Skocz do zawartości
IGNOROWANY

schemat do oceny

huhra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o ocenę schematu i ewentualne poprawki. Z założenia zawór grzybkowy ma regulować przepływ czynnika dogrzewającego powrót bez graniczenia temp na grzejniki (jak to realizują zawory 3D).

instalacja_zawor_grzybkowy.jpg

Opublikowano

Coś czuję, że przeróbka z grawitacji a naczynie może być na końcu pionu...
Wtedy kicha.

Plus lepiej zarzucić pompę kotłową, a darować sobie zawór różnicowy. Kocioł 30kW to jednak kawał blachy - lepiej go porządnie dogrzać...

Sterowanie temp. jakieś na dom jest (termostaty) czy będziemy kisić opał w kotle?

Opublikowano
5 godzin temu, odpowietrznik napisał:

Kocioł w układzie zamkniętym jak tak to gdzie zabezpieczenia?Czy w otwartym to gdzie naczynie wyrównawcze?

Kocioł w układnie otwartym, naczynie wyrównawcze spina wszystkie piony na strychu. Podpięte po "staremu" czyli na końcu nie ma oddzielnej rury od kotła do naczynia. Zawór bezpieczeństwa przed pompą jest.

4 godziny temu, shogunzlasa napisał:

Coś czuję, że przeróbka z grawitacji a naczynie może być na końcu pionu...
Wtedy kicha.

Plus lepiej zarzucić pompę kotłową, a darować sobie zawór różnicowy. Kocioł 30kW to jednak kawał blachy - lepiej go porządnie dogrzać...

Sterowanie temp. jakieś na dom jest (termostaty) czy będziemy kisić opał w kotle?

Naczynie jest na końcu pionów. A dlaczego przeróbka z grawitacji? Grawitacja lata jak nie ma prądu, rzadko się to zdarza.

Pompa kotłowa na powrocie bez zaworu różnicowego zamiast pompy zasilającej? Dobrze zrozumiałem.

Sterownia przy kotle nie ma, cześć grzejników jest żeliwnych bez termostatów, część stalowych z termostatami.

Nie wiem czy kisić, obecnie kocioł pracuje na 80oC a wraca 38 z instalacji.

Opublikowano

W układzie grawitacyjnym wszystkie stare instalacje są tak wykonane. Z czasem ludzie dokładając pompę nie przerabiali całej instalacji bo to nie opłacalne, ale jak widać przez X lat działa. To niby dlaczego ma być niebezpieczna? A że z jakąś norma nie zgodne którą sobie wymyślił ktoś żeby wziąć za to kasę.....

Opublikowano

Akurat to jest niezgodne z wszystkimi normami w historii. A X lat, to sobie można i wodę na żyletkach gotowac i to wcale nie znaczy, że metoda jest bezpieczna.

Opublikowano
2 godziny temu, huhra napisał:

W układzie grawitacyjnym wszystkie stare instalacje są tak wykonane. Z czasem ludzie dokładając pompę nie przerabiali całej instalacji bo to nie opłacalne, ale jak widać przez X lat działa. To niby dlaczego ma być niebezpieczna? A że z jakąś norma nie zgodne którą sobie wymyślił ktoś żeby wziąć za to kasę.....

Pytałeś o poprawność instalacji więc napisałem swoją uwagę a że ją ignorujesz to już twoja sprawa.I nie trzeba przerabiać całej instalacji,wystarczy w obrębie kotła aby stała się bezpieczna.Życzę kolejnych X lat w zdrowiu i pomyślności)

Opublikowano
4 godziny temu, huhra napisał:

W układzie grawitacyjnym wszystkie stare instalacje są tak wykonane

jeżeli chodzi o kocioł na paliwo stałe wymóg był jeden...otwarty układ 

nie wiem skąd ci się wziął pomysł że kiedyś było to dopuszczalne

Opublikowano
35 minut temu, pięknyroman napisał:

nie wiem skąd ci się wziął pomysł że kiedyś było to dopuszczalne

Kolega nie napisał,że było to dopuszczalne,lecz tak właśnie były one wykonywane i przyznam szczerze,że ja tylko te źle wykonane instalację widziałem.

Sam robiąc teraz instalację c.o dzięki Wam nie popełniłem tego błędu i zrobiłem wszystko zgodnie z normami.

Opublikowano

Panowie układy te podczas instalacji były bezpieczne, ponieważ w tamtych czasach były budowane jako grawitacyjne czyli bez pompy i zaworu różnicowego. Z czasem ludzie zaczęli instalować pompę jako bypass ZR i w ten sposób już bezpiecznie nie było. Aby układ taki był nadal bezpieczny to wystarczy zainstalować pompę na powrocie kotła. Niestety wysokość naczynia i wydajność pompy nie zawsze na to pozwala.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.