Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale ten jest fizyczny montowany na północnej ścianie budynku .O to chodziło Sambor że nie ma takiej opcji .

Oprócz tego czujnik temp .montowany za zaworem 3.D .

I mamy sterowanie zaworem 3d z czujnika zewnetrznego za sprzegłem .

Mamy wtedy  2 strefy grzejniki i podloga ( tyko tutaj krzywa ustawiana recznie)

Screenshot_20201011-114647_Samsung Internet.jpg

Opublikowano
16 godzin temu, roberts78 napisał:

Z Waszej rozmowy wynika  że  v13  nie obsłuży podlogowki: zawor 3d z silownikiem + czujnik temperatury zaworu+ ewentualnie pompa ( pompa może być podłączona pod techa który będzie sterował siłownikami za pośrednictwem czujników pokojowych).

Chodzi mi o pogodowe sterowanie zaworu ,dostosowanie temp. Wody  do warunków zewnętrznych. 

Dodam że poddasze z grzejnikami chciałbym zasilić inną temp wody poprzez czujnik pokojowy.

W schematach blackstar jest taka opcja .tylko nie widzę schematu połączeń sterownika z osprzętem . 

Oczywiście oba obiegi grzejników i podlogowki za sprzęgłem . Grzejniki bez zaworu 3d .

Ewentualnie gdyby z poziomu v13 nie bylo możliwości to może moduł rozszeżeń da radę lub rtb z v16 a w ostateczności to sterownik zaworu techa  z czujnikiem temp zaworu i zewnętrznym.

Tylko wtedy 3 sterowniki w kotłowni:) pieca ,siłowników i zaworu 3d.

W większości przypadków instalacje BS/RTB Fenix z 2 obiegami wyglądają następująco: Oba obiegi z mieszaczami i sprzęgłem. Pompa kotłowa i pompy obiegowe spięte pod wyjście pompy kotłowej i pracują pod dyktando kotła. Mieszacze sterowane są przez temperaturę wewnętrzną lub zewnętrzną i pracują bardzo stabilnie, w przypadku wysokich temperatur przepływ powinno ustawić się jak najniżej i wtedy mieszacz się przymyka a dany obieg działa na podmieszaniu. Kocioł pracuje tak długo jak na którym kolwiek obiegu jest żądanie grzania.

Wariacje są różne.

-Kupując moduł rozszeżeń, można sterować pompami obiegowymi i wyłączać je gdy temp. w pokoju zostanie przekroczona.

-Bez MR można dołożyć termostaty uniwersalne, które będą odcinać pompy obiegowe ( gdy temp. w pokoju zostanie przekroczona.)

-Jeżeli jest mieszacz tylko na 1 obieg. To 2 wyjścia drugiego mieszacza zamienia się i ustawia na sterowanie 2-ma niezaleznymi pompami na 2 niezalezne obiegi.

Wydaje mi się, że jeżeli chcesz 1 mieszacz to nie potrzebujesz modułu rozszeżeń. Podłogówka pogodowo i najwyżej listwa tech sterująca silownikami podłogowymi( mam nadzieje że wiesz o czym piszę) na każdy pokój + kaloryfery koniecznie z głowicami.

Mieszacz podłogówki ustawiasz wg temp na dworzu i zazwyczaj zaniżamy przepływy + głowice kaloryferów ustawiamy między 2 a 3 i pozwalamy by się same zamykały a duński pilot pokojowy WiFi lub na kablu odcinał kaloryfery tylko gdy temp jest znacznie przekroczona ( np 23 czy 24 stopnie..) Powyższe jest ważne bo pozwala by kocioł pracował długo na małej mocy bez rozpaleń i przedmuchów = niskie spalanie

W efekcie masz 1 sterownik (kotła) bo na listwie techa nic nie ustawiasz

Dzięki Pośpisz za wytłumacznie różnicy w spalaniu. +1.  dodam od siebie, że w w 16 mamy obsługę do 4 obwodów i mamy niezależne harmonogramy dla każdej strefy grzewczej. No i są lepsze metody kontroli pompy dla każdej strefy grzewczej ( jeżeli mamy dostępne wyjścia)

Opublikowano
4 minuty temu, roberts78 napisał:

I mamy sterowanie zaworem 3d z czujnika zewnetrznego za sprzegłem .

Mamy wtedy  2 strefy grzejniki i podloga ( tyko tutaj krzywa ustawiana recznie)

Nie ma dużej różnicy czy jest to z czujnika czy z www zasada działania jest identyczna. Pokazałem zasadę działania w tamtym przypadku akurat na grzejnikach ale nie ważne ile mamy stref dla każdej możemy ustawić inna krzywa grzewcza. 

Opublikowano

Tak jak napisal Pośpisz. Jak najbardziej można wstawić czujnik fizyczny i postawić go na ścianie północnej... Zrobiłem tak 1 raz na kilkadziesiąt duńczyków.. poprostu na głębokich kaszubach nikomu nie chciało się walczyć o neta. 0 problemu. Chyba tylko poszła tam płyta rozszeżeń bo zabrakło wyjścia na 1x czujni i 1x pompa (choć pompa mogła być spięta z L5... A przypominam że wyjścia są elastyczne i ręcznie przypisywane.

W efekcie klient zapłacił 2k więcej tylko dlatego, że nie miał internetu - trzeba było założyć fizyczny czujnik, pociągnąć kabel i wstawic moduł... I to nie jest złośliwość Duńczyków :)) Choć w sumie w v16 jest jeszcze więcej wyjsc i wejsc więc może kiedyś byli bardziej złośliwi :)

Opublikowano
12 minut temu, ŁukAsh napisał:

Wariacje są różne.

-Kupując moduł rozszeżeń, można sterować pompami obiegowymi i wyłączać je gdy temp. w pokoju zostanie przekroczona.

-Bez MR można dołożyć termostaty uniwersalne, które będą odcinać pompy obiegowe ( gdy temp. w pokoju zostanie przekroczona.)

-Jeżeli jest mieszacz tylko na 1 obieg. To 2 wyjścia drugiego mieszacza zamienia się i ustawia na sterowanie 2-ma niezaleznymi pompami na 2 niezalezne obiegi.

Wydaje mi się, że jeżeli chcesz 1 mieszacz to nie potrzebujesz modułu rozszeżeń. Podłogówka pogodowo i najwyżej listwa tech sterująca silownikami podłogowymi( mam nadzieje że wiesz o czym piszę) na każdy pokój + kaloryfery koniecznie z głowicami.

Mieszacz podłogówki ustawiasz wg temp na dworzu i zazwyczaj zaniżamy przepływy + głowice kaloryferów ustawiamy między 2 a 3 i pozwalamy by się same zamykały a duński pilot pokojowy WiFi lub na kablu odcinał kaloryfery tylko gdy temp jest znacznie przekroczona ( np 23 czy 24 stopnie..) Powyższe jest ważne bo pozwala by kocioł pracował długo na małej mocy bez rozpaleń i przedmuchów = niskie spalanie

Dokładnie jeden mieszacz ale tyko na podłogowkę + czujnik temp za zaworem+ pompa podpięta nie pod wyjście pompy kotla tylko pod techa Tak jak napisałaś z silownikami i czujnikami temp do każdej strefy-pokoju.I tutaj sterowanie 3d z czujnika zewn.fizycznego.

Grzejnki z termostatami bez 3d, tylko pompa spiętą z pompą kotła ..tutaj sterowane ze stacji pogody .Ewentualnie pilot wifi na poddaszu I pompa uruchamiana z czujnika temp pilota.

Oczywiście wszystko za sprzęgłem.

Nie mam instalacji mieszanej w jednym pomieszczeniu.

Parter podłogówka, poddasze grzejniki ,jedynie w łazienkach 2 drabinki ( na rozdzielaczu grzejnikowym)+ podłogówka.

Czy w takiej konfiguracji kocioł będzie miał mało uruchomień ?

Jeśli zdecyduję się rtb + v16 będzie to łatwiej ogarnąć ?

Opublikowano

W każdej sytuacji któraś strefa będzie potrzebowała grzania dlatego kocioł będzie pracował z różna mocą ale w trybie ciągłym bez wygaszania generując tylko odpalenia w sytuacji ewidentnego przegrzania. Okresy przejściowe będą trudniejsze do ustawienia takiej pracy wtedy trzeba będzie zastosować harmonogram czasowy. 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, ŁukAsh napisał:

Tak jak napisal Pośpisz. Jak najbardziej można wstawić czujnik fizyczny i postawić go na ścianie północnej... Zrobiłem tak 1 raz na kilkadziesiąt duńczyków.. poprostu na głębokich kaszubach nikomu nie chciało się walczyć o neta. 0 problemu. Chyba tylko poszła tam płyta rozszeżeń bo zabrakło wyjścia na 1x czujni i 1x pompa (choć pompa mogła być spięta z L5... A przypominam że wyjścia są elastyczne i ręcznie przypisywane.

W efekcie klient zapłacił 2k więcej tylko dlatego, że nie miał internetu - trzeba było założyć fizyczny czujnik, pociągnąć kabel i wstawic moduł... I to nie jest złośliwość Duńczyków :)) Choć w sumie w v16 jest jeszcze więcej wyjsc i wejsc więc może kiedyś byli bardziej złośliwi :)

Więc nie ma sensu czujnika fizycznego , z netem nie ma problemu ,swiatłowód.

Zamiast niego zaworem 3d podłogówki będzie stertował www.Tylko czy w tym wypadku można podpiąć czujnik temp. Zaworu 3d.?

W przypadku braku solarów powinno starczyc wyjść na czujniki temp.

Edytowane przez roberts78
Opublikowano

Z jednej strony lepiej żeby 3d sterował kocioł bo przy okazji będzie chronił powrót z drugiej strony znowu nie będzie obniżał po dogrzaniu chociaż tu swoją funkcję spełni listwa tech ktora zmniejszy  przepływ i w ten sposób da sygnał do kotła. 

Opublikowano (edytowane)

Generalnie codzi mi o pogodowe sterowanie podłogówki.

I pokojowe grzejników.

Jeśli wybiorę w sterowniku kotla www to grzejniki też będą sterowane pogodowo...przecież v13, v16 dobierze moc i temp zasilania do warunków naz zewnatrz oraz zapotrzebowania? .Ale tak aby na powrocie było 55 ° ...W mojej instalacji i tak będzie musiał być zawór ochrony powrotu przed sprzęgłem.

Jaka temp. zasilania ,taka będzie skierowana na grzejnki ponieważ nie ma na obiegu 3d?

Edytowane przez roberts78
Opublikowano

Tak można podpiąc czujnik zasilania.. to jest standard

Pompe zawsze najlepiej podpiac pod piec. Kocioł ma sterowac pompa. Można ją wyłączac czujnikiem kotla lub ewentualnie termostatem uniwersalnym. Ale kocioł ma być sterowaniem nadrzędnym pomp.

Opublikowano

@mirekx wszystko masz sterowane z zewnętrznej dlatego tak jest gdybyś miał 3d i siłowniki każda strefę można by zasterować inna temperatura przepływu. 

Po drugie masz średnia temperaturę z 24h i nie masz temperatury 0 czyli kocioł stop bo świeci słońce. 

Opublikowano

Zgadza się ale mam stary dom i nie mam możliwości podziału na strefy jedyna możliwość zawory termo na grzejniki i to czego mi brakuje ale w koncu się wezmę za przewiert i podłączenie czujnika wewnętrznego .

No i dokonczenie kotlowni pozabudowywanie poupychaniie kabli do korytka itp.

1602416919721885655232.jpg

Opublikowano

Nawet z www możesz zrobić stop to tak jakby tryb lato czyli 18 stopni 30 w grzejniki moc 0 i tyle. Zlad nie zdąży się wychlodzić przez te kilka godzin. Jeszcze kwestia stop wysoko pompy. 

Opublikowano

W zależności jakie zapotrzebowanie zgłasza instalacja ewentualnie minimalnie zmieniła się temperatura zewnętrzna. 

@mirekxAha zmień ten odczyt z 24h na 1h. 

Opublikowano

Co to za dziwne pojęcie temperatura przepływu?

Opublikowano

Temperatura za mieszaczem lub temperatura zasilająca instalację wystarczająca do utrzymania komfortu cieplnego. Kocioł będzie inaczej prowadził grzanie mimo że np. w instalacji nie będzie zaworu 3d w związku z założona temperatura przepływu. To taki chochlik językowy.