Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam zamiar zamontować Kocioł na pellet oraz zrobić całe ogrzewanie ponieważ do tej pory był kominek. Chcę dociagnac gruba miedziana rura około 3m do rozdzielacza z którego będą wychodziły 4 nitki po 2 grzejniki do najdalej oddalonego będzie około 20m rury. I teraz mam pytanie, czy wystarczy pex 16,czy lepiej zrobić to z 20.

• Odpowiedzi 87
  • Wyświetleń 10.4 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Do rozdzielacz CU 28,od rozdzielacz daj 20 i śpij spokojnie.16pex też by wystarczyl do grzejników v22dov33 daje się pex20.

Opublikowano
  • Autor

Ja mam zamiar dać grzejniki aluminiowe. Czyli lepiej dać 20 i się nie martwić? 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Paweł1979 napisał:

A mam jeszcze pytanie, czy jak chce je wkuwac w ścianę to jest konieczna otulina, czy wystarczy piana montażowa? 

Opublikowano
  • Autor

A, czy jest szansa dostać jakiś schemat jak dokładnie podłączyć Kocioł na pellet w obiegu zamkniętym? I mam jeszcze jedno pytanie, czy lepiej zrobić ogrzewanie z rury pex i wkux ja w ścianę tam gdzie trzeba, czy  z rur pp-r? 

Edytowane przez bartek611

Opublikowano

A jak jest grzejnik 20 zeberek 9ddalony około 15m o rozdzielacza to uciągnie go pex 16?

Opublikowano

Do rozdzielacza zawsze podpina się PEX ,jak robisz w systemie trojnikowym to pp zgrzewane to dajesz po ścianie,PEX w podlodze

Opublikowano
  • Autor

Miałem plan dać pex wkuty w ścianę tam gdzie jest potrzeba, atam gdzie nie widać to zostawić na wierzchu tylko nie wiem co będzie lepsze, a jeśli bym chciał pp to jaka średnicę? 

Edytowane przez bartek611

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem tylko pex miałem zamiar wkuwac w ścianę. A pp to o jakiej średnicy w moim przypadku? 

Opublikowano
  • Autor

Czy ten schemat który dostałe z kotłem jest dobry tylko ja nie będę miał podłogówki 

IMG_20210601_171952.jpg

Opublikowano

Schemat jest poprawny do układu zamkniętego od kotła do sprzęgła pozycja 8 nie koniecznie jak kocioł będzie pracował w podtrzymaniu.Uklad zamknięty jest lepszym rozwiązaniem ponieważ do układu nie dostaje się tlen i wydłuża żywotność instalacji i nie trzeba montować naczynia gdzieś na strychu lub pod sufitem.

Opublikowano

Odcinek od kotła do sprzęgła trzeba zastosować żeby układ zamknięty działał poprawnie za sprzęgłem może trochę zmienić.

Opublikowano

Nie koniecznie ale zalecane na upartego możesz zamontować zawór czterodrogowy z siłownikiem.

Opublikowano

Układ zamknięty to dłuższa żywotność instalacji ale drożej wyjdzie,odpowiedzieć musisz sobie sam .

Opublikowano
  • Autor

A jakie pompki możesz polecić? 

Czy jest możliwy układ w którym są tylko dwie pompki? 

IMG-20210602-WA0000.jpg