Gonzo19 Opublikowano 28 Października 2018 #76 Opublikowano 28 Października 2018 Bardzo dobre pytanie zadałeś, też jestem ciekaw odpowiedzi na nie. Ja tak, ale ciekaw jestem jak inni :)
kiminero Opublikowano 28 Października 2018 #77 Opublikowano 28 Października 2018 52 minuty temu, sambor napisał: Różne fajne rzeczy piszecie a ktoś z was zastanowił się nad zwrotem z normy PN-EN 303-5 " urządzenie do odprowadzenia ciepła nadmiarowego" ? I określił co to tak naprawdę jest to ciepło nadmiarowe, ile ono wynosi ? i jak ograniczyć jego powstawanie? Wolałbym żeby nie tłumaczył mi tego prokurator po tym jak mojemu klientowi eksplodował kocioł przed nosem. Jeśli Panowie wiecie ile zabezpieczeń wystarczy, by prawnie zdjąć z nas wszelką odpowiedzialność, to chętnie posłucham. Są też przypadki złośliwego podejścia klientów, którzy obrośli w piórka prawne i na podstawie przytoczonych zapisów chętnie wykorzystają je do roszczeń. Nie ważne jakich. Chociażby narażenia zdrowia i życia użytkownika. I sąd stwierdzi, czy to powód jest przewrażliwiony, czy też pozwanego puścić z torbami. W sumie to sam już się gubię o czym ta dyskusja jest.
krisb Opublikowano 28 Października 2018 #78 Opublikowano 28 Października 2018 Panowie, dyskusja w kontekscie ewentualnych roszczeń przed sądem, czy wymiarem sprawiedliwości, to dywagacje czysto akademickie.... Wiem, to piszę! Kimero ma 1000% racji.... Obowiązującym aktem prawnym jest norma! czy taka, czy inna- obowiązująca! Interpretacja tejże przeż śledczego i biegłego, to już inna bajka! Instalator musi wykazać, że wykazał się znajomością zagadnienia w świetle normy i wykonał możliwie dobrze, i zgodnie z norma instalację, wraz z wymaganymi zabezpieczeniami owej.... Wszystkie "wydumki" klienta muszą być zamieszczone w protokole odbiorczym, musi być też do protokołu załączony projekt instalacji wykonany przez uprawnioną osobę i potwierdzona przy odbiorze zgodność wykonania instalacji z projektem. Należy tworzyć "dupochrony", bo jeśli ich brak, to życzę powodzenia.... Dla śledczego, to kolejny nr sprawy i wisi mu zazwyczaj, kto ma racje.... Byle kwity były! Papier przyjmie wszystko.... Dlatego w tak poważnych sprawach jak instalacja co, zwłaszcza z kotłami na paliwa stałe, trzeba zatrudniać specjalistów z uprawnieniami, a nie pana "Zdzicha", bo to już echo epoki.... To tak pokrótce z doświadczeń osobistych.....
Gonzo19 Opublikowano 28 Października 2018 #79 Opublikowano 28 Października 2018 6 minut temu, krisb napisał: Obowiązującym aktem prawnym jest norma! czy taka, czy inna- obowiązująca! przecież w normie jest napisane co to jest "ciepło nadmiarowe". jak rozumie to autor normy itd.
shogunzlasa Opublikowano 28 Października 2018 #80 Opublikowano 28 Października 2018 4 godziny temu, krisb napisał: Obowiązującym aktem prawnym jest norma! czy taka, czy inna- obowiązująca! Normy PN nie są aktami prawnymi!
sambor Opublikowano 28 Października 2018 #81 Opublikowano 28 Października 2018 Racja, normy nie są aktami prawnymi, ale wszystkie akty prawne w technice opierają się na normach, np WT jakim powinny odpowiadać budynki mają na końcu rozporządzenia, które jest aktem prawnym, do każdego z paragrafów spis norm na którym się ten fragment aktu prawnego odnosi.
Gość Opublikowano 28 Października 2018 #82 Opublikowano 28 Października 2018 22 godziny temu, Dragster napisał: nie ciągnij tego tematu, proszę... Naczynie przelewowe też może zamarznąć i co wtedy? nic nie jest na 100% bezpieczne. No właśnie,co wtedy zastosować by było względnie bezpiecznie? Zawór bezpieczeństwa 1.5bar jest.
Gonzo19 Opublikowano 28 Października 2018 #83 Opublikowano 28 Października 2018 nic, masz darmową " misję na księżyc"
Gość Opublikowano 28 Października 2018 #84 Opublikowano 28 Października 2018 @Gonzo19 Kocioł raczej nie wybuchnie czy jak to nazwać bo przecież jest zawór bezpieczeństwa. Poza tym każdy pisze o zamarzniętym naczyniu przelewowym a przecież łatwiej i szybciej zamarznie rura wzbiorcza/bezpieczeństwa-zgadza się?
Gonzo19 Opublikowano 28 Października 2018 #85 Opublikowano 28 Października 2018 mnie nie pytaj, ja wysyłam ludzi w kosmos :)
shogunzlasa Opublikowano 28 Października 2018 #86 Opublikowano 28 Października 2018 Tak ciężko pokombinować, żeby naczynie nie zamarzło? Kawałek rurki do cyrkulacji, kabel grzejny z termostatem za stówkę, izolacja za pisiont i po problemie... Co do aspektów prawnych i interpretacji zawsze przypomina mi się dowcip:"Do baru weszło dwóch prawników, pracujących w pobliskiej kancelarii. Zamówili kawę i wyjęli z toreb kanapki i tak zaczęli swój lunch. Kelnerka przyniosła im kawę i zwróciła uwagę, że w tym lokalu nie wolno jeść własnych kanapek. Prawnicy spojrzeli na siebie, wzruszyli ramionami i wymienili się kanapkami…"
PioBin Opublikowano 28 Października 2018 #87 Opublikowano 28 Października 2018 10 godzin temu, sambor napisał: ... I określił co to tak naprawdę jest to ciepło nadmiarowe, ile ono wynosi ? i jak ograniczyć jego powstawanie? Ciepło nadmiarowe - wytworzone przez kocioł powyżej potrzeb instalacji. Palnik (tudzież kocioł) pracujący na 3kw - instalacja pobiera 2kw, 1kw to ciepło nadmiarowe. Ale to moja interpretacja, nie koniecznie słuszna. Jak inni to widzą?
Hermogenes Opublikowano 28 Października 2018 #88 Opublikowano 28 Października 2018 Już się tak nie przechwalaj Gonzo; ceny chociaż konkurencyjne. Przypadkiem nie powinno to brzmieć logika mówi że jest zalecane to i to, albo zamontuj bracie tamten element. To rozwiązanie będzie lepiej wyglądało w tym przypadku. Po jasny czort w wolnym poniekąd społeczeństwie narzucanie jakiś norm odrębnych od ustawy zasadniczej. Ale cóż żyjemy w takim kraju gdzie każdy malarz może zostać specjalistą od IT wystarczy dać PN + film na którym inny ślusarz pokazuje jak włączyć komputer. Doskonale było to pokazane w serialu jednego ogrodnika oceniającego pracę innych specjalistów', na naszym i nie tylko naszym podwórku. Tak wiem jestem wywrotowcem; co nie jest mile widziane przed drugą turą wyborów. Swoją drogą ta posłanka chwilowo będąca modelką powinna się cieszyć że zamówili kawę. Jednak ona została wychowana jako "wszystkie dzieci nasze są" i nie uświadczyła nawet klapsa od życia o matce i ojcu nie wspomnę. poz Hermogenes
Gonzo19 Opublikowano 28 Października 2018 #89 Opublikowano 28 Października 2018 8 minut temu, Hermogenes napisał: Już się tak nie przechwalaj Gonzo; ceny chociaż konkurencyjne. ?
Hermogenes Opublikowano 28 Października 2018 #90 Opublikowano 28 Października 2018 O te loty w kosmos nieśmiało pytam. poz Hermogenes
Gonzo19 Opublikowano 28 Października 2018 #91 Opublikowano 28 Października 2018 kumato :D Pytasz o ceny? dla wszystkich gratis :D
Hermogenes Opublikowano 28 Października 2018 #92 Opublikowano 28 Października 2018 Dobrze że humor i wiara w drugiego homo sapiens`a nas nie opuszcza. poz Hermogenes
Gość Opublikowano 28 Października 2018 #93 Opublikowano 28 Października 2018 39 minut temu, shogunzlasa napisał: Tak ciężko pokombinować, żeby naczynie nie zamarzło? Kawałek rurki do cyrkulacji, kabel grzejny z termostatem za stówkę, izolacja za pisiont i po problemie... Jak zwykle na tym forum bywa. Można się napisać na 10 stron a dopiero na 11-stej dostanie się odpowiedź na swoje pytanie. Żeby tak wszyscy fachowcy stosowali się do tego typu rad to by było fajnie.
PioBin Opublikowano 28 Października 2018 #94 Opublikowano 28 Października 2018 36 minut temu, Hermogenes napisał: ... Przypadkiem nie powinno to brzmieć logika mówi że jest zalecane to i to, albo zamontuj bracie tamten element. To rozwiązanie będzie lepiej wyglądało w tym przypadku. ... Według mnie jest to tak właśnie napisane. Jak przeglądałem załączone przez @sambor materiały to tam jest napisane co powinno być i kiedy.
maydac Opublikowano 29 Października 2018 #95 Opublikowano 29 Października 2018 Witam wszystkich Mam do Was pytanie mianowicie od niedawna uzytkuje kocioł Defro Eko slim Es 15 w domu jednorodzinnym. Instalacja w układzie zamkniętym z naczyniem przeponowym. Instalator nie założył żadnego zabezpieczenia temperatury. Problemem jest to że nie mam dostępu do wody miejskiej z wodociągu a instalacja wodna w domu jest ze studni głębinowej że zbiornikiem przeponowym. Jakie zabezpieczenie temperatury mogę zastosować?
Dragster Opublikowano 29 Października 2018 #96 Opublikowano 29 Października 2018 Układ otwarty lub otwarto/zamknięty. Nie ma pewniejszego zabezpieczenia.
tomek351 Opublikowano 29 Października 2018 Autor #97 Opublikowano 29 Października 2018 Ale mój temat popularny ;) Tylko Szkoda, że nikt mi nie odpowiedział na moje pytanie w 1 poście... ;)
Hermogenes Opublikowano 29 Października 2018 #98 Opublikowano 29 Października 2018 Na Twoje pytanie ( tak postawione ) brak jest poprawnej odpowiedzi. Czemu sprawdź właściwości pary wodnej temperatura i ciśnienie stanu nasycenia. poz Hermogenes
hajtaler428 Opublikowano 29 Października 2018 #99 Opublikowano 29 Października 2018 Jeżeli nie masz wody z sieci to nie możesz zastosować układu zamkniętego
sambor Opublikowano 29 Października 2018 #100 Opublikowano 29 Października 2018 W dniu 24.10.2018 o 10:18, tomek351 napisał: Czy jeżeli przy kotle z podajnikiem temperatura wyniesie 130stopni , ciśnienie 1,5 bara . zawory bezpieczeństwa 2 bary. to rozwali kocioł? instalacja zamknięta A ja się spytam co spowodowało taki wzrost temp w kotle, jak jest kocioł z podajnikiem to ma elektronikę , a elektronika wyłączy podajnik powyżej bodaj 85C , jak elektronika padnie to jest jeszcze zab STB wyłączające podajnik i wentylator. Nie wiemy jakie jest ciśnienie dop pracy kotła, ale samo przekroczenie temp 105 C jest niezgodne z normą i zdrowym rozsądkiem. Jeżeli nie zostało przekroczone ciśnienie dopuszczalne w kotle to teoretyczne kotłowi nie powinno się nic stać, po za uszkodzeniem el z tworzyw sztucznych
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.