Skocz do zawartości
IGNOROWANY

'Wydzielone z tematu: "Sterownik Kotla Skzp-02 - Ustawienia, Porady

czp01

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, konopka napisał:

Nie ma stałego odbioru bo sterowniki pokojowe rozłączają i załączają pompy,raz idzie ciepło na full,za chwilę tylko jeden obieg i to przekłada się na szarpanie kotłem.Jeżeli chcesz zostać przy wymienniku to ja widzę zawór 3d z siłownikiem,sterowanie pogodowe SKZP.

Nie lepiej założyć na grzejniki termostaty i mieć święty spokój i lepszy komfort cieplny dla wszystkich domowników.

Opublikowano
1 godzinę temu, konopka napisał:

Nie ma stałego odbioru bo sterowniki pokojowe rozłączają i załączają pompy,raz idzie ciepło na full,za chwilę tylko jeden obieg i to przekłada się na szarpanie kotłem.Jeżeli chcesz zostać przy wymienniku to ja widzę zawór 3d z siłownikiem,sterowanie pogodowe SKZP.

No wlasnie,do takich wnioskow dochodze rowniez.A czy jesli mam dwa piony to nie powinienem miec dwoch mieszaczy?

Opublikowano
22 godziny temu, konopka napisał:

Też się zastanawiam,tym bardziej że kubatura tych obiegów jest bardzo różna.Więc może lepiej pójść w termostaty i dla każdego pomieszczenia ustawisz jak ci pasuje

termostaty dla kazdego pomieszczenia? mozesz rozwinac mysl? 

Opublikowano

a to mam 

Opublikowano

hmmm..chyba posadzę przed klawiaturą mojego instalatora i niech odpowiada na pytania..:)

Nie wiem czy auratony słuszne, nie wiem czy termostaty same spełniały by role....Muszę znaleźć jakiś złoty środek. Jestem w stanie doinwestować tą instalację aby tylko zaoszczedzic na spalaniu ale moze się da to zrobić przy pomocy ustawien sterwonika. Mam duze wsparacie od kolegi Reded i widac efekty chociazby po pracy kotła. Może na spalanie przyjdzie czas.

Spojrz na dwa wykresy z 26/02 i z 03/03

03032019.jpg

26022019.jpg

Opublikowano

Jeżeli masz głowice na grzejnikach to regulatory auraton są zbędne,może być tak,że niektóre pomieszczenia będą niedogrzane bo auraton wyłączy cały obieg,podczas gdy w innych głowice się zamkną.Możesz przeprowadzić próbę,podłączyć pompy bezpośrednio pod skzp z pominięciem regulatorów,poustawiać sobie głowice w/g uznania i niech popracuje ze dwa dni.To nic nie będzie kosztować.A ustawienia sterownika swoją drogą,kol. Reded napewno ci pomoże.Tylko pamiętaj,wszelkie zmiany nie będą widoczne w ciągu godziny.

Opublikowano

Michalelkw a ustaw wyższa temperaturę na autronach wtedy pompy będą cały czas pracowały. A na termostatach przy grzejnikach ustaw temperaturę jaka ci odpowiada

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 minutę temu, Kijasr napisał:

Michalelkw a ustaw wyższa temperaturę na autronach wtedy pompy będą cały czas pracowały. A na termostatach przy grzejnikach ustaw temperaturę jaka ci odpowiada

to jedno...dziękuje ale tez myślałem o tym żeby usunąć z prorgarmu jaki obecnie używam w auraton godziny grzania nazwijmy go wyższego tzn. symbol "słoneczka" i zostawić "księżyc" czyli temp. minimalna. Wtedy nie będzie się co chwile załączał i wyłączał (żeby dobić do min. a jak już to zrobi i się wyłączy to za chwile wskakuje w godzine ze słoneczkiem i znów rusza..). 

I w takiej sytuacji właśnie mam nierówny odbiór ciepła

Opublikowano

Wydaje mi się,że jak ustawisz na temp.nocną/księżyc/ to będzie częściej zał/wył,bo będzie to temp. niższa.Na auratonach ustaw jednakową temp./bez obniżenia / np.25 a na głowicach jaka tobie odpowiada,np. 22 i pompy nie powinny się wyłączać

Opublikowano

Prosił bym o założenie osobnego tematu do tego sterownika. A moderatora o wydzielenie postów.

Opublikowano
12 minut temu, konopka napisał:

Wydaje mi się,że jak ustawisz na temp.nocną/księżyc/ to będzie częściej zał/wył,bo będzie to temp. niższa.Na auratonach ustaw jednakową temp./bez obniżenia / np.25 a na głowicach jaka tobie odpowiada,np. 22 i pompy nie powinny się wyłączać

ok,ok

a teraz pytanie z cyklu pewnie głupich..:) Moje glowice termostatyczne nie maja wyświetlacza led gdzie mógłbym ustawić temp (chociaż chce takie kupić) czy podziałka od - 1-6 to jakiś standard jeśli chodzi o temperatury u każdego producenta czy jednak musiał bym poszukać specyfikacji? Moje to Schlosser

Opublikowano

dostalem wlasnie info od producenta ze temp.wygladaja jak ponizej:

1-12, 2=16,3=20, 4=24, 5=28, 6=30

jeszcze pytanko-jak sie ma temat podzialki 1-6 z tą podziałką na samym zaworze (kryzy to chyba fachowa nazwa). Bo jesli mnie pamiec nie myli kiedys cos tam grzebalem przy tym i nie wiem czy nie narobiłem bigosu..:) Jaka winna byc przyjeta zasada ogolna przy kryzowaniu?

Opublikowano

Teraz też trzeba kryzować by równo rozgrzewalo grzejniki . Tak woda sobie skróci obieg i kupa z ciepłego ostatniego grzejnika .

Opublikowano

Michaelkw - tak jak pisałem wcześniej im prościej tym lepiej. Odłącz ten Auraton (mogę Ci dorzucić jeszcze mój ). Pompa (pompy) CO włączone na stałe i ustaw sobie na termostatach grzejników temperatury jakie chcesz - poczekaj z 1 dobę i zobaczysz jak to działa i jak wygląda. Jeden grzejnik najlepiej bez termostatu ustaw ręcznie aby trochę był otwarty, a jak takiego nie masz to grzejnik w łazience ustaw wyżej aby się nie wyłączał i tyle.

Do termostatów masz instrukcje (albo namalowane na pudełkach) i tam pisze jaka cyferka odpowiada jakiej temperaturze.

Opublikowano

ok,czyli na  im blizej grzejnik pieca tym mniejszy czy wiekszy przeplyw?

i drugie pytanie- 1 to min. przeplyw a 6 max, czy odwrotnie?

Opublikowano

Im bliżej tym mniejszy przepływ . Pobiegasz trochę z tym ale warto z tym powalczyc . Później możesz przy tej temperaturze  jaka teraz mamy zamknąć obieg wychłodzić wszystkie i pościć . W ten sposób sprawdzisz który łapie szybko i skorygujesz  . 

Opublikowano
11 minut temu, FAFAŁ napisał:

Teraz też trzeba kryzować by równo rozgrzewalo grzejniki . Tak woda sobie skróci obieg i kupa z ciepłego ostatniego grzejnika .

Instalacja CO wymaga wiedzy i doświadczenia, wszystko jest do "zrobienia" jak ma się wiedzę popartą doświadczeniem.                    Można wykonać instalacje CO + C.U.W. bez "udziwnień, omijając "kryzowanie, zbędne zawory oraz kierunek przepływu czynnika grzewczego do ostatniego punktu  grzewczego.

Problem jest gdzie są nasi fachowcy?, każdy wie o czym mówię. Co ma zrobić inwestor, który chce mieć instalację CO + C.U.W. wykonaną jak najtaniej a przy tym bardzo sprawną, kwestia szczęścia. ;)  

Opublikowano
3 minuty temu, cez19 napisał:

Instalacja CO wymaga wiedzy i doświadczenia, wszystko jest do "zrobienia" jak ma się wiedzę popartą doświadczeniem.                    Można wykonać instalacje CO + C.U.W. bez "udziwnień...

Potrzebuję fachowca od "C.U.W" :-)

Opublikowano
26 minut temu, Deafnezz napisał:

Potrzebuję fachowca od "C.U.W" :-)

Jestem do dyspozycji, do póki nie zacznę kontynuacji remontu "chaty po teściowej".

Możesz zobaczyć ułamek moich wypocin na Yt . ewa dzieciak.

Opublikowano
16 minut temu, FAFAŁ napisał:

Im bliżej tym mniejszy przepływ . Pobiegasz trochę z tym ale warto z tym powalczyc . Później możesz przy tej temperaturze  jaka teraz mamy zamknąć obieg wychłodzić wszystkie i pościć . W ten sposób sprawdzisz który łapie szybko i skorygujesz  . 

ok,dziekuje

Opublikowano

Ja ci podpowiadamy jak robiłem u siebie . Fachowcem nie jestem jednak pytałem i samemu kombinowałem . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.