Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niska temperatura powrotu SAS Slim 23kw

maly6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam problem z niską temperaturą powrotu kotła. Temperatura na piecu zadana 55 natomiast powrót 36, 37 stopni zależnie od wahań temperatury nawet mniej. Zawór 4d za wyjściem z kotła otwarty pomiędzy 4 a 5 temperatury na grzejnikach 38-39 stopni. Przed zaworem 4d jest 3d do podłogówki, który jest otwarty pomiędzy 1 a 3 - temperatura podłogówki 28 stopni. Wszystko ustawiane ręcznie bez siłowników. Piec SAS Slim 23kw sterownik Recalart Multifun, dom 170m2 ok 60m2 podłogówki + 6 grzejników z termostatami i bojler cwu 140l. Piec pracuje bez problemu przy tej temperaturze zew. ok -2 w tym momencie tzn bez problemu osiąga zadaną temperaturę przez ok 30 min. i następnie przechodzi w podtrzymanie ok 20-30 minut. Moc to około 40-50% jaką w tym momencie potrzebuje do uzyskania tej temperatury. Problem jest właśnie z temperaturą powrotu, która osiąga jedynie 36, 37 stopni. Mógłbym przymknąć zawór 4d ale wtedy temperatura na grzejniki będzie niska. Można też podnieść temperaturę na piecu ale to wiadomo wiąże się z większym o ile nie dużo większym spalaniem opału a efekt i tak niewspółmierny do kosztów bo niewiele się powrót podniesie. Może coś innego da się wymyślić? Palę 4 rok już. Przedostatni sezon próbowałem utrzymać temperaturę powrotu lekko ponad 40 stopni to poszło mi 5,5 tony na sezon grzewczy. Ostatni gdzie już tylko szukałem kosztów to poszło ok 3 na cały rok tony więc jest różnica. Da się coś z tym zrobić żeby spalanie utrzymać w normie?

Pozdrawiam

Opublikowano

Zapomniałem dodać, że jak się załączy pompka do CWU to temperatura powrotu automatycznie wzrasta, jednak na tą chwilę coś się stało z pompką i podczas załączania nie słychać jak pracuje ale woda w bojlerze się nagrzewa bez problemu, natomiast powrót zaczyna świrować i schładza się jeszcze bardziej aż woda w bojlerze się ogrzeje jednak nie wzrasta do temperatur jak działa pompka. Filtr czyściłem bo myślałem, że jest zapchany i dalej to samo. Czy to pompka się też uszkodziła? Poźniej dołączę zdjęcia bo teraz nie mam chwilowo telefonu to zobrazuję moją sytuację z instalacją.

Pozdrawiam

Opublikowano

Załączam zdjęcia. No właśnie doszedł mi dodatkowy problem z pompą CWU, ponieważ jak pisałem podczas jej załączenia nie słychać pracy ale woda leci do bojlera z tym, że powrót się nie ociepla a spada i nagrzewa do czasu ogrzania wody w bojlerze. Nie wiem co się stało bo nagle się zaczęła tak zachowywać.20161012_073648.thumb.jpg.446282044e0f7883fa71719af7f49da1.jpg

20161014_165804.jpg

20161014_165822.jpg

Opublikowano

Oka spoko zostaw ją włączoną na godzinkę lub dwie i obserwuj co się będzie działo może A na inny biegach pompa tez nie pracuję to zwykła czy elektroniczna pompa

Opublikowano

Sprawdź czy pompa CWU nie jest zapowietrzona. 

Włącznie pompy CWU może być doraźne jako zabezpieczenie powrotu i bedzie się sprawdzała. Przeróbka tego co widać będzie pewnie problemem. Ja bym dołożył pompę kotłową. 

Zrobisz jak uważasz.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Nie jest. Odpowietrzałem ją jak tylko ten problem się pojawił. No pewnie będzie z racji tego że pod wszystkim stoi piec, jest trudny dostęp do wszystkiego i mało miejsca na przeróbki.

Opublikowano

Jeżeli mało miejsca do przeróbki, to pozostaje Ci wł na stałe pompy CWU. Jak będzie wszystko już działało, to temp w zasobniku będziesz miał praktycznie taką samo jak na kotle, a tym sposobem powrót kotla powinien być dużo cieplejszy niż masz w tej chwili. 

Ogarnij te pompę CWU żeby działała, skoro uważasz, że coś tam nie halo... 

Tylko jaki będzie powrót, gdy zużyjesz dużo gorącej wody i temp na zasobniku spadnie przykładowo do 25 st. 

Opublikowano

No niestety kolego miałem ten sam problem mało miejsca przeróbka konieczna ja osobiście wstawiłem sprzęgło i dopiero zadziałało to tak jak miało działać pompa za 4d tylko zwiększyła spalanie nie wiadomo dlaczego. Doprowadź pompę do ładu włącz na stałe i zobaczysz co się będzie dzialo

Opublikowano
59 minut temu, maly6 napisał:

Nie jest. Odpowietrzałem ją jak tylko ten problem się pojawił. No pewnie będzie z racji tego że pod wszystkim stoi piec, jest trudny dostęp do wszystkiego i mało miejsca na przeróbki.

Możesz łatwo sprawdzić czy pompa kręci,wystarczy odkręcić tą dużą śrubę odpowietrzającą i nawet włożyć palec.A może trzeba na wyższy bieg

Opublikowano
Godzinę temu, maly6 napisał:

Nie jest. Odpowietrzałem ją jak tylko ten problem się pojawił.

A masz jakieś odpowietrzenie układu CWU?, bo to, że z pompy będzie lała się woda podczas odpowietrzania nie oznacza, że układ jest odpowietrzony. Z tego co widzę, to jest zasobnik dwupłaszczowy...

Pisałeś wcześniej, że woda do zasobnika się leje...Rozumiem,że słychać jakieś przelewanie gorącej wody  która ogrzewa zasobnik. Jeżeli słychać przelewanie, to w układzie jest powietrze. 

Opublikowano

Jest odpowietrznik odpowietrzałem obieg i pompę także to nie to. Kiedyś na początku było zapowietrzone i było słychać przelewanie ale regularnie przes sezonem wszystko odpowietrzam. Tak zasobnik jest dwupłaszczowy. Woda w nim się ogrzewa bo widzę, że rośnie temperatura na wyświetlaczu i w układzie. Nie słychać jej działania. Przekaźnik w sterowniku załącza pompę ale cisza a woda się leje do zasobnika bo wzrasta temperatura. Inne pompy to słychać ich pracę natomiast ta od tego momentu kiedy to zauważyłem (zmiany na powrocie bo po załączeniu pompy temperatura powinna wzrastać a tu maleje od razu) Dziwne jak cholera. Nie jestem hydraulikiem ale mi się to nie spodobało skoro wcześniej było inaczej. Na wyższy bieg również nic nie daje ponieważ tak jak była tak jest cisza w działaniu pompki.

Opublikowano

A czy włączenie na stałe obiegu CWU nie zwiększy zapotrzebowania na opał? Bo przy zasobniku dwupłaszczowym przy ładowaniu wody zapotrzebowanie na opał rośnie niesamowicie a skoro pompa ma być włączona na stałe to będzie masakra. Ok sprawdzę może zaraz nawet bo mnie to irytuje niesamowicie:) Nie mówiąc o niskim powrocie, i że w tej chwili spala mi 25 kg na dobę dobrego ekogroszku praktycznie gdzie są tylko lekkie mrozy a widzę też, że kocioł się lekko poci pod spodem. W tamtym roku jakoś było znośnie a teraz widzę, że coś się dzieje niedobrego bo tak nie miałem już dawno.

Opublikowano

Tak też myślałem po przeczytaniu różnych postów. A czy pompa CWU załatwi problem (jak ją uruchomię bo jest "dziwnie działająca") czy muszę wpiąć podłogówkę za zaworem 4d czy jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie? Chodzi mi o zmniejszenie palenia opału bo i tak jest dużo jak na tą chwilę i ogólnie przez cały sezon grzewczy.

Opublikowano

Nie chce być tu prorokiem ale taka przeróbka na moim przykładzie nie załatwiła problemu zimnego powrotu bo też miałem podobnie wykonana instalacje zawór miałem takiej wielkości jak wyjście z kotła. Pompa na powrocie za zaworem 4d zwiększyła tylko spalanie problem się rozwiązał po założeniu sprzęgła aczkolwiek kiedyś widziałem schemat kolegi sambora z zaworem 4d pompa na powrocie i zaworem atv.

Opublikowano
2 godziny temu, maly6 napisał:

A czy włączenie na stałe obiegu CWU nie zwiększy zapotrzebowania na opał? Bo przy zasobniku dwupłaszczowym przy ładowaniu wody zapotrzebowanie na opał rośnie niesamowicie a skoro pompa ma być włączona na stałe to będzie masakra......

Woda w zbiorniku się zagrzeje i już..... więcej ciepła nie będzie pobierać, za to będzie ciepły powrót do kotła :)

Pozdrawiam.YARO

Opublikowano

Jedynie z czym mogę się zgodzić, to że będzie cieplejszy powrót niż teraz ma autor tematu. 

"woda w zbiorniku się nagrzeje i już" 

Czyli można by powiedzieć, że raz zagrzana woda do 55 st będzie wiecznie miala 55st..

Pompa CWU na stałe będzie generowała straty w postaci opału w zależności od ocieplenia instalacji oraz strat na samym zasobniku. 

Dlatego pisałem wcześniej, że doraźnie można tak zastosować. 

maly6:

Bierz jakiegoś hydraulika i niech upchnie Ci pompę kotłową. 

Opublikowano
Godzinę temu, Trener40 napisał:

Jedynie z czym mogę się zgodzić, to że będzie cieplejszy powrót niż teraz ma autor tematu. 

"woda w zbiorniku się nagrzeje i już" 

Czyli można by powiedzieć, że raz zagrzana woda do 55 st będzie wiecznie miala 55st..

Pompa CWU na stałe będzie generowała straty w postaci opału w zależności od ocieplenia instalacji oraz strat na samym zasobniku.

Witam Kolegę.

I bardzo słusznie kolego nie zgadzaj się, od tego jest właśnie forum i najlepiej nie pytaj skoro wiesz lepiej :)

Najlepiej zakręcić ciepłą wodę w domu wtedy nie będzie generować strat w opale , zbiorniku , etc.

Cieplutko Ciebie pozdrawiam. YARO

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.