Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Ciepła Atlantic a sterowniki podłogowe Salus - niewłaściwe temperatury.

lukasg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

bardzo proszę o podpowiedź, ew. wskazówki czego i gdzie szukać w poniższym przypadku.

Mam Pompę ciepła Atlantic Tri Duo 14kw (powietrzna) oraz podłogówkę w całym domu. Do pompy ciepła dodatkowo steruję sterownikiem bezprzewodowym T78 - steruje mi automatyką pompy + ma wbudowany termostat wewnętrzny). Do tej pory wszystko było ok! Ustawiłem automat czy komfort - temperaturę np. 22 stopnie i wszystko grało. Po osiągnięciu sprężarka wskazywała "brak zapotrzebowania" , kiedy trzeba dogrzać załączała się. Oczywiście sterownik bezprzewodowy próbowałem w różnych pokojach (odczytuje temp. wewnętrzną + zewnętrzną) i na tej podstawie sprzęt działa dość ekonomicznie...

Założyłem kilka tygodni temu dodatkowo Sterowniki Salus VS30 do sterowania podłogówką w 6 pokojach w domu. Zaprogramowałem jak trzeba.

No i wnioski, że coś "nie teges" ?

• - na pompie ciepła mam komfort max. 24 stopnie, zadany komfort 22 stopnie a zredukowany 21.5) - ponoć nadrzędnie Pompę ustawiłem na 24, żeby podrzędnie sterowniki miały z czego czerpać ciepło) 
  • - w pomieszczeniach na Salusach poustawiane różnie (łazienka wieczorem 22, inne pokoje 21, a jeszcze inne np. 20 )

No i nijak to się ma. W Salonie w miarę ok!, w innym pokoju na sterowniku 20 a pokazuje 21,5, w jeszcze innym (sypialnia) ustawione na 20 a pokazuje 23,5 !!!! (czuć ewidentnie ciepłą podłogę..) W innym jeszcze w łazience mam ustawione za dnia że ma być 20 a pokazuje 23 stopnie .... Różnie są duże.  Teraz, gdzie siedzę nawet zaprogramowałem na Salusie 19 stopni a Sterownik pokazuje 22 stopnie !!!! Specjalnie też przemieszczałem Sterownik bezprzewodowy pompy i pokazywał zbieżną temperaturę z Salusem...

Moje pytania:

• - Czy ktoś wie, z czego to wynika? Zaznaczam, że Salus ma ustawienia "domyślne", nie ma żadnych przesunięć temperatury.
  • - Dlaczego zawyżona jest temperatura? Czemu nie przyjmuje podanych przeze mnie wartości i nie obniża się?
  • - Czy nadrzędne ustawienie "komfortu" w Pompie ciepła na 24 stopnie jest ok? Zapas 2 stopni więcej dla ustawień na sterowniku np. 22 stopni jest ok?
  • - Czy sterownik bezprzewodowy z termostatem od pompy ciepła Atlantic trzymać w pomieszczeniu teoretycznie najchłodniejszym? Czy najcieplejszym?
  • - Czy ustawienie na pompie 24/25 stopnie jako komfort nie spowoduje, że sprężarka będzie pracowała mocniej i częściej w wysokiej modulacji? Czy odwrotnie, bo wszystko zatrzyma się na listwie rozdzielacza podłogowego i sterowniki Salus przejmą kontrolę nad dysponowaniem ciepła do pomieszczeń?

Dzięki za ewentualne rady, podpowiedzi .

Opublikowano

ehe :) Filozofii nie ma :) Tzn. co tu źle podłączyć. Ja tego nie robiłem. Ale dobry elektryk/automatyk. Wszystkie działają. Fizycznie. Ale czy pracują jak powinno - bladego pojęcia nie mam. Natomiast właśnie - skoro nie do końca działają to sam nie wiem czy mógł coś "sknocić" i podłączyć nie tak ?? To doświadczona ekipa, więc raczej wykluczam, choć człowiek uczy się na błędach cały czas.

Bo faktem jest, że:

- W sypialni powinienem mieć 21 a cały czas widnieje 24 stopnie (zaznaczam, że tyle jest ustawione jako MAX Komfortu w Pompie ciepła.. - ???? )

- Tu, gdzie siedzę teraz mam 22-22,5, a Salus ustawiony na 20, więc też zawyża 2 stopnie. Obok na meblu leży inny regulator i mam też 22 ...

Generalnie jest więcej niż zadana w sterowniku, jakby nie obniżał temperatury! Tu jest problem. Rozumiem różnica 1 stopnia, ale w sypialni czuć od nogami 24 stopnie ... a mam ustawione na 20 ... To już przesada..

Tak to wygląda.

Opublikowano

Czujniki były kalibrowane (jeśli jest taka możliwość) do jakiegoś wzorcowego czujnika?

Opublikowano

Zrobiłem przed chwilą test.... Sprawdzam sypialnię i mam 24,5 !!!! Czyli max. tego co grzeje Pompa...a na Salusie ustawione... 20 stopni ... kurde...

Ręcznie przełączyłem i chciałem ustawić 18 stopni.. Salus powinien chyba "cyknąć" i powinna pojawić się ikonka wychładzania (choć nie mam pewności) - i tak się nie wychładza ... cały czas trzyma temperaturę..

Zrobiłem 18 stopni a tu po minucie nic się nie dzieje.. Cały czas 24,5 stoi ..

Kurcze wydaje mi się że faktycznie coś nie tak ... 

Opublikowano

Kalibracja nic nie ma. Pisał ze na innym tyle samo pokazuje. Poza tym nie ważne jaka temp. Jeżeli ustawia jakaś zadana niższa biz jest to powinno przestać grzać. A dokładnie to chyba zasilać ciepła woda pętle. Ale tego to się nie dowiemy od autora czy Salus zamyka pętle.

Opublikowano

Dam znać na pewno. Już napisałem o temacie. Jutro powininem mieć wizytę gościa. Tak nie może być.

Zobaczę też na Pompie ustawiłem komfort MAX z 24 na 22 stopnie ... W pokojach obniżyłem na 20 stopni ...

Zobaczę rano czy się zmniejszy, jeśli tak - to znaczy, że mimo Salusów Pompa rządzi .. może coś nie tak podłączone? 

Dość dziwne cholera ... Najbardziej mnie dziwi ta Sypialnia ... no kurde 24,5 stopnia to jakaś masakra, jakby ten Salus faktycznie nie zamykał pętli - ??

Dzięki za podpowiedzi, sam dam znać co mi powie instalator.

Opublikowano
9 minut temu, pastor napisał:

To by miał cały czas zimno

Jesteś pewny? Jak przypadkiem przestawiłem Salusa na siłownik bezprądowo otwarty to cały czas grzało, mimo, że termostat pokazywał więcej niż nastawa.

Opublikowano

Więc podsumowując. Mam siłowniki NC. Na listwie zresztą widać pracę po lampkach (zielone albo ich brak...) wszystko jakby pracuje, ale .... temperatura jest jaka jest. Zmieniłem dziś na noc na pompie o 2 stopnie mniej, bo spać przy 24,5 to masakra..

Swoją drogą - ile powinienem ustawić wyżej podgrzewanie Pompy? względem siłowników? Czy to ma być 1,2 czy 3 stopnie więcej? Chodzi mi o to, aby sprężarka nie bombała mi w pełnej modulacji bo to chleje prąd .. a przy 24 stopniach to już pracuje często. Teraz zmieniłem na 22 max i już stoi, schładza, nie pracuje tak ostro..

Ale czemu te siłowniki nie obniżają mi temperatury .. :(? nie wiem.,

Opublikowano

My tez niw wiemy ciagle czy jak Salus daje sygnał do listwy o odgrzaniu pomieszczenia to zamyka się siłownik od pomieszczenia ww którym Salus zgłosił ze pomieszczenie jest nagrzane.

Opublikowano

Rozumiem. w jaki sposób mogę to sprawdzić? Tzn. zapewne na listwie? Bo jak fizycznie zmniejszam temperaturę to słyszę "cyknięcie' - czyli termostat reaguje... i zapewne chcesz bym sprawdził reakcję na siłowniku/listwie?

ps. Zrobiłem teraz w sypialni 18 stopni (nadal mam 23, bo trzyma z wieczora ciepło) ale jestem pewien, że nie zmniejszy się, chyba, że naturalnie się ochłodzi.

Ale w innych pomieszczeniach zdecydowanie lepiej, bo zmniejszyłem komfort na POMPIE (22 max komf., 21,5 komfort ,21 zredukowany) i ładnie w pokojach mam między 21-22 ale to nie przez Salusa, a przez to co zrobiłem na Pompie. OD razu zresztą sprężarka załączała się dużo rzadziej.

Na moje oko to tak, jakby to POMPA brała priorytet grzewczy, a nie siłowniki .... 

Opublikowano

Tak. Zdecydowanie. Sprawdziłem w  2 pomieszczeniach. Jak zrobię wyższą to ikonka podgrzewania, cyka i zapala się zielona lampka na listwie. A jak zmniejszę do 18 stopni np. to też cyknie, lampka znika zielona. I tyle.

Zatem czy to wystarczy, żeby obniżał? Czy po zmniejszeniu powinienem widzieć jakąś inną ikonkę na termostacie?

Opublikowano

Rozumiem. Jedyne co mi jeszcze przyszło do głowy to ... w jednym z pomieszczeń zmniejszę w dół, potem zaobserwuję czy silownik się schładza (powinien po zamknięciu się wychładzać..) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.