marwol Opublikowano 1 Sierpnia 2019 #26 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Powodzenia więc życzę :) I pamiętaj : jeden rozdzielacz na trzy poziomy, równe pętle, pompa przy kotle, na korytarz i łazienke daj jedną wspólną pętle... Będzie tanio i niezawodnie. Wrzuć fotki i daj znać jak wyszło :)
janek4321 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor #27 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Nie nie... Na parter rozdzielacz 5 obiegow, na piętro rozdzielacz 4 obiegi. Ładnie wychodzi równo po 80m bieżących rury na obieg. Pompa mam nadzieję że da radę ta z kotła. Jak nie to można dodać. Pozdrawiam zwolenników rotametrow ;)
sambor Opublikowano 1 Sierpnia 2019 #28 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 29 minut temu, janek4321 napisał: Te akurat nie są do grzejnikow tylko do ogrzewania plaszczyznowego m.in. Podłogowego To dlaczego są w dziale "Rozdzielacze grzejnikowe na kluczyk"? Na tej stronie masz też cały dział z rozdzielaczami do podłogówki - są podpisane i opisane !
sambor Opublikowano 1 Sierpnia 2019 #29 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 2 minuty temu, janek4321 napisał: Jak nie to można dodać. Można też zmienić kocioł - to chyba najprostsze
Gonzo19 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 #30 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 35 minut temu, janek4321 napisał: Te akurat nie są do grzejnikow tylko do ogrzewania plaszczyznowego m.in. Podłogowego Tak tak a świstak siedzi i zawija w sreberka
janek4321 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor #31 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Przecież belka rozdzielająca wodę to prosta konstrukcja jak budowa cepa. Myślicie że jak taka belka została wystawiona w dziale grzejniki (opis żeby było śmieszniej dotyczy podłogówki) to woda się obrazi i nie będzie płynąć?
janek4321 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor #32 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 11 minut temu, sambor napisał: Można też zmienić kocioł - to chyba najprostsze W planie mam termet integra tzn taki 2f z zasobnikiem. Ciekawe jakie mocne pompy tam dają. Jak nie ten to termet gold, 1f z osobnym zasobnikiem. Ma podobno mocną pompę.
KubaSko Opublikowano 2 Sierpnia 2019 #33 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Moim zdaniem robisz sobie pod górkę regulujac układ organoleptycznie, aczkolwiek jest to wykonalne. Zrob tak jak piszesz i daj znac po sezonie grzewczym jak komfort i rachunek. Jedyne co mi sie nie podoba to z jednej pętli dwa pomieszczenia. Ile metrow ma dom ? Rozumiem ze sama podlogowka.
Gość Trener40 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 #34 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 11 godzin temu, janek4321 napisał: Układ który będzie niezawodnym. A nie jakieś plastikowe gooowno tzn. Rotametr. Skoro wszystko wiesz, to po co zakładałeś temat. Jak plastikowe Ci nie odpowiadają, to może wybierzesz coś z poniższego zdjęcia. :)
janek4321 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Autor #35 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 12 godzin temu, KubaSko napisał: Moim zdaniem robisz sobie pod górkę regulujac układ organoleptycznie, aczkolwiek jest to wykonalne. Zrob tak jak piszesz i daj znac po sezonie grzewczym jak komfort i rachunek. Jedyne co mi sie nie podoba to z jednej pętli dwa pomieszczenia. Ile metrow ma dom ? Rozumiem ze sama podlogowka. Sama podlogowka. 130m około Jeden pokój jeden obieg. Oczywiście. Tylko korytarz z małym wc połącze. Organoleptycznie? Chyba najważniejszy komfort, a nie równy przepływ pokazywany na rotmetrze.
KubaSko Opublikowano 2 Sierpnia 2019 #36 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Moc danej petli zależy m.in. od predkosci przeplywu czynnika grzewczego przez nią. Mozesz to ustawic, kontrolowac jak zwał tak zwał dławiąc lub otwerając pętlę. Mozesz to zrobic w szybki i prosty sposób obserwując wartosc na rotametrze. Ty chcesz skomplikowac tą prostą czynnosc argumentujac to swoimi wyimaginowanymi teoriami. Podłogówka po czasie zamula się, zmieniaja sie opory na pętlach. Łatwiej po latach jest to zauwazyc na rotametrze. Ale jak to mówią jeden lubi jak mu cyganie grają a drugi jak mu nogi śmierdzą :) oczywiście bez obrazy, mam znajomego co wszystkie rozumy pozjadał i nawet chciał okrągły dom postawić zeby zbniejszyc straty ciepła :) ty zdajesz sie byc do niego podobny...
krisgie Opublikowano 2 Sierpnia 2019 #37 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 @janek4321, równe przepływy nie są do niczego potrzebne, to raczej pozycja startowa od której zaczynasz regulować poszczególne pomieszczenia by było dobrze. Być może będziesz w stanie wyregulować podłogę bez rotametrów, nie wiem, nie mam takiego rozdzielcza. Dla mnie rotametr pozwala dodatkowo sprawdzić czy pętla wogóle grzeje, tzn jeśli przy regulacji za mocno skręcę poniżej progu to widzę że przepływu nie ma i trzeba deko podkręcić. Widać to od razu bez zwłoki i pomiarów temperatur. Nie wiem jak to wygląda w tych imbusowych, czy też jest jakiś próg zadziałania ale tego nie zobaczysz i będzie trudniej. Jak już było napisane robisz sobie pod górkę ;)
eliks Opublikowano 4 Sierpnia 2019 #38 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Janek, jesteś instalatorem? Szczerze.
Gonzo19 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 #39 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 W dniu 2.08.2019 o 20:04, krisgie napisał: Nie wiem jak to wygląda w tych imbusowych, czy też jest jakiś próg zadziałania ale tego nie zobaczysz i będzie trudniej. Ja mam takie do grzejników. To taki rodzaj zaworów grzybkowych. Ale aby się otworzyły trzeba dużo odkręcić i wtedy masz już w połowie albo i wiecej otworzone, jak chcesz zdlawic to musisz teraz zamykać. Praca bardzo nie liniowa. Ogólnie to albo zamykasz albo otwierasz. Do podlogowki się nie nadają.
MikiQ Opublikowano 4 Sierpnia 2019 #40 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Nie przekonamy go żadnymi argumentami. Wymyślił takie rozwiązanie j dopóki nie potwierdzony że jest dobre tematu nie zamknie.Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
mironw Opublikowano 4 Sierpnia 2019 #41 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 A może kolega nie lubi się nudzić ,siedzieć z Rodzinką , tylko co chwile biegać do KOTŁOWNI I ROZDZIELACZY -przecież ruch to zdrowie ,czemu Mu żałujecie ? No i jak on chce wszystko na jednej pompie to wróci TU we wrześniu po porady . Powodzenia
janek4321 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor #42 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 21 godzin temu, mironw napisał: A może kolega nie lubi się nudzić ,siedzieć z Rodzinką , tylko co chwile biegać do KOTŁOWNI I ROZDZIELACZY -przecież ruch to zdrowie ,czemu Mu żałujecie ? No i jak on chce wszystko na jednej pompie to wróci TU we wrześniu po porady . Powodzenia A czemu nie na jednej pompie? Kotły mają pompy o mocy dostatecznie dużej aby opędzić taki układ na domek jednorodzinny. Zdecydowałem się na rozdzielacze kan therm serii 51a. Nie mają rotametrow i o dziwo producent je oferuje do instalacja podłogówki. Pewnie to dla tych co nie lubią spędzać czasu z rodziną. Hry hry...
KubaSko Opublikowano 5 Sierpnia 2019 #43 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Temu nie na jednej pompie. Nie zadawaj już więcej pytań tylko bierz się i rób tą instalację.
janek4321 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor #44 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 40 minut temu, KubaSko napisał: Temu nie na jednej pompie. Nie zadawaj już więcej pytań tylko bierz się i rób tą instalację. "temu" to nie jest odpowiedź. Termet integra podnosi 7m słupa wody. Wg producenta obsłuży instalację która mieści 100 litrów wody. Moja instalacja będzie mieć 82 litry. Rozdzielacz bez rotametrow został ukamienowany, okazuje się że są takie w sprzedaży u lidera tj. Kan therm. Pomysł z jedną pompą - też niby fiasko, wbrew wyliczeniom, parametrom i twierdzeniu producenta kotła. Czyżby tu byli sami instalatorzy którzy w interesie mają komplikacje układów?
sambor Opublikowano 5 Sierpnia 2019 #45 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 13 minut temu, janek4321 napisał: okazuje się że są takie w sprzedaży u lidera Jakiego lidera???
KubaSko Opublikowano 5 Sierpnia 2019 #46 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Chlopie co ma pojemnosc instalacji do wysokosci podnoszenia pompy? Ty nie znasz podstawowych praw fizyki. O jakich wyliczeniach i parametrach mowisz ? Podaj opory swojej instalacji i predkosci przeplywow, pidaj zalozenia projektowe rozkladu temperatur, podaj wymagany przeplyw przez kocioł. Nie kompromituj juz sie tylko wez i zrob ta instalacje bo chyba tylko ty wierzysz ze posiadasz jakąś wiedzę zeby zacząć jakąś merytoryczną dyskusje, na razie prowadzisz denny monolog
Gonzo19 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 #47 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Panowie, nie karmcie trolla. Przecież ta dyskusja nie ma sensu. Troll Was podpuszcza, a Wy go karmicie.
KubaSko Opublikowano 5 Sierpnia 2019 #48 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 A bo sie az zawór bezpieczeństwa w czlowieku otwiera jak sie slyszy takie farmazony :)
sambor Opublikowano 5 Sierpnia 2019 #49 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 21 minut temu, janek4321 napisał: Termet integra podnosi 7m słupa wody Tylko wtedy jak postawisz ja na stole. Wg instrukcji wysokość podnoszenia pompy w kotle wynosi 6m przy zerowym przepływie. Teraz pytanie co ma przepływ do objętości instalacji?
Gość Digitrax Opublikowano 5 Sierpnia 2019 #50 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 24 minuty temu, Gonzo19 napisał: Panowie, nie karmcie trolla. Przecież ta dyskusja nie ma sensu. Troll Was podpuszcza, a Wy go karmicie. Sprowadzi nas do swego poziomu i pokona oświadczeniem. Nie dajmy się wkręcać w jego z palca wyssane bajeczki. Zakończmy ten temat ciszą. Szkoda nafty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.