Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Wam wszystkim!

Proszę o ocenę schematu widocznego w załączniku.
Chciałbym ogrzewać grzałkami (2x9kW) bufor (1000L) w taryfie G12 i następnie korzystać z tej energii w podłogówce. Z hydrauliką nie miałem wcześniej do czynienia, więc całkiem możliwe, że schemat jest herezją. Ze względu na moje terminy nie mogę czekać aż fachowcom się zwolnią ichniejsze i postanowiłem sam się zabrać za wykonanie instalacji, przy pomocy hydraulików starej daty, którzy nigdy nie robili ogrzewania elektrycznego.

Jeszcze raz proszę o przejrzenie schematu, korektę lub dorzucenie lepszych rozwiązań tej instalacji.
Pozdrawiam
Marcin

podłogówka i bufor z grzałkami.png

Opublikowano

Dziękuję Panowie za wskazówki.

Przerysowałem schemat, usunąłem zawór nadmiarowy i dodałem zawór zwrotny.

7 godzin temu, KubaSko napisał:

Filtr i pompa tu gdzie masz termometr na zasilaniu. Zawor nadmiarowy zbedny jesli nie masz silownikow na rozdzielaczach.

Siłowniki na rozdzielaczu będą i zastanawia mnie co będzie w sytuacji, gdy wszystkie elektrozawory na rozdzielaczu będą zamknięte a pompka zacznie tłoczyć wodę. Czy wtedy się nie spali? przecież nie będzie odbioru tego ciśnienia... Prawdopodobnie wywali całą wodę przez zawór bezpieczeństwa. Dobrze kombinuję?

podłogówka i bufor z grzałkami 0-2.png

Opublikowano (edytowane)

Jak siłowniki na rozdzielaczu to musi być pompa z funkcją Autoadapt np Grundfos Alpha 2 Możesz też pozostawić jedną pętlę w łazience bez siłownika (w łazience nigdy nie za ciepło)Filtr w obrócony ma być w drugą stronę ale myślę że to tylko błąd rysunkowy

Edytowane przez odpowietrznik
Opublikowano

Poprawiłem błąd rysunkowy (filtr) i przesyłam 3 wersję rysunku.  Pewnie przyda się komuś jeszcze ten schemat bufora z grzałkami do podłogówki, bo nie znalazłem w sieci podobnego. Fajnie by było rozwinąć ten projekt o inne szczegóły i opublikować dla potomnych, przecież grzanie prądem staje coraz bardziej popularne.

Być może jeszcze wrócę z pytaniami już instalacyjnymi.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc! ;-)
Marcin

podłogówka i bufor z grzałkami 0-3.png

Opublikowano

Mam pytanie a nie za mało kw grzałke? Liczyłeś czy dadzą radę naładować bufor przez 6 h w nocy ? Mam też bufor ciepła 1000l i w nim grzałki ale nie używałem nich jeszcze poza próbami kiedyś ale słabe efekty były, ładuje go piecem stało palnym.

Opublikowano (edytowane)

Wiemy, że aby podgrzać 1L wody o 1 należy dostarczyć 1,16Wh mocy. Przy założeniu, że sprawność układu wynosi 100% - reszta jest prostą algebrą. Z wyliczeń wychodzi, że podgrzanie wody z 25℃ do 80℃ (+55) pochłonie 64kWh w 3,5h, czyli niecałe 18zł. Natomiast w dwugodzinnym okienku dziennym podgrzeję z 25 do 60℃.

Mimo tego na wszelki wypadek doprowadzę 3 przewód na grzałkę 3x2000W, co w sumie da 24kW mocy. Więcej nie ma sensu montować, ponieważ nie dostanę tak dużej mocy z PGE - dają maks 40kW (63A). Oprócz tego mam kominek z DGP, starczy tego ciepła dla wszystkich ;-)

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Ło jak masz kominek to problem z głowy mi się przez 6 lat znudziło się palenie w piecu i po mału dochodzę do wniosku że złym pomysłem było wkładanie do nowego domu piec stało palnym w takim układzie jak Ty można to jakoś pogodzić palisz kiedy chcesz a jak nie to grzałka tylko musisz się nauczyć ile paliwa Ci stacza żeby zagrzac bufor.

Opublikowano

A jak chcesz robić sterowanie ? Chodzi mi że grzałki powinny grzać do jakieś zadanej temperatury lub jak się zdarzy sytacja że jak zagrzeją bufor szybciej to żeby się wyłączył nawet jak będzie jeszcze tania taryfa . Możesz robić fotki jak to łączysz i co kupujesz ? chodzi mi tylko o sterowanie prądem bo bym miał sciagawkę dla siebie :)jakie masz zapotrzebowanie budynku na energię? Ile m2 do ogrzania?

Opublikowano

Sterowanie grzałek będę robił na termoregulatorach (sonda w buforze) i stycznikach dużej mocy na szynie DIN, czyli w szafce elektrycznej wmontowanej w ścianę w pobliżu bufora. Wszystkie obwody grzałek będą pilnowane przez zegar sterujący (także w szafce) aby włączać obwód jedynie w tańszej taryfie. Zegar będzie zmostkowany ze zwykłym bezpiecznikiem esem, którym będę mógł zamykać obwód niezależnie od ustawień zegara - podczas instalacji, prób systemu lub niewydolności układu przez 10 tanich godzin w ciągu doby.

Na rozdzielaczu podłogówki będą na razie pokrętła termostatyczne, które z czasem zamienię na elekrozawory sterowane przez termoregulatory z sondą na kablu (https://allegro.pl/termostat-regulator-temperatury-50-110-c-230v-a-i7135729639.html), czyli układ własnej produkcji dziesięciokrotnie tańszy od gotowców.

Do ogrzania mam 160m2 w budynku z betonu komórkowego wycieplonym przez 20cm styropianu z oknami 3 szybowymi. Jeszcze nie wiem jakie jest zapotrzebowanie, obliczenia będę miał lada dzień.

Na razie mam rozkminkę, czy dawać pompę tak, jak narysowałem na schemacie i drugą przy rozdzielaczu, czy może tylko jedną - ale gdzie?

Chętnie wyślę postępy prac, czegoś nowego się dowiem, być może uniknę błędów a i będzie ściągawka open source ;-)
Gdy zdecyduję się na konkretne modele urządzeń, dam znać.

Opublikowano

Dodam jeszcze, że układ elektryczny chciałbym przygotować do współpracy z Raspberry Pi, ale tylko w celach analitycznych. Pomimo tego, że jestem programistą - wolę twarde hardwarowe rozwiązania a często nawet i zwykłe pokrętła, dlatego np. mieszacz trójdrożny będzie ze zwykłym pokrętłem.

Opublikowano
19 godzin temu, Quadratus napisał:

Dziękuję Panowie za wskazówki.

Przerysowałem schemat, usunąłem zawór nadmiarowy i dodałem zawór zwrotny.

Siłowniki na rozdzielaczu będą i zastanawia mnie co będzie w sytuacji, gdy wszystkie elektrozawory na rozdzielaczu będą zamknięte a pompka zacznie tłoczyć wodę. Czy wtedy się nie spali? przecież nie będzie odbioru tego ciśnienia... Prawdopodobnie wywali całą wodę przez zawór bezpieczeństwa. Dobrze kombinuję?

podłogówka i bufor z grzałkami 0-2.png

To proste sterowanie pompką uzależnij od temperatury w pomieszczeniu . Wystarczy programator pokojowy który będzie sterował pracą pompki .

Opublikowano
4 godziny temu, mac65 napisał:

To proste sterowanie pompką uzależnij od temperatury w pomieszczeniu . Wystarczy programator pokojowy który będzie sterował pracą pompki .

4 godziny temu, odpowietrznik napisał:

Ja bym dał zaw.3D z siłownikiem i sterowanie pogodowe=zawór w zależności od zewnetrznych warunków pogodowych puszcza czynnik grzewczy o odpowiedniej temp.na podłogówkę.

Właśnie tak zrobię, że sterowanie będzie na zaworze 3d i zależne od temperatury w głównym pomieszczeniu. Sterowanie pogodowe może nie wychwycić podgrzania kominkiem z DGP ani wietrzenia pomieszczeń. Poza tym w domu ktoś zawsze jest, więc nie ma potrzeby zdawania się na pełną automatykę. Na wszelki wypadek pociągnę przewody od termometrów pokojowych i zewnętrznych do centrali, co umożliwi późniejsze dowolne modyfikacje.

Trzeba będzie nauczyć się tego mechanizmu i sterować raczej ręcznie a później na bazie doświadczeń dostosować automatykę.

Opublikowano
18 godzin temu, Quadratus napisał:

Dodam jeszcze, że układ elektryczny chciałbym przygotować do współpracy z Raspberry Pi, ale tylko w celach analitycznych. Pomimo tego, że jestem programistą - wolę twarde hardwarowe rozwiązania a często nawet i zwykłe pokrętła, dlatego np. mieszacz trójdrożny będzie ze zwykłym pokrętłem.

3 godziny temu, Quadratus napisał:

Właśnie tak zrobię, że sterowanie będzie na zaworze 3d i zależne od temperatury w głównym pomieszczeniu. Sterowanie pogodowe może nie wychwycić podgrzania kominkiem z DGP ani wietrzenia pomieszczeń. Poza tym w domu ktoś zawsze jest, więc nie ma potrzeby zdawania się na pełną automatykę. Na wszelki wypadek pociągnę przewody od termometrów pokojowych i zewnętrznych do centrali, co umożliwi późniejsze dowolne modyfikacje.

Trzeba będzie nauczyć się tego mechanizmu i sterować raczej ręcznie a później na bazie doświadczeń dostosować automatykę.

Zawor 3d wstaw sobie z siłownikiem a sterowanie nim zrobisz sobie z tego Raspberry, czy bedzie to pogodówka czy też pokojówka pobawisz się poźniej. Ten zawor początkowo mozesz zawsze ustawic "recznie - na sztywno" a regulować temperaturą w buforze poprzez grzałki. Komfortu to nie da ale na start wystarczy.

Sterowanie pompką i grzałkami też możesz zrobić z tego samego Raspberry (PWM) poprzez styczniki elektroniczne tyrystorowe (tanio nie będzie, ale komfortowo). Plus taki że nic nie będzie "klepać" a jak pewnie wiesz to stycznik mocy przy załączaniu cichy nie jest.

Żadne sterowanie podłogówką moim zdaniem nie wyłapie kominka czy też "wietrzenia" za duża bezwładność.

Opublikowano (edytowane)

Witam kolegę Quadratus i resztę koleżeństwa z forum.

Mam pytanie, czy kolega przewidział przydział mocy i przyłącze elektryczne? Pytam tylko z troski, gdyż z mój szanowny sąsiad przez ogrodzenie,zorientował się w momencie jak chciał podłączyć do instalacji a to okazało się że miał tylko 9kW przydziału mocy a samych grzałek zainstalował 12kW , a gdzie reszta, pralka zmywarka,żelazko, czajnik.etc

Podczas wizyty w energetyce wyśmiali go, gdyż chciał zwiększyć przydział, a oni w żartach odpowiedzieli ...Panie i tak sznurówki (linie) się palą a Pan chcesz więcej?...Na razie nie przewidują modernizacji lini...

Oczywiście inwestycja stoi gotowa już drugi rok, a postawił zastępczo ekogrocha, bo rury z gazem do nas zabrakło i długo nie będzie. Pomysł z buforem niezły tym bardziej że domek ma 130metrów.

Pozdrawiam.YARO

Edytowane przez YaroXylen
pomyłka
Opublikowano
19 godzin temu, YaroXylen napisał:

Mam pytanie, czy kolega przewidział przydział mocy i przyłącze elektryczne?

Słuszna uwaga! Dzięki.

Zapytam jutro w Zakładzie Energetycznym. Na krawędzi działki, nad ZK i licznikiem stoi nowy słup, który prowadzi do bardzo dużego gospodarstwa rolnego, więc liczyłem, że jest możliwość podłączenia większej mocy - ale kto wie? Trzeba sprawdzić. 

Opublikowano

Paaanie, na to się czeka ponad pół roku, przynajmniej u nas w Tauronie. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie w PGE Białystok jest trochę szybciej (na przyłącze czekałem 2 miesiące), chociaż na wniosku mają maksymalny termin 24 miesiące. 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

A ile masz w umowie przydziału ...może wystarczy. Ja chciałem 20kW dostałem na dom 7kW, dopiero dwa lata temu pisałem i mi zwiększyli , bo powoli przymierzam się do fotowoltaiki i w umowie mam, że mogę wypchnąć na przetrzymanie w sieć, a odebrać później.... oczywiście nie za darmo:(

Teraz mam wygodę bo 4 lata wstecz do firmy podciągnąłem na własny koszt 3 słupy 15kV i mam w firmie własne trafo 110kW, sorki teraz to nie ja tylko syn bo przejął pałeczkę :) a ja mam więcej czasu na wnuczki :)

Pozdrawiam.YARO

Edytowane przez YaroXylen
korka
Opublikowano
2 godziny temu, YaroXylen napisał:

A ile masz w umowie przydziału ...może wystarczy. Ja chciałem 20kW dostałem na dom 7kW, dopiero dwa lata temu pisałem i mi zwiększyli , bo powoli przymierzam się do fotowoltaiki i w umowie mam, że mogę wypchnąć na przetrzymanie w sieć, a odebrać później.... oczywiście nie za darmo:(

Teraz mam wygodę bo 4 lata wstecz do firmy podciągnąłem na własny koszt 3 słupy 15kV i mam w firmie własne trafo 110kW, sorki teraz to nie ja tylko syn bo przejął pałeczkę :) a ja mam więcej czasu na wnuczki :)

Teraz mam umowę na 14kW, czyli jedną grzałkę 9kW obsłuży. Taką mocą można podnieść temperaturę w 1000L wody do 43℃ w 2 godziny (okienko dzienne) a do 80℃ w 7 godzin (w nocy). Wszystko się okaże w praktyce, zależnie od stopnia wycieplenia budynku i pogody. Na wszelki wypadek postawiłem kominek na werandzie z DGP. Gdy uporam się z budową, pomyślę o panelach fotowoltaicznych, czyli najlepszej formie inwestycji.

Pozdrawiam
Marcin