Skocz do zawartości
IGNOROWANY

pytanie

tomek351

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo dobre pytanie zadałeś, też jestem ciekaw odpowiedzi na nie.

Ja tak, ale ciekaw jestem jak inni :)

Opublikowano
52 minuty temu, sambor napisał:

Różne fajne rzeczy piszecie a ktoś z was zastanowił się nad zwrotem z normy PN-EN 303-5 " urządzenie do odprowadzenia ciepła nadmiarowego" ?

I określił co to tak naprawdę jest to ciepło nadmiarowe, ile ono wynosi ? i jak ograniczyć jego powstawanie?

Wolałbym żeby nie tłumaczył mi tego prokurator po tym jak mojemu klientowi eksplodował kocioł przed nosem. Jeśli Panowie wiecie ile zabezpieczeń wystarczy, by prawnie zdjąć z nas wszelką odpowiedzialność, to chętnie posłucham. Są też przypadki złośliwego podejścia klientów, którzy obrośli w piórka prawne i na podstawie przytoczonych zapisów chętnie wykorzystają je do roszczeń. Nie ważne jakich. Chociażby narażenia zdrowia i życia użytkownika. I sąd stwierdzi, czy to powód jest przewrażliwiony, czy też pozwanego puścić z torbami.

W sumie to sam już się gubię o czym ta dyskusja jest.

Opublikowano

Panowie, dyskusja w kontekscie ewentualnych roszczeń przed sądem, czy wymiarem sprawiedliwości, to dywagacje czysto akademickie....
Wiem, to piszę!
Kimero ma 1000% racji....
Obowiązującym aktem prawnym jest norma! czy taka, czy inna- obowiązująca!
Interpretacja tejże przeż śledczego i biegłego, to już inna bajka!
Instalator musi wykazać, że wykazał się znajomością zagadnienia w świetle normy i wykonał możliwie dobrze, i zgodnie z norma instalację, wraz z wymaganymi zabezpieczeniami owej....
Wszystkie "wydumki" klienta muszą być zamieszczone w protokole odbiorczym, musi być też do protokołu załączony projekt instalacji wykonany przez uprawnioną osobę i potwierdzona przy odbiorze zgodność wykonania instalacji z projektem.
Należy tworzyć "dupochrony", bo jeśli ich brak, to życzę powodzenia....
Dla śledczego, to kolejny nr sprawy i wisi mu zazwyczaj, kto ma racje.... Byle kwity były!
Papier przyjmie wszystko....
Dlatego w tak poważnych sprawach jak instalacja co, zwłaszcza z kotłami na paliwa stałe, trzeba zatrudniać specjalistów z uprawnieniami, a nie pana "Zdzicha", bo to już echo epoki....
To tak pokrótce z doświadczeń osobistych.....

Opublikowano
6 minut temu, krisb napisał:

Obowiązującym aktem prawnym jest norma! czy taka, czy inna- obowiązująca!

przecież w normie jest napisane co to jest "ciepło nadmiarowe". jak rozumie to autor normy itd.

Opublikowano

Racja, normy nie są aktami prawnymi, ale wszystkie akty prawne w technice  opierają się na normach, np WT jakim powinny odpowiadać budynki mają  na końcu rozporządzenia, które jest aktem prawnym, do każdego z paragrafów spis norm na którym się ten fragment aktu prawnego odnosi.  

Opublikowano
22 godziny temu, Dragster napisał:

nie ciągnij tego tematu, proszę... Naczynie przelewowe też może zamarznąć i co wtedy? nic nie jest na 100% bezpieczne.

No właśnie,co wtedy zastosować by było względnie bezpiecznie?

Zawór bezpieczeństwa 1.5bar jest.

Opublikowano

@Gonzo19

Kocioł raczej nie wybuchnie czy jak to nazwać bo przecież jest zawór bezpieczeństwa.

Poza tym każdy pisze o zamarzniętym naczyniu przelewowym a przecież łatwiej i szybciej zamarznie rura wzbiorcza/bezpieczeństwa-zgadza się?

Opublikowano

Tak ciężko pokombinować, żeby naczynie nie zamarzło? Kawałek rurki do cyrkulacji, kabel grzejny z termostatem za stówkę, izolacja za pisiont i po problemie...

Co do aspektów prawnych i interpretacji zawsze przypomina mi się dowcip:

"Do baru weszło dwóch prawników, pracujących w pobliskiej kancelarii. Zamówili kawę i wyjęli z toreb kanapki i tak zaczęli swój lunch. Kelnerka przyniosła im kawę i zwróciła uwagę, że w tym lokalu nie wolno jeść własnych kanapek. Prawnicy spojrzeli na siebie, wzruszyli ramionami i wymienili się kanapkami…"

Opublikowano
10 godzin temu, sambor napisał:

...

I określił co to tak naprawdę jest to ciepło nadmiarowe, ile ono wynosi ? i jak ograniczyć jego powstawanie?

Ciepło nadmiarowe - wytworzone przez kocioł powyżej potrzeb instalacji. Palnik (tudzież kocioł) pracujący na 3kw - instalacja pobiera 2kw, 1kw to ciepło nadmiarowe.

Ale to moja interpretacja, nie koniecznie słuszna. Jak inni to widzą?

Opublikowano

Już się tak nie przechwalaj Gonzo; ceny chociaż konkurencyjne.

Przypadkiem nie powinno to brzmieć logika mówi że jest zalecane to i to, albo zamontuj bracie tamten element. To rozwiązanie  będzie lepiej wyglądało w tym przypadku. Po jasny czort w wolnym poniekąd społeczeństwie narzucanie jakiś norm odrębnych od ustawy zasadniczej. Ale cóż żyjemy w takim kraju gdzie każdy malarz może zostać specjalistą od IT wystarczy dać PN + film na którym inny ślusarz pokazuje jak włączyć komputer. Doskonale było to pokazane w serialu jednego ogrodnika oceniającego pracę innych specjalistów', na naszym i nie tylko naszym podwórku. Tak wiem jestem wywrotowcem; co nie jest mile widziane przed drugą turą wyborów. Swoją drogą ta posłanka chwilowo będąca modelką powinna się cieszyć że zamówili kawę. Jednak ona została wychowana jako "wszystkie dzieci nasze są" i nie uświadczyła nawet klapsa od życia o matce i ojcu nie wspomnę. poz Hermogenes   

Opublikowano
8 minut temu, Hermogenes napisał:

Już się tak nie przechwalaj Gonzo; ceny chociaż konkurencyjne.

?

Opublikowano
39 minut temu, shogunzlasa napisał:

Tak ciężko pokombinować, żeby naczynie nie zamarzło? Kawałek rurki do cyrkulacji, kabel grzejny z termostatem za stówkę, izolacja za pisiont i po problemie...

Jak zwykle na tym forum bywa.

Można się napisać na 10 stron a dopiero na 11-stej dostanie się odpowiedź na swoje pytanie.

Żeby tak wszyscy fachowcy stosowali się do tego typu rad to by było fajnie.

Opublikowano
36 minut temu, Hermogenes napisał:

...

Przypadkiem nie powinno to brzmieć logika mówi że jest zalecane to i to, albo zamontuj bracie tamten element. To rozwiązanie  będzie lepiej wyglądało w tym przypadku. ...

Według mnie jest to tak właśnie napisane.

Jak przeglądałem załączone przez @sambor materiały to tam jest napisane co powinno być i kiedy.

Opublikowano

Witam wszystkich 

Mam do Was pytanie mianowicie od niedawna uzytkuje kocioł Defro Eko slim Es 15 w domu jednorodzinnym. Instalacja w układzie zamkniętym z naczyniem przeponowym. 

Instalator nie założył żadnego zabezpieczenia temperatury. Problemem jest to że nie mam dostępu do wody miejskiej z wodociągu a instalacja wodna w domu jest ze studni głębinowej że zbiornikiem przeponowym. Jakie zabezpieczenie temperatury mogę zastosować? 

DSC_0001.JPG

Opublikowano

Układ otwarty lub otwarto/zamknięty. Nie ma pewniejszego zabezpieczenia.

Opublikowano

Na Twoje pytanie ( tak postawione ) brak jest poprawnej odpowiedzi. Czemu sprawdź właściwości pary wodnej temperatura i ciśnienie stanu nasycenia. poz Hermogenes

Opublikowano

Jeżeli nie masz wody z sieci to nie możesz zastosować układu zamkniętego

Opublikowano
W dniu 24.10.2018 o 10:18, tomek351 napisał:

Czy jeżeli przy kotle z podajnikiem temperatura wyniesie 130stopni , ciśnienie 1,5 bara . zawory bezpieczeństwa 2 bary.

to rozwali kocioł?

instalacja zamknięta

A ja się spytam co spowodowało taki wzrost temp w kotle, jak jest kocioł z podajnikiem to ma elektronikę , a elektronika wyłączy podajnik powyżej bodaj 85C , jak elektronika padnie to jest jeszcze zab STB wyłączające podajnik i wentylator.

Nie wiemy jakie jest ciśnienie dop pracy kotła, ale samo przekroczenie temp 105 C jest niezgodne z normą i zdrowym rozsądkiem.

Jeżeli nie zostało przekroczone ciśnienie dopuszczalne w kotle to teoretyczne kotłowi nie powinno się nic stać, po za uszkodzeniem el z tworzyw sztucznych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.