dargra Opublikowano 17 Kwietnia 2015 #1 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Witam to mój pierwszy post na forum, dlatego chciałem na wstępie wszystkich serdecznie przywitać :) Od kilku miesięcy czytam tematy dotyczące instalacji CO "poza domem". Chciałem samodzielnie wymienić istniejąca instalację przenosząc piec do budynku gospodarczego oddalonego o 15 metrów od domu. Dom jest nieocieplony, wybudowany z cegły z pustką powietrzną, strop nieocieplony. Na podłogach będzie docelowo styropian 2x5cm. Co do samej instalacji w domu, chciałem ją wykonać w systemie otwartym z rur pex Prandelli lub HERZ ze złączkami skręcanymi i tutaj mam kilka pytań: 1 Czy od rozdzielacza do grzejników mogę zastosować rurę pex16 i podłączenie krzyżowe,czy jest to jednak za mała średnica z uwagi na duże grzejniki i odległość od pieca? 2 Chciałem zastosować zawór odcinający z siłownikiem dla ochrony CWU przed wystudzeniem -zainstalować go na zasilaniu, czy powrocie z wężownicy? 3 Czy stosować dodatkową pompę na CWU? 4 Jak zabezpieczyć rury pex przed ewentualnymi skutkami zagotowania wody-zawór schładzający ?
automatyk Opublikowano 18 Kwietnia 2015 #2 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 tak moze być ,do zasobnika proponuje zawor z siłownikiem sterowany z sterownika kotła ,a do schładzania zawór schładzajacy i tyle . grzejniki podłączyć normalnie nic nie trzeba kombinowac ,ewentulalnie zamontować pompe 25/60 zamiast 25/40 a po drugie jak masz porzadny sterownik cwu kotłowy to przy wzroscie temp do 90st właczą sie pompa bezwglednie i uruchomi tez zawór z siłownikiem od cwu
dargra Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor #3 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Automatyka dziękuję za odpowiedź. Jeśli dobrze zrozumiałem mam podłączyć grzejniki pexem 16 i powinno być ok?
majschi Opublikowano 18 Kwietnia 2015 #4 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 witam Pex 16 do grzejników wystarczy. Na Twoim schemacie brakuje ochrony powrotu kotła.
RedEd Opublikowano 19 Kwietnia 2015 #5 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Witam Kolego dargra przy wyborze systemu do pex zwróć uwagę na średnicę wewnętrzną złączek aby była jak największa (dławienie przepływu), ja z tego powodu w "krótkiej" instalacji dałem o jeden wymiar większe rury. Do kotłowni lepiej też poprowadzić "zapasowe" kable (skrętka i zasilanie) aby w razie zmian sposobu sterowania kotłem nie kopać/kombinować. No i kwestie przepisów. Pozdrawiam RedEd
dargra Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor #6 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 witam Pex 16 do grzejników wystarczy. Na Twoim schemacie brakuje ochrony powrotu kotła. Rozumiem za zawór trójdrożny miedzy zasilaniem a powrotem wstawiony przed pompą załatwi sprawę? Witam Kolego dargra przy wyborze systemu do pex zwróć uwagę na średnicę wewnętrzną złączek aby była jak największa (dławienie przepływu), ja z tego powodu w "krótkiej" instalacji dałem o jeden wymiar większe rury. Do kotłowni lepiej też poprowadzić "zapasowe" kable (skrętka i zasilanie) aby w razie zmian sposobu sterowania kotłem nie kopać/kombinować. No i kwestie przepisów. Pozdrawiam RedEd Koledzy wcześniej napisali, że pex fi 16 wystarczy.Tak mam zamiar poprowadzić do kotłowni sterowanie zaworu do cwu
majschi Opublikowano 19 Kwietnia 2015 #7 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zawór 3d oraz pompa powinna być na powrocie
dargra Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor #8 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 pompa na powrocie nie będzie wypychać wody do naczynia wzbiorczego?
majschi Opublikowano 19 Kwietnia 2015 #9 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Jeśli będzie na odpowiedniej wysokości (0,7m x wysokość podnoszenia pompy) ponad najwyższym punktem instalacji to nie będzie problemu
dargra Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor #10 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Witam dzięki wszystkim za odpowiedzi. Schemat po uwzględnieniu wskazówek wygląda tak:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.