podgrzewalo od razu domu bo w pokojach +2 od zadanej. Coś te Wasze rady albo niekompletne albo nie do tych sterowników :(

Opublikowano

Idzie teraz kilka dni po 20 stopni. Piec w ogóle nie powinien się uruchamiać w tym czasie na grzejniki. Ale będzie to robił za każdym razem jak będzie sobie podgrzewał bojler?

Widzę ze monolog prowadzę :(

Ale mam nadzieję że jak już to ogarnę to z tego powstanie jakiś poradnik dla początkujących.

Krok po kroku.

Opublikowano

bez stresu, ja dziś próbowałem ruszyć podłogówkę na mojej 19nastce, ale się nieudało, tez zaczynam podróż z ekosilverem :)

Opublikowano

a propos w jakim trybie ogrzewania powinna śmigać sama podłogówka, CWU nieużywane, zauważyłem ze np. w trybie ogrzewania domu kocioł się rozpala i po kilku minutach wygasza. zadana 68 uzyskuje w ten sposób 34 c.o. i koniec.

Opublikowano

Ok, tak dla potomnych: jak w pokoju wzorcowym nie odkręci się termostatu na maxa tylko w okolice zadanej na pokojówkę, to nawet jak piec się rozpali dla bojlera i puszcza obieg na grzejniki to w pokoju wzorcowym nie robi się sauna bo kaloryfer odcina na zaworze. Na razie jest dobrze. Potestuję tydzień.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzień dobry. Panowie spróbuję i ja waszych ustawień, bo u mnie Pokojówka działa na zawor i piec potrafi ost. startować od 38 (zadana kotła 65 hist 10), gdy dogrzewa długo pomieszczenie. A jest szansa by przy zostawionej tej ingerencji w zawór- ustawić tak by piec jak długo dogrzewa pomieszczenie by startował np od 45-50 a nie od 38-39 stopni (aby spadła  temp kotła maks o te 15-20stopni od zadanej). Mi wyświetla się pod temp. zadana zaworu jeszcze -15. Co to jest? Można to zmiejszyc? Teraz na zawor mam zadane 42stopnie- zdjęcie przykladowe

PhotoPictureResizer_191203_103237861_crop_1601x1196.jpg

Gość Visitor1230
Opublikowano
3 minuty temu, Anka123 napisał:

Mi wyświetla się pod temp. zadana zaworu jeszcze -15. Co to jest? Można to zmiejszyc?

Podejrzewam, ze to obnizenie pokojowki. Tzn. gdy temp w domu jest osiagnieta to zawor obniza temp na obieg o 15°C. Troche za duzo na moj gust. Ustaw to na 7-8°C. Wtedy kociol tez bedzie sie czesciej zalaczal i nie bedzie sie tak az tak wychladzal. Temperatura zadana na zawor nie steruje pogodowka?

Gość Visitor1230
Opublikowano
3 minuty temu, Anka123 napisał:

Ok, dzięki. Sprawdze. Pogodówki nie mam jeszcze podłączonej. Działamy tylko na reg.pokojowym.

Polecam. Mialem kiedys sterowanie zaworem Techa. W polaczeniu ze sterowaniem pokojowym dzialalo wysmienicie.

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 22.09.2019 o 10:48, Anka123 napisał:

Dzień dobry, dopiero uruchomiliśmy piec Stalmark Ecosilver 14 na grzanie domu- dom 130m2 ale srednio ocieplony (wcześniej był wł. tryb letni). Proszę o pomoc i wyjaśnienie w kilku kwestiach. Może ktoś wie ile w tych piecach trwa stan podtrzymania? To jakaś stała ilość cykli? I czy wpływa na ilość rozpalen na dobę? Zastanawia mnie ustawiona przez Hydraulika przerwa w podawaniu. Czy nie powinna być dłuższa? W chwili obecnej kocioł odpala mi się co 1,5-2h na dobe i przeraża mnie ilość spalonego pelletu (a mamy dopiero wrzesień) i w domu jak się nagrzał jest za ciepło.

Ustawione mamy teraz tak (pompy równolegle): Tzk 58stopni, hist.6, praca (4s/18s/46bieg), a podtrzymanie (4s/25s/40bieg went). Regulator pokojowy jest radiowy Euroster2006TxRx ust. na 20st w dzień i 18st w nocy a na termometrach w domu 22-19)...ale jak pogrzebałam w ust.pieca to wydaje mi sie, że hydraulik mi go nie załączył (bo ikonka regulatora pok.bez Rs NIE jest podświetlona). Dodam, że palimy dobrym pelletem sosnowym lub lisciasto-iglasym), a popiół jest średnio brązowy ze śladowa dosłownie ilością spiekow. Co zrobić by było nieco lepiej. Proszę o pomoc.

Anka , ile peletu zużywasz na tydzień? Ja przy swoich ustawieniach ,które wprowadziłem krótko po zamontowaniu pieca spalałem 7-8 worków na tydz. bo ustawienia które wprowadził instalator nie były zbyt dobre ( duże zużycie pelletu, piec nie spalał dobrze i z paleniska wysypywał się niedopalony pellet) . Niedawno wprowadziłem ustawienia z serwisu ale je trochę zmodyfikowałem a piec pali ładnie. Próbowałem modulacji ale niebardzo wiem jak to działa i wróciłem do standardu. Dodam że mam ten sam piec 14kw. Sam go jeszcze nie ogarniam , bo chciałbym np żeby w nocy grzał mniej razy mam za ciepło . Poniżej ustawienia z serwisu.

Pozdrawiam M.W

Czas podawania - 4s

Czas Przerwy - 16-17s

Siła Nadmuchu - 55%

Praca Podtrzymania - 4s

Przerwa Podtrzymania - 20s

Wentylator w podtrzymaniu - 45%