Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 239
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

To akurat sprawa prosta, bo naczynie może byc pod sufitem nad kotłem i wymiennikiem płytowym. Nie musi być ponad najwyższym grzejnikiem. I w zupełności wystarczy 20  litrów (na wszelki wypadek zapas, jeśli podłączenia z boku)

Opublikowano

Witam podepne sie pod temat mam zrobiona instalacje i chyba musze cos poprawic odleglosc 10 m 

Instalacje mam podobna jak na zdjeciu ponizej.ROZNICE  to brak sprzegła i pompa po stronie kotla na powrocie co moge poprawic?Glownie chce zmnjeszyc spalanie obecny kociol 35 kw i chyba raczej zmienie go na mniejszy Pozdrawiam

image.png.5014d99d519a66f42f45fdc496a1e01f.png

Opublikowano

@maly11111 na kotle  nie ma obniżania mocy , pompa po stronie pierwotnej (kotła)wymiennika musi pchać w wymiennik czyli na zasilaniu , a pompa na wtórnym też powinna  pcha w wymiennik

Opublikowano

Moglby Pan bardziej to rozwinac ? Co mam poprawic lub jakis krotki rysunek  bardzo dziekuje 

Opublikowano

narysuj jak to masz teraz to będzie można coś stwierdzić,poprawić

Opublikowano

W zalaczniku dodalem zdjecie rysunku kurcze jakos laptop mi nie chce przeslac i wstawic ale mysle ze bedzie widac

IMG_4570.JPG

Opublikowano

Czyli jednak mialem zle musze to pokazac jakiemus dobremu hydraulikowi zeby mi przerobil dziekuje za rady.                                 Jeszcze tylko zapytam co jest wtedy po tych zmianach poprawione ? Pozdrawiam

Opublikowano

A ja mam pytanie odnośnie cwu. Hydraulik zaproponował mi rozwiązanie do cwu żeby puścić osobny obwód z króćca 3/4 który służy do termometru a obecnie jest zaślepiony Czy bedzie poprawnie?. Niestety ale bojler musi być przy piecu 

Opublikowano (edytowane)

Bojler przy kotle=dwie dodatkowe rury(zasilanie punktów poboru CWU+cyrkulacja) i  oczywiwście wiąże się  to z dodatkowymi stratami przesyłowymi

Edytowane przez zaworek
Opublikowano

Elosek12 ja tez mam rury preizolowane odleglosc 10 m i kociol niestety 35 kw spalanie dosc wysokie na 180 m.Uwierz mi ja mam to juz zamontowane i w praktyce przetestowane nie wierz w te straty na 100 m 1 stopien bo sa raczej wieksze ja mam tylko zasilanie i powrot w ziemi . Z tego co czytam tez masz za duzy kociol ja bende zmienial na 11-13 kw sluchaj ludzi z forum bo ja za pozno tutaj trafilem i teraz place za bledy po ,.januszach,,

Opublikowano

Słucham opinii dla tego tu jestem, a niestety nie da rady wnieść bojlera bez przerabiania budynku a 100l na 6 osób trochę mały jest a mam nowy bojler 300l stojacy i nie zamierzam zmieniać bp koszty

Opublikowano
1 godzinę temu, Elosek12 napisał:

Tak wiem, rury będą Preizolowane juz zamówione  straty  na 100m ok 1stopien więc niw  będzie tragicznie ale nie da się wnieść bojlera do piwnicy 

3 rury zimna - ciepła - cyrkulacja która i tak musi być

Opublikowano
2 godziny temu, Elosek12 napisał:

3/4 który służy do termometru a obecnie jest zaślepiony Czy bedzie poprawnie?. Niestety ale bojler musi być przy piecu 

to za mało do 300l bojlera długo będziesz grzał wyjście z kotła pewnie6/4'' to wykorzystaj to .

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

To tamtą każe zostawić w spokoju :) jak jest zaślepione niech będzie.A druga sprawa czy jest sens montować zawor czterodrogowy na zasilaniu zaraz nad wyjściem z pieca

Edytowane przez Elosek12
Opublikowano (edytowane)

To dąży do tych 6 rur?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Czy taka rura jest dobra czy lepiej 2 podwójne. Do tego do okola bedzie obłożona folią budowlaną w niej welna mineralna 10cm, i do okola foli styropian co zostal z fundamentów gr 15cm. Styropian i wełnę mam która juz nie będzie potrzebna

2a22941441b9a2b92b4503d4d8ed.jpeg

Opublikowano

Witam chcialem zapytac jeszcze czy po przerobieniu instalacji moglbym zamiast wymiennika plytowego zastosowac zawor 4d ? czy nie ma to sensu