Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogniwo DS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co może być przyczyną tego ? Dodam że zaczęło mi się tak dziać jak włożyłem tą blachę u góry i zmieniłem system palenia z górnego na dolnego 

Messenger_creation_C82CFC2B-190B-47BD-BECB-922C8A8EE180.jpeg

Messenger_creation_B17FD487-8E32-40CB-9513-F0B99253EE65.jpeg

Messenger_creation_4DCE10C2-B6D6-4C40-A7CD-4E9254A95DB9.jpeg

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Uuu kondensat/smoła.

A to na drewnie?

Rura "wezyra" by się przydała.

Albo wrócić do GS

Opublikowano

@Tuptus i na drewnie i na węglu tak się dzieje 

Opublikowano

Kol  @Grzegorz326 fatalnie to wygląda, współczuję i żałuję ze nie moge pomóc.

W MPM czegoś takiego nie miałem, owszem smoła spływa do popielnika ale w znikomych ilościach. Ja mam załadunek od góry, a w rozpałkowych pokazuje się ale tylko na półce wewnątrz. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

@AO49 Ja wcześniej też miałem piec ogniwo ale był z dmuchawą i mogłem sobie ustawić regulacje przedmuchów i nie miałem żadnych problemów z dymieniem czy że smołą, teraz od roku mam nowy classic ds24 Bez dmuchawy , za to z miarownikiem ciągu i są same problemy 🤦🤦

• Zgadzam się 1
Opublikowano
3 godziny temu, Grzegorz326 napisał(a):

Co może być przyczyną tego ? ,,,,

,,, Dodam że zaczęło mi się tak dziać jak włożyłem tą blachę u góry i zmieniłem system palenia z górnego na dolnego 

Wypadało by wezwać wpierw kominiarza, by sprawdził drożność kanału spalinowego komina.
Nie radzę samemu próbować wypalać kanału, bo może być potrzebna interwencja strażaków.

Wersja optymistyczna, zajrzysz do wyczystki kanału spalinowego i jak organoleptycznie stwierdzisz, że ścianki kanału są czyste od tej smołowatej brei i sadzy (w co wątpię), to możesz delikatnie zacząć wypalać szarymi kartonami kocioł, poczynając o górnych drzwiczek.

Karton podkładasz małymi kęsami, pogniecionymi wstępnie rękoma. Wymiennik ma być czysty w odcieniu szarości.

Jak sobie poradzisz z górną częścią kotła, to zdejmujesz blachę krótkiego obiegu spalin i te same czynności wykonujesz w komorze opału. Tylko karton, ma być suchy i pognieciony.

Jak zakończysz pracę w komorze opału, zamykasz blachą krótki obieg spalin (komin wstępnie jest rozgrzany, kocioł także), przystąpisz do wypalania wymiennika pionowego kotła. Tylko karton, ma być suchy i pognieciony.

Na koniec udasz się do łazienki, by porządnie się wymyć i zmienić ubranie na czyste, bo wypucowany kocioł znowu może się na Ciebie obrazić, zobaczywszy przed sobą takiego brudasa.

Powodzenia.

ps.
Nie zatruj się spalinami i nie wykopć kotłowni lub chaty.  

Opublikowano

@Andrzej_M_ komin mam drożny , rurę łączącą piec z kominem także i wymienniki ciepła też są drożne bo były czyszczone , a co do wypalania kartonem szarym to pierwsze słyszę o tym , możesz coś więcej powiedzieć ? Zwykły karton może być ?

@Andrzej_M_mam rozumieć żeby wypalać w tej kolejności  tak jak na zdjęciu ?

IMG_20250107_145158.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Grzegorz326 napisał(a):

,,,, co do wypalania kartonem szarym to pierwsze słyszę o tym , możesz coś więcej powiedzieć ? Zwykły karton może być ? ,,,,

Przepraszam, z mej strony to taki lapsus językowy.

Zwykły karton a najlepiej tektura falista, głównie rozchodzi się oto by w czasie spalania te poszczególne pocięte i pogniecione kartony się ze sobą nie zespoliły (dostęp powietrza).

2 godziny temu, Grzegorz326 napisał(a):

,,,, mam rozumieć żeby wypalać w tej kolejności  tak jak na zdjęciu ?

Tak. Ta kolejność jest prawidłowa.

ps.
Pisze o tym kartonie, dlatego ponieważ w razie gwałtownego zapalenia się tych pozostałości smołowych w kotle, karton szybko się wypali.
Zawsze na początku zapalaj niewielką ilość materiału palnego (kartonu), by wstępnie "wygrzać trasę" wylotu gazów spalinowych.

Opublikowano

@michalxx08 a jaki masz ds i jak podłączony ? Masz dmuchawę itd ? Powiedz coś więcej jak możesz 

@Tuptus a znasz jeszcze jakieś sposoby żeby tej smoły się pozbyć z komory spalania ? Nigdzie indziej jej nie ma tylko w komorze , myślałem o tym żeby podkręcić temperaturę i może samo się wypali 🤔🤔