Gość Opublikowano 4 Listopada 2018 #1 Opublikowano 4 Listopada 2018 Tak ja w temacie. Czy tak zamontowany zawór zwrotny klapowy spełnia swoją funkcję? Czy pompa podczas pracy bez problemu zamknie w nim klapkę? Zawór niestety zamontowany z lekkim spadkiem w stronę kotła stąd te pytania.
gmaj22 Opublikowano 4 Listopada 2018 #2 Opublikowano 4 Listopada 2018 Wynika z tego, że jest to pompa na powrocie i chcesz zachować grawitację w czasie postoju pompy? Pomysł z zastosowaniem ZZ zamiast róznicowego jest Twój czy instalatora? Wiesz, że są zawory róznicowe, które mogą pracować w poziomej pozycji? Nad pompą dałbym odpowietrznik, ale ręczny nie automatyczny. I odpowietrzać tylko podczas postoju pompy.
Gość Opublikowano 4 Listopada 2018 #3 Opublikowano 4 Listopada 2018 5 minut temu, gmaj22 napisał: Wynika z tego, że jest to pompa na powrocie i chcesz zachować grawitację w czasie postoju pompy? Zgadza się. 5 minut temu, gmaj22 napisał: Pomysł z zastosowaniem ZZ zamiast róznicowego jest Twój czy instalatora? Kolegi z forum-instalatorem jednorazowym byłem ja.Tak,widziałem zawory które mogą pracować w poziomie. 7 minut temu, gmaj22 napisał: Nad pompą dałbym odpowietrznik, ale ręczny nie automatyczny Dlaczego tak?
gmaj22 Opublikowano 4 Listopada 2018 #4 Opublikowano 4 Listopada 2018 Bo automatyczny bedzie zapowietrzał pompę. Nie daje się takich przed pompą.
Gość Opublikowano 4 Listopada 2018 #5 Opublikowano 4 Listopada 2018 @gmaj22 Nie zrozumiałeś mnie. Pytam po co w ogóle dawać tam odpowietrznik? Nie widziałem jeszcze odpowietrzników w takim miejscu.
gmaj22 Opublikowano 4 Listopada 2018 #6 Opublikowano 4 Listopada 2018 Bo, przynajmniej teoretycznie, może tam powstać poduszka powietrzna.
Gość Opublikowano 4 Listopada 2018 #7 Opublikowano 4 Listopada 2018 @gmaj22 I odpowietrzenie pompą nie wystarczy?
Gość Digitrax Opublikowano 4 Listopada 2018 #8 Opublikowano 4 Listopada 2018 Nie wystarczy. Zrób to odwrotnie. W poziomie zawór zwrotny klapowy a pod nim od spodu pompa w poziomie z filtrem. Wtedy odpowietrznik nie będzie potrzebny.
Gość Opublikowano 4 Listopada 2018 #9 Opublikowano 4 Listopada 2018 @Digitrax Niestety tak się nie da,ja tam mam może z 30cm do wejści powrotu kotła.Łatwiej jest już dać trójnik zamiast kolanka nad pompą i odpowietrznik. Jak teraz poznać czy jest coś nie tak ze względu na brak odpowietrznika? Co powinno się dziać?
Gość Digitrax Opublikowano 4 Listopada 2018 #10 Opublikowano 4 Listopada 2018 Pompa może się zapowietrzać. Miejsce tam jest. Nie musisz instalować pompy w pionie. 30 cm to wystarczy na montaż dwóch pomp jedna pod drugą heh.
Gość Opublikowano 4 Listopada 2018 #11 Opublikowano 4 Listopada 2018 21 minut temu, Digitrax napisał: Pompa może się zapowietrzać. Nie zapowietrza się. 21 minut temu, Digitrax napisał: 30 cm to wystarczy na montaż dwóch pomp jedna pod drugą 30cm,ale od ściany bocznej do wejścia kotła a nie na wysokość,więc pompa nie wejdzie a jeszcze filtr byś chciał zmieścić :) Wiem bo wszystko mierzyłem podczas montażu.Spójrz jak długi odcinek mam w pionie a jaki jest w poziomie-za tym trójnikiem jest już kolanko i wejście do kotła. No chyba,że Ty masz co innego na myśli.
Gość Opublikowano 4 Listopada 2018 #13 Opublikowano 4 Listopada 2018 @Digitrax Czyli dobrze Cię zrozumiałem,więc napiszę raz jeszcze-nie ma szans,za mało miejsca :) Pompa 18cm,zawór kulowy zwykły 10cm,zawór z filtrem 13cm,trojnik 7cm-tyle pamiętam. A dodaj jeszcze nyple i kolanka.Miałem problem z montażem zaworu klapowego,więc gdzie bym tam pompę zmieścił. Pytanie,czy ten zawór klapowy powinien działać poprawnie jak jest teraz?
Gość Digitrax Opublikowano 4 Listopada 2018 #14 Opublikowano 4 Listopada 2018 A kto powiedział ze to ma być wkręcone bezpośrednio w powrót kotła ? Nie musi to być na "plecach" kotła gdzie nie masz miejsca. Przesuń ten "zestaw" w dogodne miejsce.
gmaj22 Opublikowano 4 Listopada 2018 #15 Opublikowano 4 Listopada 2018 Np. na ta ścianę z "suporeksu". Bo na ceglanej juz masz ołówkiem zaznaczony powrót do kotła :) Będzie nawet łatwiej w razie czego dojsc, chocby zeby filtr wyczyscic.
Gość Opublikowano 4 Listopada 2018 #16 Opublikowano 4 Listopada 2018 @gmaj22 Nie ma szans bym gdziekolwiek indziej wrzucił pompę-poza tym instalacja już istnieje a babol wyszedł w tym temacie:) Bardziej chodzi mi o ten zawór klapowy. Zdjęcie podłączenia A odległość od kotła do ścianki z zajechanych płytek (suporex) to 9cm.
gmaj22 Opublikowano 4 Listopada 2018 #17 Opublikowano 4 Listopada 2018 Jest szansa... W tym celu zmodyfikowałem nieco szkic kol @Digitrax
Gość Opublikowano 4 Listopada 2018 #18 Opublikowano 4 Listopada 2018 @gmaj22 To ma sens bo coś podobnego chciałem zrobić,ale łatwiejsze dojście do filtra i pompy w razie awarii mam w tym momencie-po prawej stronie kotła jest również ścianka. Na ten moment nic się nie zapowietrza a obawiałem się tego robiąc przejście w podłodze poniżej wysokości powrotu. Jedynie zastanawiam się nad tym zaworem.
Gonzo19 Opublikowano 4 Listopada 2018 #19 Opublikowano 4 Listopada 2018 jest szansa na poprawne podłączenie bez odpowietrznika: musisz tylko inaczej wpiąć pompę razem z zaworofiltrem. Wykorzystujesz te same elementy na dobra sprawę gdyby tam nie było tego filtra, to bez rozbierania tej częsci co jest pompa. edit: jednak nie do końca jest ok, filtr wyszedł mi za pompą, a powinien przed :(
Gość Opublikowano 5 Listopada 2018 #20 Opublikowano 5 Listopada 2018 I jak Panowie? Nie doradzicie czy jest to dobrze czy źle wykonane-ten zawór.
Gość Digitrax Opublikowano 5 Listopada 2018 #21 Opublikowano 5 Listopada 2018 Ja bym tak tego klientowi nie zrobił. Ale to Twoja instalacja i znając życie i tak zrobisz po swojemu ;)
Gość Opublikowano 5 Listopada 2018 #22 Opublikowano 5 Listopada 2018 @Digitrax Rozumiem,pompa jest źle,wiem to i ubolewam nad tym bo to miała być instalacja bez błedów. No dobrze,ale gdyby pompa była tak jak proponujecie to czy ta instalacja będzie poprawna wraz z tym zaworem?
Gość Opublikowano 6 Listopada 2018 #23 Opublikowano 6 Listopada 2018 @mac65 w zasadzie Ty mi zaproponowałeś montaż owego zaworu,więc mógłbym Cię prosić o komentarz?
mac65 Opublikowano 6 Listopada 2018 #24 Opublikowano 6 Listopada 2018 W dniu 4.11.2018 o 18:10, Jamjestcichy napisał: @gmaj22 Nie ma szans bym gdziekolwiek indziej wrzucił pompę-poza tym instalacja już istnieje a babol wyszedł w tym temacie:) Bardziej chodzi mi o ten zawór klapowy. Zdjęcie podłączenia A odległość od kotła do ścianki z zajechanych płytek (suporex) to 9cm. To nie będzie działać w tym układzie . Nie ma możliwości odpowietrzenia ani filtra ani pompy . Zamiast kolana nad pompą daj trójnik z rurką do góry i na końcu odpowietrznik ( może być automat ) byle był zakręcony po napełnieniu instalacji . Okresowo możesz go otworzyć żeby uciekło powietrze z tego bypasa bo będzie się tam zbierało . Odpowietrzaj zawsze przy wyłączonej pompie bo odpowietrznik będzie po stronie ssącej pompy i przy pracującej pompie zaciągnie przez niego powietrze . Reszta co widzę powinna być ok. Zawór klapowy ma przepływ w kierunku kotła rozumię bo nie widzę strzałki na fotce , jeśli tak to po tej małej poprawce wszystko będzie działać poprawnie . Pompa jest dobrze zamontowana jeśli pcha w dół a o jej poprawnym montażu świadczy oś pompy w płaszczyźnie poziomej i to chyba na tyle .Jak coś niejasne to pytaj . Pozdrawiam
Gość Opublikowano 6 Listopada 2018 #25 Opublikowano 6 Listopada 2018 @mac65 Dziękuję za odpowiedź. Pluję sobie w brodę,że nie zrobiłem tego poprawnie bo teraz by cokolwiek robić muszę na nowo spuszczać wodę i odsuwać kocioł,odpowietrznik bez spuszczenia da się wstawić. W tej chwili nie zauważylem żadnego zapowietrzenia pompy-chodzi cichutko,nie mieli. Czyli ten klapowy spełnia swoją rolę i powinien bez problemu się zamykać? Aha,na zdjęciu wszystkie widoczne rury są od powrotu jeżeli ma to jakiekolwiek znaczenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.