Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zimny Powrót pomocy!!!

Interek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Marku to mogę Cie prosic o zaznaczenie gdzie bym musiał co dać? bo już zgłupiałem

Opublikowano

Ten zawór różnicowy nie zadziała choćby chciał,przy tym kierunku przepływu i położeniu zaworu będzie raczej jego kulę dociskać zamiast żeby się podniosła.Najlepiej go wywal.Ciekawe jak wyczyścisz filtr jak nie masz zaworów odcinających.Być może filtr jest zanieczyszczony i dlatego słabo grzeje.Brak naczynia przeponowego dla CWU.Brak zaworów na belkach rozdzielacza

vcv.jpg

Opublikowano

I jeszcze jedno czy producent pieca dopuszcza pracę w układzie zamkniętym bo naprzyklad mój z firmy mg spaw tauronduo może pracować tylko w układzie otwartym

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

wiesz powiem Ci szczerze nawet nie wiem musiałbym zobaczyc ale to juz jutro bo dzis wlaczylem 12h i jutrosie odezwe dziekuje za pomoc dojutra

Opublikowano

Kolego najłatwiej do zapamiętania będzie tak: przed każdą pompą którą zamontujesz w instalacji zakłada się filtr, za pompą zawór zwrotny. Problem z brakiem obiegu kotłowego wziął się stąd, że zastosowałeś zbyt małe przekroje rur bezpośrednio przy kotle, czyli z dwóch cali zredukowałeś do iluś tam. Nie byłoby problemu gdyby zasilanie i powrót kotła były zrobione rur stalowych 1,5 cala i tego samego przekroju zawór czterodrogowy. Zamiast wydać więcej na zawór wydasz teraz na dodatkowa pompę obiegu kotłowego. Kocioł to FIREECO?  

Opublikowano

Witam Panowie  INTEREK  na wyjściu z kotła dałeś ładny zaworek i pewnie trójnik 6/4''  a czemu powrót tylko CU 28 I WPIĘTY bojler tak daleko od wejścia (powrotu) do kotła  i możliwe że to pompa CWU przepycha ci wodę w 4D  przenieś powrót z bojlera do pieca ,nawet wstawił bym w powrót trójnik 6/4''   /  1''

a pompa to spory wydatek   skoro na zaworach oszczędzasz, bo  co będzie jak wężownica w nocy przy -20  stopniach strzeli WYŁĄCZYSZ KOCIOŁ CHECHE

Opublikowano

Nie ma co się śmiać tylko chłopi pomoc .ja też robiłem budżetowo i jakoś działa ok .jestem zwolennikiem układu otwartego bo jest bezpieczniejszy i tanszy

Opublikowano

Przepraszam ale to nie śmianie się tylko obawy . Instalacja ciśnieniowa ,ciekawe czy jest zawór bezpieczeństwa ,bo zbiornik przeponowy widzę ,a jak strzeli wężownica w bojlerze to zamiast w kotle i zbiorniku przeponowym  ciśnienia 1,5 bara   to będzie tyle co w sieci wodociągowej  około 7 bar (a po podgrzaniu ) . Jak już pisali koledzy to ten zawór różnicowy nie zadziała (wywal ) gdyż pex-al -pex  16 nie możliwe aby stworzył GRAWITACJE , A PYTANIE ten rozdzielacz to mam nadzieje że jest tylko na grzejniki a nie na jakąś podłogówkę . Załączam  Interek poprawiony schemat ,jeszcze przerobił bym pompę CWU  aby ci się nie zapowietrzała i nigdy nie stosuj automatów przed pompą bo albo pompa się zapowietrzy albo bezie kawitować ( szumieć) .Pozdrawiam  .

miron poprawa.jpg.fa7dde17907058838c80fcb6c3e3fbc3.jpg

Opublikowano

Nie chcę mieszkać ale czy nie taniej by było zrobić układ otwarty? A na pewno było by bezpieczniej co nie zmienia faktu że i tak jest on do poprawy

Opublikowano

Miron troszkę zmieniłeś tą instalacje mówisz zebym nie robil objescia pompy co tylko na wprost na doł do rozdzielacza, co do rozdzielacza nie ma podłogówki tylko grzejniki, teraz jak jest zauważyłem jak dam 4d w lewo na grzejniki czyli (0,1) to mi woda przez powrót idziedo grzejników.

Opublikowano

strazak czyli dlatego pompa nie chce mi zasysac wody ? bo teraz mam problem zrobiłem jak miron wyslal zdjecie to wszystko ok tylko w ogole nie zasysa mi pompa cieplej wody tylko idzie na bojler

4d.jpg

Opublikowano

A jak nie przerobię 4d tylko dam odpowietrznik na wyjściu jak Ty?   Zassa mipompa co? 

Opublikowano

Rozumiem że najtrudniej jest rozwalić to, co tak mozolnie się tworzyło. Ale skoro to nie działa tak jak tego oczekujesz, to zrób to, co sugerują słusznie, Ci, których byłeś uprzejmy zapytać i prosić o radę. Mianowicie 4dr nad kotłem bo miejsca jest dosyć i najlepiej by było większym przekrojem rur do 4 dr, z 4 dr do pompy obiegowej, z 4 dr do powrotu kotła. Przejście na miedź za pompą obiegową, za pompą CWU. Zadziała. A tak będziesz się wkurzał, i montował dodatkowe pompy, zawory, odpowietrzniki i co tam jeszcze, a efektu nie będzie. 

Opublikowano

Działa dałem odpowietrznik tak jak kolega miał i zadziałało. zawor 4d naprawde fajna rzecz. Dziekuje Panowie temat uwazam za zamkniety

Opublikowano

jak by ktoś był chetny poszukuje hydraulika do pracy, jak by co pisac dobre warunki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.