Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Budowa kotla na pellet

Maciejsz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

System dystrybucji powietrza  jest od spodu jedynie dostarczanie paliwa jest tu wrzutkowy a w retorcie też od spodu ale to ze względu na czystość spalania.

Podobieństwo jest  uderzające ponieważ wytworzona energia jest odbierana przez wymiennik dopiero od retorty , a poniżej retorty jest zimno, no może lekko ciepło , dlatego nie ma płaszcza wodnego bo nie ma co grzać. 

Natomiast w palniku tak zwanym obrotowym jest taka temperatura w podłodze nazwijmy kotła  , że producenci uznali iż nie ma co jej marnować i puszczać w komin , że postanowili ją zabrać i przerobić w KW. Dlatego zaczęto budowy kotłów w których montuje się palniki obrotowe z płaszczem wodnym na spodzie kotła.

I teraz kolego @Maciejsz jeżeli ty budujesz swój kocioł to musisz określić się jaki palnik masz zamiar w nim zamontować , bo jak zwykłą rynnę to rób kocioł bez płaszcza wodnego w podłodze.

Opublikowano

Nie mam jeszcze sprecyzowanego kierunku. Kusi mnie zrobienie obrotówki a z drugiej strony zabawa w łozyskowanie i uzębienie całego układu może się skończyć późniejszymi Piska i, zgrzytami, tudzież innymi niepożądanymi odglosami.

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie na temat, ale podziwiam Was chłopy za te robote. Wklejaj fotki z postępów bo dobrze się to czyta i ogląda :)

Opublikowano

Dzisiaj przerwa w pracach bo pogoda się posula i naszło mnie na modyfikacje tej rynny która u mnie pracuje. Robin 60 mi zamieszal z tą obrotowką i nie wiem czy czasem na niej się nie skończy :) dłubania trochę więcej niż przy zwykłym palnik ale jak ma być full wypas to... :)

Opublikowano

Takie sprzęgło z rozdzielaczem zrobiłem i zastanawiam się czy będzie musiała być pompa kotłów czy ruszy na cyrkulacji? 251839cabba5ee8e75d74ba0a4bc7655.jpg

Opublikowano

Klapke zatwarajaca wylot dmuchawe jest zbytna,tylko w dwustanie cos daje.Na malej mocy w pidzie klape nie otworzy sie niezawodnie.Mam wpa 07   35W z klape i otwarta na stale.

Cytat

jak z klapką na wylocie dmuchawy?

Opublikowano

Witam 

Co do budowy sprzęgła, temat jest gdzieś na forum a jak nie to Google 

https://www.google.pl/search?q=sprzęgło+hydrauliczne+budowa&client=ms-android-huawei-rev1&prmd=isnv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwja1KeLtp7hAhVvlYsKHeT8A4EQ_AUoAXoECAsQAQ&biw=360&bih=631#imgrc=gaW4K1WJ0BW9EM

Ja bym chyba robił większej średnicy, a to bym wykorzystał jako belkę rozdzoelajaca poziomo. 

Pozdrawiam RedEd 

Opublikowano

Zasugerowałem się sprzęgłem Afriso Basic gdzie takie rozwiązanie zastosowali więc już zmieniał raczej nie będę. Zastanawia mnie tylko czy ruszy na grawitacji czy nawet nie próbować i odrazu pompę kotłową montowac?

Opublikowano

O tym sprzęgle to @sambor też mógł by się wypowiedzieć jak by się zainteresował postem. To by Ci powiedział czy ruszy czy nie.

Opublikowano
8 godzin temu, danotrans napisał:

Zasugerowałem się sprzęgłem Afriso Basic gdzie takie rozwiązanie zastosowali więc już zmieniał raczej nie będę. Zastanawia mnie tylko czy ruszy na grawitacji czy nawet nie próbować i odrazu pompę kotłową montowac?

Jaki miałby być cel tego sprzęgła?

Afriso to konkretna konstrukcja do określonych zastosowań, z nią na powrocie kotła daje się zawór 3-D ochrony powrotu i pompę kotłową.

Nie da się zjeść jabłuszka i jednocześnie mieć jabłuszko - coś za coś.

Opublikowano
4 godziny temu, sambor napisał:

Nie da się zjeść jabłuszka i jednocześnie mieć jabłuszko - coś za coś

Manhunt: Unabomber ?

Pan konstruktor liczył ile wyda na ta konstrukcje ? Zastanawia mnie ile można zaoszczędzić przy swoim wykonaniu. Nie żebym miał ochotę też budować kocioł :-)

Opublikowano

@sambor. Co byś mi w takim razie doradził? Mam do zasilenia w sumie 4 obiegi: CWU, CO1, CO2, podłogówka,z czego na obecną chwilę CO1 i CO2 są spięte razem co trochę utrudnia panowanie nad temperaturami parteru i poddasza, więc chcę je rozdzielić na dwa osobne.

Co do kosztów, to nie są jeszcze do końca policzone bo nie wiem jaką finalną wersję kotła i palnika zrobię, ale na obecną chwilę sam kocioł zamknie się na poziomie Max 1700 zł. Palnik w tradycyjnej formie rynnowej nie powinien przekroczyć 700zł, podajnik 370zł a co do zasobnika jeszcze nie zdecydowałem jaki duży i gdzie będzie zlokalizowany, ale materiał to koszt rzędu 250zł. Całość inwestycji w materiały oscyluje wokół 3000zł więc jest to 1/3 ceny podobnego zestawu od "fimowego." dostawcy. Celowo tutaj pominąłem sterownik gdyż ceny są różne a ja już mam skzp 04P co przy jego obecnych cenach i tak nam daje kwotę poniżej 5000zł za cały zestaw.

Opublikowano

No to tylko pogratulować i życzyć powodzenia by wersja finałowa poprawnie działała.

Bede obserwował postępy.

Opublikowano

Nie są specjalne płyty niepalne izolujące od temperatury.

Opublikowano
W dniu 26.03.2019 o 15:13, danotrans napisał:

@sambor. Co byś mi w takim razie doradził?

Po pierwsze zrób proste sprzęgło-  zasilanie, powrót i odbiory oraz powrót z odbiorów  wg np wzoru SHE,  za sprzęgłem wszystkie odbiory podpięte do 1 zbiorczego kolektora , podobnie powrót - wszystko w 1 rurę.

Między kotłem a sprzęgłem - najbliżej kotła podłączenie grzania CW, dalej na powrocie pompa i zaw 3-D 1" VTC 55Ci dalej już do sprzęgła.

Są na forum gotowe schematy, więc Ameryki nie odkryjesz.

Do izolacji drzwiczek są twarde płyty - werminkulit czy inna cholera ok 12-15mm grubości.

Opublikowano

W takim razie robię nowe sprzęgło. Widzę, że pompa kotłowa jest potrzebna i liczyć że obieg kotłowy będzie pracował poprawnie na grawitacji nie ma co?

Opublikowano

A jeszcze pytanie odnośnie tych kolektorów rozdzielajacych,wspawac złącza gwintowane w sprzęgło na wyjściu i powrocie a później bawić się w skręcanie ich z trójnikow i nypli, czy odrazu wspawac Profil np 60x60 z wspawanymi mufami 1"?

Opublikowano

Konstrukcja rozdzielaczy powinna ułatwiać montaż, więc zrób tak aby było dla Ciebie najlepiej.

Grawitacja między kotłem a sprzęgłem nie będzie wystarczająca, więc trzeba ją wspomóc pompą i zaw VTC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.