Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Ekoenergia - problemy i spieki

adamu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, radoslavus napisał:

Hej a ja bym na twoim miejscu nie zmieniał tego palnika, coś za szybko się poddajesz. No chyba że po kosztach ci firma wymieni w ramach gwarancji. Jak już zmieniać to ma coś obrotowego lub wahliwego z rynku wtórnego. Tą ekoenergie od kolegi Robin 60 mam ja i powiem tak: palę Jaretem i na nim miałem takie spieki a jaret jest słabym opałem ale ogarnąłem w sterowniku SPP2 funkcje SW czyli sadzowypalacz emoji3.png. Zasada jest taka że podaje dużo węgla i daje większą przerwę oraz przedmuchuje jak u kowala i zauważyłem że wówczas nie spieka. Obecnie na palniku jest sam Antracyt spiek z zastygniętego antracytu zrobił się po 2 dniach. Ten sam sterownik ale włączona funkcja tła. Wcześniej miałem ster Cobra Elektromiz i uważam że na cobrze nie byłoby szans normalnie nic tam spalić dlatego że SPP ma takie podbicie obrotów które powoduje że palnik jest dobrze napowietrzony.f503f03dad4d227d76c699f35813092f.jpg59fdca996dab3f9b99be44eba0556aff.jpg

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

witam

sterownik sppv2 ma modulacje czasową pracy dmuchawy a nie obrotów jak Cobra

dlatego napowietrzenie zawsze jest takie same tzn. z taką samą siła ale o różnym czasie

mam ten sterownik i moim hefie eko plus 25 kw z 2009 roku spisuje się doskonale na razie żadnych problemów

pozdrawiam

Opublikowano

Zgadza się ale cobra nie ma podbicia obrotów dmuchawy i w tym palniku ma to znaczenie. Cobre już sprzedałem ale pamiętam że jak tam był jakiś przedmuch to strasznie leniwie się dmuchawa zbierała. SPP daje konkretne ciśnienie i można to ustawić na sterowniku.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Chyba ta cegła już coś pomogła opuść jeszcze ten deflektor niżej nad palenisko np 15 cm i obserwuj .

Opublikowano

Mam ten palnik drugi sezon. W pierwszym męczyłem się strasznie i nie wychodziłem z kotłowni. Czy mocny węgiel, czy słaby bez różnicy. Dużo spieków, niedopały. Ogólnie tragedia. Nastawy krótkiego podawania i długiego bez zmian. Mało wiatru i dużo wiatru bez zmian. Uszczelnianie też nie pomogło. Serwis dosłał dowierconą koronę, poprawy nie zauważyłem. Postanowiłem trochę pobawić się ze starą koroną i efekty są zadowalające. Zaślepiłem dolne(pionowe) szczeliny i nawierciłem dużą ilość okrągłych otworów śr 5mm na obwodzie w jej górnej części. Spieków brak. Piec dochodzi do zadanej temperatury. W tym roku palę słabym groszkiem, ok 22mj  i wcale tego opału nie idzie więcej niż mocnego. Zrobiłem próbę i na tym samym węglu założyłem koronę dosłaną przez serwis. Oczywiście z jednej strony spiek a z drugiej nie dopala. Po dwóch dniach wróciłem do swojej. Nie uszczelniam teraz korony żadnym uszczelniaczem kominkowym. Leży sobie i nic poza tym.. Teraz chodzę do kotłowni dosypać groszku i wybrać popiół.

Opublikowano

Założyłem stary deflektor , cegłę wywaliłem nic to nie dało , zrobię nawierty jak na tej koronie i dam znać czy się coś poprawi .

EA4C3E10-39B7-4F71-B427-DA1A1469193C.jpeg

8E3EB234-367C-4AC8-811E-604C0E50FD07.jpeg

Opublikowano

Ja nawierty robiłem wyżej, gęściej i mniejszym wiertłem. Zobacz z której strony się spieka i z tej daj mniej otworów. Więcej daj tam gdzie nie dopala. Zauważyłem, że im wyżej są otwory tym wyżej zaczyna się palić węgiel w retorcie i mniej się skleja. Ja mam podajnik z lewej strony i dmuchawę od przodu kotła. Powietrze zatem wlatuje u mnie zgodnie z kierunkiem ruchu zegara. Dużo powietrza szło mi z tyłu retorty. Im dalej tym słabiej dmuchało. Zatem na początku dałem mniej otworów (jeden rząd) i dalej coraz więcej (do trzech rzędów).

Opublikowano

Z racji ,że koronę mam już ponawiercaną to zrobię to według wzoru ze zdjęcia , skoro to była modernizacja producenta i sprawdzali ją na stanowisku to może pomoże .

Opublikowano

Daj na próbę jeszcze ten deflektor  niżej nawet  10 cm nad koronę palnika i  opisz zmiany.

Opublikowano

Niżej się nie da , ten na obrazku to przesłany od defro ceramiczny z oryginalnym uchwytem wisi ok. 20cm ,a ten co był wysoko to też oryginalny żeliwny , który był wraz z kotłem .

Pierwsze różnice to na tym żeliwnym mniejszym co wisiał wysoko , kocioł dłużej dobijał do zadanej , dużo mniej syfu w kotle cienki nalot na ściankach , po założeniu ceramicznego szybciej osiąga temp zadaną ,ale straszny syf w kotle codziennie go czyszczę bo jest gruby nalot jakby tydzień palone.

Nie wiem czy lepiej zostawić ten żeliwny skoro był do tego kotła przeznaczony ewentualnie obniżyć go na pręcie gwintowanym . Ceramiczny defro wkłada do 5 klasy .

Opublikowano

Witam

I jak modyfikacje doprowadzily do czegos konkretnego ???

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zaślepienie zapalarki oraz dowierceniu dodatkowych otworów nic nie dało dalej to samo . Pytanie jakby ten ślimak żeliwny zastąpić stalowym , może będzie on lepiej opał wypietrzal równomiernej ? W międzyczasie mieszam z groszkiem 22-24mj ale różnice tak jak z wapnem praktycznie żadne .

Opublikowano

Ten wegiel to brunatny ???

Opublikowano
30 minut temu, adamu napisał:

W międzyczasie mieszam z groszkiem 22-24mj ale różnice tak jak z wapnem praktycznie żadne .

Witam.

A kolega w jakiej proporcji miesza że nie widać różnicy? Chyba nie 1:5? Tylko 1:1 czy 1:2 czech:pol...

Yaro.

Opublikowano

Tak 1:1 , czeski brunatny ekogroszek . 

Tak jak wspomniałem może wystarczy teraz ślimak wymienić na stalowy tylko jak dobrać żeby pasowało .

Opublikowano
Tak jak wspomniałem może wystarczy teraz ślimak wymienić na stalowy tylko jak dobrać żeby pasowało .
To zrob 1:2

Opublikowano

oczywiście tego brunatnego 2

Opublikowano
2 godziny temu, adamu napisał:

Jakis czas temu dopytywałem się serwisanta  ekoenergi i powiedział że nie da się dopasować stalowego.  

Opublikowano
W dniu 28.12.2018 o 19:26, adamu napisał:

Niżej się nie da

Da się wystarczy  przedłużyć ramię , nawet na grubszym drucie zawiesić  jak znajdę fotki to pokaże jaka jest różnica  po obniżenie deflektora chyba 5cm nad palenisko na węglu wesoła a wcześniej koks lądował do popielnika i żadne nastawy nie pomagały a palnik był obrotowy.

Opublikowano

Temar rozwiązany , jeszcze raz zalepilem otwór zapalarki silikonem wysokotemperaturowym i wkleiłem koronę i dziś żadnych spiekow bartex silver spała się na pył , żadne wapna nie potrzebne , będę golda testował .O dziwo piec załączył się z zapalarka i na niej rozpalił , nie wiem jak to wytłumaczyć cud , już nic tam nie ruszam , może po sezonie dopiero rozbiorę do czyszczenia . Dzięki wszystkim za rady i pomoc , teraz tylko zasypać lej i wrócić za 2 dni bo ze spalaniem pasuje jeszcze powalczyć ;)

Opublikowano

U mnie po tej aktualizacji woda w kranach zimna chociaż na piecu 60 stopni. Dopiero z minutę po odkręceniu kranu leci ciepła 

Opublikowano
42 minuty temu, adamu napisał:

Temar rozwiązany , jeszcze raz zalepilem otwór zapalarki silikonem wysokotemperaturowym i wkleiłem koronę i dziś żadnych spiekow bartex silver spała się na pył , żadne wapna nie potrzebne , będę golda testował .O dziwo piec załączył się z zapalarka i na niej rozpalił , nie wiem jak to wytłumaczyć cud , już nic tam nie ruszam , może po sezonie dopiero rozbiorę do czyszczenia . Dzięki wszystkim za rady i pomoc , teraz tylko zasypać lej i wrócić za 2 dni bo ze spalaniem pasuje jeszcze powalczyć ;)

Gratulacje ..... poczekamy do jutra a najlepiej do 6 stycznia, ....będzie się działo...będzie zabawa...albo i nie..

Jak te zabiegi pomogą to zagram w totka.... bo nie nie gram w ogóle :))

Pozdrawiam. YARO

Opublikowano

Masz talent :-)

Opublikowano
Wrzuc foty

Opublikowano

Wrzucam foty jak problem spalania wesołej został rozwiązany wysokością deflektora.Na pierwszych dwóch fotkach widać jak wypluwany jest koks do popielnika i żadne ustawienia nie pomagały .Na dwóch kolejnych efekty po obniżeniu deflektora do granic nie zalecanych  wszystko spalone na pył.

IMG_3070.JPG

IMG_3071.JPG

IMG_3089.JPG

IMG_3090.JPG

Opublikowano

Witam.

Efekt widoczny ..gratuluję.

Nie uważasz że całość pali się w środku palnika, grubo poniżej korony? czy to nie jest niebezpieczne dla samego palnika? A jak się zachowuje jak mocniej dmuchniesz i podasz węgla?

Yaro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.