Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ferroli Biopellet 

Opublikowano

Ten też jest OK. RCK nie jest konieczne. Ja mam i powiem, że robi robotę szczególnie jesienią przy silnym wietrze. Koszt niewielki a oszczędności w pellecie spore.

Opublikowano

Masz jeszcze Ferroli 12 KW,  ten spokojnie wystarczy. Te kotły bardzo dobrze modulują od niskiej mocy a to jest  bardzo ważne, Ferroli Biopellet Pro 12 KW moduluje już od 3,6 KW, Pro 18 KW moduluje od 5,5 KW.

Kiedy chcesz montować kociołek?

Opublikowano

Jak w przyszłym roku to może @Puławiak by Ci to ogarnął, polecam super fachowiec. 

Opublikowano

Montuje w całej Polsce. Na Facebooku możesz obejrzeć jego montaże. 

https://m.facebook.com/KotlyPulawiak/

Opublikowano

Powiem Ci, że warto poczekać. Facet zna się na robocie jak mało kto.

Opublikowano

Na pewno będzie drożej. Lagunę półtora roku temu kupiłem u @Puławiaka za niecałe 10000 zł. Teraz za Lagunę trzeba zapłacić ponad 15000 zł.

Ferroli to dobry kociołek, dzwoń do @Puławiaka u nie kupisz kociołek a zamontuje Ci go w przyszłym roku. 

Opublikowano

Pytanie do puławiaka lub innych co sie znają,czy istnieje możliwość pracy takiego kotła jak w temacie w układzie otwartym-parter i pierwsze piętro z pół bara ciśnienie by było

Opublikowano

Poniżej 0,5 Ci nie odpali, nie wiem co będzie przy równym 0,5.

Opublikowano

Zamknięcie instalacji to nie jakiś tam super wydatek przecież. To co piszesz ma sens Sony, pod warunkiem że ma jeszcze gdzie podnosić :)

Opublikowano

Jak też się "obawiałem" układu zamkniętego przy wymianie kotla na pelletowy i powiem, że niema czego. Jak instalacja wykonana prawidłowo, odpowiednie zabezpieczenie kotła przed przegrzaniem nie ma prawa się coś wydarzyć. 

Opublikowano

Czasami kusi mnie taki kociołek i stąd to pytanie by nie za dużo przerabiać ale jednak przychodzi zawsze małe otrzeźwienie i kuszenie przechodzi,palę w kotłach ze 35 lat i nigdy nie miałem awarii wykluczającej grzanie domu,no może zatkany komin przy hajnówce,ale to prosta sprawa,bo nie było to trwałe zatkanie,a z tymi wszystkimi podajnikami jest jak jest ,jak działają jest super wygoda itp.ale zbyt często pojawiają się awarie i elektroniczne i mechaniczne powodujące brak pracy i jeśli jest to jedyne źródło ciepła i z serwisami jest jak jest to strach przed takim stanem rzeczy skutecznie hamuje kuszenie

Opublikowano

Dlatego dobrze brać sprawdzone i proste konstrukcje. Tutaj ta napinka na to że kocioł musi obsługiwać mieszacz i wachlowanie sterownikami może sprawiać prędzej czy później problemy m.in. z niedogranym softem czy jak sytuacja u kolegi, przyjeżdża serwis na wymianę sterownika nie z tym sterownikiem bo jeden obsługuje a drugi nie. Jak ktoś chce to zawsze można to zrobić na module zewnętrznym.

Opublikowano
16 minut temu, maronka napisał:

Czasami kusi mnie taki kociołek i stąd to pytanie by nie za dużo przerabiać ale jednak przychodzi zawsze małe otrzeźwienie i kuszenie przechodzi,palę w kotłach ze 35 lat i nigdy nie miałem awarii wykluczającej grzanie domu,no może zatkany komin przy hajnówce,ale to prosta sprawa,bo nie było to trwałe zatkanie,a z tymi wszystkimi podajnikami jest jak jest ,jak działają jest super wygoda itp.ale zbyt często pojawiają się awarie i elektroniczne i mechaniczne powodujące brak pracy i jeśli jest to jedyne źródło ciepła i z serwisami jest jak jest to strach przed takim stanem rzeczy skutecznie hamuje kuszenie

Jeszcze nie przeżyłem jeszcze sezonu grzewczego a problemów było sporo,rozwiazał je serwisant.W zimie pewnie było by jeszcze bardziej nerwowo..Zuzycie powala z nóg tak duze.Nigdy nie masz pewnosci czy montaz zrobiono dobrze.Fachowcy ci tego nie powiedzą .Konkurencja zawsze wytknie pare błędów ale najpierw musisz zaufac komus kto ci to zamontuje,lepiej lub gorzej.Technika grzewcza poszła tak daleko do przodu,że sami serwisanci gubia sie w tym.Dzisiaj piec i cały system grzewczy to naprawdę skomplikowana sprawa.Podoba mi sie ta wygoda i czystość ale jednak tęsknie za czasami kiedy nie było nic do zepsucia,kiedy mogłem samemu cos przerobić i kiedy po domu przy minus 10 st. chodziło sie w majtkach a zuzycienie nie stanowiło problemu.Niestety czasy sie zmieniaja ,ekologia ważniejsza.Jedyne co dzisiaj chciałbym miec to mozliwosć przejścia na ogrzewanie elektryczne np.piece akumulacyjne nowej generacji,maty grzewcze plus fotowoltanika.Kominek oczywiscie na wypadek wojny musi być.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Wszystko działa poprawnie .Czekam teraz na wizytę Pana z Wentora.Niech obejrzy instalację,dom/powierzchnie do grzania ,docieplenia itd/moze określi jakie powinno byc spalanie i lub co jest nieodpowiednie.Czy nastawienia pieca,czy montaż a moze moje metody grzamia domu.

Teraz odpala dwa razy na dobę po 1,5godz..Wychodzi około 10kg

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu