Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam w spadku mieszkanie 2 pokojowe + kuchnia+łazienka+przedpokuj, w starym szeregowym budownictwie, bez podpiwniczenia i strych nie zaadoptowany na mieszkanie. Mieszkanie ocieplone od zewnątrz a takze od gory/strychu, nowe okna. W tej chwili jest położona instalacja tradycyjna, czyli żeliwne grzejniki, spawane rury metalowe, obieg tylko grawitacyjnie a co za tym idzie położone przy suficie w duzych przekrojach.

Chcę wymienic tą instalacje na miedź. I tu pojawiają sie pytania:

1;Czy można połaczyc rury miedziane z ocynkiem? Chodzi mi o to że do pompy i do naczynka z ocynku, a za pompą rozprowadzenie miedzią. Czy to wogóle ma sens i jest poprawne ?????

2;Jeśli piec ma wyjście/króciec (zasilanie,powrót) 6/4 cala to jakimi średnicami rur miedzianych mógłbym zrobic wyprowadzenie do pompy ( np. zejście na rure miedź. o śr 28mm) i dalej do grzejników (np.na rozprowadzenie o sr 22mm a do grzejników 15mm ?

Pieca nie chcę zmieniac bo był wstawiony nowy 2 lata temu.

Postram się później narysowac jakiś schemat.

Dziękuje z góry za odpowiedzi.

Opublikowano

Dlaczego nie wolno używać rur i elementów stalowych ocynkowanych do wykonywania instalacji cieplnych? Zabrania tego polska norma PN-H-74200 Rury stalowe ze szwem, gwintowane, można stosować do ciepłej wody gospodarczej o temperaturze do 60 st.C. Również takie zalecenia zawierają wytyczne projektowania producentów

kotłów i wymienników ciepła. Np.firma Viessmann w swoich wytycznych projektowania podaje, że ocynkowane rury stalowe można stosować jeżeli:

-temperatura wody nie przekracza 60st.C,

-prawidłowo dobrano technologię dodatkowego uzdatniania wody,

-brak miedzi w instalacji.

Opublikowano

Rozumiem, ale nie chodzi mi o wykonanie całej instalacji a tylko wyprowadzenie od pieca, głównie kształtkami z ocynku.

A pytam sie dlatego,że spotkałem sie tu, na forum z opinia że nie wolno łaczyc ocynku i miedzi. A z drugiej strony widzialem/ czytałem temat w którym było wiele zdjęc na których było pokazane wyjście z pieca ocynkiem, dalej miedzia, znow ocynk (pompa, zawór) i dalej znów miedz. Wyczytałem pewna odpowiezd ze wyprowadzajac zasilanie od pieca ocynkiem, do pompy, a dalej miedzia, a do naczynka rura tez miedziana wyprowadzona wlasnie z ocynku to bedzie zle, bedzie tzw. zasyfonowanie. Co to znaczy?

Opublikowano

Miedź z ocynkiem tworzy bardzo silne ośrodki korozji dla stali. Rury w tym momencie bardzo szybko korodują. Tak samo cynk powyżej 60 st. C zmienia swoją strukturę i przestaje chronić materiał rury. To, że ktoś tak montuje to jego ryzyko, albo brak wcześniejszego rozeznania tematu.

Odnośnie zasyfonowania to nie rozumiem pytania.

Opublikowano

zależy od proporcji ; jeżeli ocynku jest mało w stosunku do Cu to .....można to olać po mojemu. Na łączonych inst. St/Cu chałupy grzeja po 15 lat i bez problemów.

Czy ktos spotkał sie z przeciekami z powodu korozji el-chemicznej stal-Cu ??? Jak tak to o opis dokładny proszę. Hej!

Opublikowano

mozna stosowac tego typu połaczenia pod jednym warunkiem ze nie bedzie sie stosowało w instalacji magnetyzerów lub innych elementów zmiekczajacych wode

Opublikowano
zależy od proporcji ; jeżeli ocynku jest mało w stosunku do Cu to .....można to olać po mojemu. Na łączonych inst. St/Cu chałupy grzeja po 15 lat i bez problemów.

Czy ktos spotkał sie z przeciekami z powodu korozji el-chemicznej stal-Cu ??? Jak tak to o opis dokładny proszę. Hej!

Tak spotkałem się na instalacji c.w.u. Pochwa od termometru miedź, perforacja. Podobnie z aluminiowymi. Od tego czasu stosujemy tylko stalowe.

• 12 lat później...
Opublikowano (edytowane)

Pytanie - podłączenia zasobnika cwu do instalacji - 4 opcje:

1  podłączenie ocynk a wyjsciu cwu ocynk

2  podłączenie ocynk a wyjsciu cwu miedz

3 podłączenie miedz  a wyjsciu cwu ocynk

4  podłączenie miedz a wyjsciu cwu miedz

której opcji nie należy stosować i dlaczego

pozdrawiam  Marian 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie pisać postów pogrubioną czcionką.
Opublikowano

Tylko 4. Dlaczego -szereg elektrochemiczny.