snhxzr Opublikowano 13 Lutego 2019 #1 Opublikowano 13 Lutego 2019 Jaką temperaturę zadaną górną i dolną najlepiej ustawić dla bufora? Bufor 728 l Galmet, bez wężownicy Piec SAS Bio Efekt 17kW Sterownik TECH ST-555 regulatory pokojowe temperatury ogrzewanie podłogowe 160m2, dom parterowy
sambor Opublikowano 13 Lutego 2019 #3 Opublikowano 13 Lutego 2019 Górna może być i 70 ale dolna jest temp wynikającą z pracy odbiorów i jej nie powinno się brac pod uwagę. PS co będzie jak dolna temp będzie 55 a górna 60C lub odwrotnie - górna 70 a dolna 40C?
Gonzo19 Opublikowano 13 Lutego 2019 #4 Opublikowano 13 Lutego 2019 autor napisał: 42 minuty temu, snhxzr napisał: ogrzewanie podłogowe 160m2, dom parterowy i dokładnie do tego się odniosłem, nie biorę pod uwagę innych rozwiązań, bo autor o to nie pytał. Dlaczego 70 i 50? 70 bo to dobra temperatura dla kotła, a 50 bo zanim piec sie rozpali (przy tej pojemności bufora i podłogówce kocioł będzie długo "odpoczywał") i nagrzeje, to temp na buforze jeszcze spadnie, poza tym przy niższej temp. bufora, kocioł długo mieli wodę w obiegu powrotu i mało puszcza na bufor. ja mam podobnie z tym ze jeszcze grzejniki a temp mam 70 i 60. Jak "dolna" dojdzie do 60 na faktycznie na dole w buforze mam około 30-35.
snhxzr Opublikowano 13 Lutego 2019 Autor #5 Opublikowano 13 Lutego 2019 3 godziny temu, Gonzo19 napisał: ... przy niższej temp. bufora, kocioł długo mieli wodę w obiegu powrotu i mało puszcza na bufor. Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem, ale czy to nie zależy od nastawienia temperatury załączania pompy? Ja mam ustawione pompy na 50 stopni. Dopiero gdy piec osiągnie tą temperaturę zaczyna wodę pompować do bufora. 3 godziny temu, Gonzo19 napisał: górna 70 a dolna 50 Spróbuję Twoich ustawienia i dam znać. Dom tak naprawdę wygrzewam, jeszcze nie mieszkam w nim. Pali mi to jak smok teraz, 3-4 worki dobrego pelletu dziennie. Aktualnie korzystam z ustawień fabrycznych pieca (PID). Gdyby ktoś mi przy okazji podesłał na PM ustawienia do mojego pieca (SAS BIO EFEKT 17 KW) będę wdzięczny. Szukałem długo na forum i znalazłem tylko ustawiania dla innych pieców z większym KW. 3 godziny temu, sambor napisał: Górna może być i 70 ale dolna jest temp wynikającą z pracy odbiorów i jej nie powinno się brac pod uwagę. PS co będzie jak dolna temp będzie 55 a górna 60C lub odwrotnie - górna 70 a dolna 40C? Dolna temperatura chyba też ma znaczenie. Tutaj screen z instrukcji z opisem zachowania się bufora. Zapisuję poniższe informacje dla referencji dla siebie: Temperatura zadana pieca aktualnie 65, zwiększam do 70 Temperatura bufora zadana dolna aktualnie 30, zwiększam do 50 Temperatura bufora zadana górna aktualnie 50, zwiększam do 70
Gonzo19 Opublikowano 13 Lutego 2019 #6 Opublikowano 13 Lutego 2019 59 minut temu, snhxzr napisał: Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem, ale czy to nie zależy od nastawienia temperatury załączania pompy? Ja mam ustawione pompy na 50 stopni. Dopiero gdy piec osiągnie tą temperaturę zaczyna wodę pompować do bufora. to nie ma znaczenia. zawór ochrony powrotu dostaje niska temp. z dołu bufora. To czy pompa właczy się przy 20-30-50-60*C i tak zassie zimna wodę z dołu bufora.
snhxzr Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor #7 Opublikowano 19 Lutego 2019 Przeglądałem inny temat: Kilka osób tutaj ustawia bufor dolna temperaturę większą niż górna. Ktoś potrafi wyjaśnić dlaczego?
Gość Visitor1230 Opublikowano 19 Lutego 2019 #8 Opublikowano 19 Lutego 2019 To zalezy od sterownika. Np. - bufor jest ladowany tak dlugo az na dole bufora zostanie osiagnieta temp. 60 stopni. Po naladowaniu bufora, kociol tak dlugo stoi az temp na gorze bufora spadnie do 45 stopni. Tak steruje miedzy innymi Plum.
snhxzr Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor #9 Opublikowano 19 Lutego 2019 Vistor1230, dzięki, ma to sens co napisałeś. W przeciwieństwie do tego co jest w mojej instrukcji (post wyżej). Sterownik TECH 550zPID. Ni ciorta tego nie rozumiem. Dla mnie to nie jest po polsku napisane. Mógłbyś mi to wyjaśnić tak łopatologicznie i przejrzyście jak zrobiłeś przed chwilą? :)
Gość Visitor1230 Opublikowano 19 Lutego 2019 #10 Opublikowano 19 Lutego 2019 Wydaje mi sie ze to jest to samo co napisalem poprzednio. W tej instrukcji jest jakis blad. Autor po przeczytaniu, sam pewnie niewiedzialby co napisal .
snhxzr Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor #11 Opublikowano 20 Lutego 2019 @miwanow może ty jeszcze doradzisz, masz podobny sprzęt co ja (ba, nawet mam teraz tego samego hydraulika co Ty). Czytałem Twoje posty z grudnia, ale może coś pozmieniałeś w ustawieniach jeszcze? Na jakie temperatury ustawiasz aktualnie bufor góra i dół? Jaka temperatura zadana pieca? Na ile starcza Ci naładowany bufor? Czy korzystasz z trybu podtrzymania? Dzięki.
Gonzo19 Opublikowano 20 Lutego 2019 #12 Opublikowano 20 Lutego 2019 21 godzin temu, snhxzr napisał: Vistor1230, dzięki, ma to sens co napisałeś. W przeciwieństwie do tego co jest w mojej instrukcji (post wyżej). Sterownik TECH 550zPID. Ni ciorta tego nie rozumiem. Dla mnie to nie jest po polsku napisane. Mógłbyś mi to wyjaśnić tak łopatologicznie i przejrzyście jak zrobiłeś przed chwilą? :) w tej instrukcji napisane jest jasno i dokładnie to co napisał Visitor1230. Ba, nawet dokładniej niz np. przy plumie, bo wprost, a w plumie trzeba sie domyslec, że nie chodzi o bufor jako bufor tylko o same temperatury(to jest bardziej skomplikowane ale w techu dokładnie to opisali), ale na ikonie na wyświetlaczu pokazuje dokładnie tak jak opisali to w techu.
snhxzr Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor #13 Opublikowano 20 Lutego 2019 @Gonzo19 Czyli te temperatury "zadane" to nie są tak naprawdę realne temperatury panujące w buforze na górze / na dole? Próbuję to sobie w głowie poukładać. Dla osoby jak ja, kompletnie nie obytej z tekstami technicznymi, wcale nie jest to łatwe zadanie :P
PioBin Opublikowano 20 Lutego 2019 #14 Opublikowano 20 Lutego 2019 Dwa czujniki a "pomiędzy nimi" histereza do załączenia/wyłączenia pompy. To nie jest trudne.
Gonzo19 Opublikowano 20 Lutego 2019 #15 Opublikowano 20 Lutego 2019 te temperatury zadane to są graniczne temperatury na buforze tzw górna temperatura(wcale nie oznacza fizycznej góry bufora) mówiąca do jakiej temp bufor ma się w całości naładować oraz dolna temperatura(jak górna nie oznacza fizycznie dołu bufora) która mówi do jakiej temperatury bufor może się rozładować. temp górna: oznacza, że do takiej temperatury musi nagrzać się cała woda w buforze. Teraz kłania sie fizyka i zrozumienie jak rozkłada się temp w buforze, ogólnie cieplejsza zawsze na górze. Jako, ze ma nagrzać się cała woda, to biorąc pod uwagę fizykę czujnik musi być fizycznie na dole bufora obejrzyj, poznasz zasade działania bufora i zaworu 3D
snhxzr Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor #16 Opublikowano 20 Lutego 2019 23 minuty temu, PioBin napisał: Dwa czujniki a "pomiędzy nimi" histereza do załączenia/wyłączenia pompy. To nie jest trudne. 22 minuty temu, Gonzo19 napisał: te temperatury zadane to są graniczne temperatury na buforze tzw górna temperatura(wcale nie oznacza fizycznej góry bufora) mówiąca do jakiej temp bufor ma się w całości naładować oraz dolna temperatura(jak górna nie oznacza fizycznie dołu bufora) która mówi do jakiej temperatury bufor może się rozładować. temp górna: oznacza, że do takiej temperatury musi nagrzać się cała woda w buforze. Teraz kłania sie fizyka i zrozumienie jak rozkłada się temp w buforze, ogólnie cieplejsza zawsze na górze. Jako, ze ma nagrzać się cała woda, to biorąc pod uwagę fizykę czujnik musi być fizycznie na dole bufora Eureka. No teraz wszystko jasne. Dzięki!
Paulot Opublikowano 15 Grudnia 2019 #17 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Witam. Mam problem. Pięć Kostrzewa Twinn Bio osiąga zadbaną temp. ALE NIE DOGRZEWA BUFORA. Nie wiem co jest. Wcześniej było ok.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.