Interek Opublikowano 6 Października 2018 Autor #26 Opublikowano 6 Października 2018 Tutaj mam ZZ może byc czy prze zejsciem z bojlera tez musi byc
Interek Opublikowano 6 Października 2018 Autor #27 Opublikowano 6 Października 2018 Marku to mogę Cie prosic o zaznaczenie gdzie bym musiał co dać? bo już zgłupiałem
MarekDabrowski Opublikowano 6 Października 2018 #28 Opublikowano 6 Października 2018 Zza zamiast za pompa na zejście z baniaka chyba wystarczyWysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka
MarekDabrowski Opublikowano 6 Października 2018 #29 Opublikowano 6 Października 2018 Co NATO kolega odpowietrznikWysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka
odpowietrznik Opublikowano 6 Października 2018 #30 Opublikowano 6 Października 2018 Powinny być dwa zawory zwrotne jeden za pompą kotłową(namalowałem) a drugi już jest na zasilaniu zasobnika
MarekDabrowski Opublikowano 6 Października 2018 #31 Opublikowano 6 Października 2018 Zrób jak kolega odpowietrznik namalował i będzie okWysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka
odpowietrznik Opublikowano 6 Października 2018 #32 Opublikowano 6 Października 2018 Ten zawór różnicowy nie zadziała choćby chciał,przy tym kierunku przepływu i położeniu zaworu będzie raczej jego kulę dociskać zamiast żeby się podniosła.Najlepiej go wywal.Ciekawe jak wyczyścisz filtr jak nie masz zaworów odcinających.Być może filtr jest zanieczyszczony i dlatego słabo grzeje.Brak naczynia przeponowego dla CWU.Brak zaworów na belkach rozdzielacza
Interek Opublikowano 6 Października 2018 Autor #33 Opublikowano 6 Października 2018 czyli musze dolozyc 3x zawór zwrotny i pompę :(
MarekDabrowski Opublikowano 6 Października 2018 #34 Opublikowano 6 Października 2018 I jeszcze jedno czy producent pieca dopuszcza pracę w układzie zamkniętym bo naprzyklad mój z firmy mg spaw tauronduo może pracować tylko w układzie otwartymWysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka
Interek Opublikowano 6 Października 2018 Autor #35 Opublikowano 6 Października 2018 wiesz powiem Ci szczerze nawet nie wiem musiałbym zobaczyc ale to juz jutro bo dzis wlaczylem 12h i jutrosie odezwe dziekuje za pomoc dojutra
Lorlen Opublikowano 7 Października 2018 #36 Opublikowano 7 Października 2018 Kolego najłatwiej do zapamiętania będzie tak: przed każdą pompą którą zamontujesz w instalacji zakłada się filtr, za pompą zawór zwrotny. Problem z brakiem obiegu kotłowego wziął się stąd, że zastosowałeś zbyt małe przekroje rur bezpośrednio przy kotle, czyli z dwóch cali zredukowałeś do iluś tam. Nie byłoby problemu gdyby zasilanie i powrót kotła były zrobione rur stalowych 1,5 cala i tego samego przekroju zawór czterodrogowy. Zamiast wydać więcej na zawór wydasz teraz na dodatkowa pompę obiegu kotłowego. Kocioł to FIREECO?
mironw Opublikowano 7 Października 2018 #37 Opublikowano 7 Października 2018 Witam Panowie INTEREK na wyjściu z kotła dałeś ładny zaworek i pewnie trójnik 6/4'' a czemu powrót tylko CU 28 I WPIĘTY bojler tak daleko od wejścia (powrotu) do kotła i możliwe że to pompa CWU przepycha ci wodę w 4D przenieś powrót z bojlera do pieca ,nawet wstawił bym w powrót trójnik 6/4'' / 1'' a pompa to spory wydatek skoro na zaworach oszczędzasz, bo co będzie jak wężownica w nocy przy -20 stopniach strzeli WYŁĄCZYSZ KOCIOŁ CHECHE
MarekDabrowski Opublikowano 7 Października 2018 #38 Opublikowano 7 Października 2018 Nie ma co się śmiać tylko chłopi pomoc .ja też robiłem budżetowo i jakoś działa ok .jestem zwolennikiem układu otwartego bo jest bezpieczniejszy i tanszyWysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka
mironw Opublikowano 7 Października 2018 #39 Opublikowano 7 Października 2018 Przepraszam ale to nie śmianie się tylko obawy . Instalacja ciśnieniowa ,ciekawe czy jest zawór bezpieczeństwa ,bo zbiornik przeponowy widzę ,a jak strzeli wężownica w bojlerze to zamiast w kotle i zbiorniku przeponowym ciśnienia 1,5 bara to będzie tyle co w sieci wodociągowej około 7 bar (a po podgrzaniu ) . Jak już pisali koledzy to ten zawór różnicowy nie zadziała (wywal ) gdyż pex-al -pex 16 nie możliwe aby stworzył GRAWITACJE , A PYTANIE ten rozdzielacz to mam nadzieje że jest tylko na grzejniki a nie na jakąś podłogówkę . Załączam Interek poprawiony schemat ,jeszcze przerobił bym pompę CWU aby ci się nie zapowietrzała i nigdy nie stosuj automatów przed pompą bo albo pompa się zapowietrzy albo bezie kawitować ( szumieć) .Pozdrawiam .
MarekDabrowski Opublikowano 7 Października 2018 #40 Opublikowano 7 Października 2018 Nie chcę mieszkać ale czy nie taniej by było zrobić układ otwarty? A na pewno było by bezpieczniej co nie zmienia faktu że i tak jest on do poprawyWysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka
Interek Opublikowano 8 Października 2018 Autor #41 Opublikowano 8 Października 2018 Miron troszkę zmieniłeś tą instalacje mówisz zebym nie robil objescia pompy co tylko na wprost na doł do rozdzielacza, co do rozdzielacza nie ma podłogówki tylko grzejniki, teraz jak jest zauważyłem jak dam 4d w lewo na grzejniki czyli (0,1) to mi woda przez powrót idziedo grzejników.
strazak02 Opublikowano 8 Października 2018 #42 Opublikowano 8 Października 2018 Zawór 4D powinien być powyżej wyjscia z kotła.
Interek Opublikowano 8 Października 2018 Autor #43 Opublikowano 8 Października 2018 strazak czyli dlatego pompa nie chce mi zasysac wody ? bo teraz mam problem zrobiłem jak miron wyslal zdjecie to wszystko ok tylko w ogole nie zasysa mi pompa cieplej wody tylko idzie na bojler
Interek Opublikowano 8 Października 2018 Autor #44 Opublikowano 8 Października 2018 powrót mi pociagnie jak dam go tak w góre do 4d ?
strazak02 Opublikowano 9 Października 2018 #45 Opublikowano 9 Października 2018 Taj jak dasz tak 4D to bedzie ok. Zobacz u mnie jak wysoko jest zawór 4D.
Interek Opublikowano 9 Października 2018 Autor #46 Opublikowano 9 Października 2018 A jak nie przerobię 4d tylko dam odpowietrznik na wyjściu jak Ty? Zassa mipompa co?
Lorlen Opublikowano 9 Października 2018 #47 Opublikowano 9 Października 2018 Rozumiem że najtrudniej jest rozwalić to, co tak mozolnie się tworzyło. Ale skoro to nie działa tak jak tego oczekujesz, to zrób to, co sugerują słusznie, Ci, których byłeś uprzejmy zapytać i prosić o radę. Mianowicie 4dr nad kotłem bo miejsca jest dosyć i najlepiej by było większym przekrojem rur do 4 dr, z 4 dr do pompy obiegowej, z 4 dr do powrotu kotła. Przejście na miedź za pompą obiegową, za pompą CWU. Zadziała. A tak będziesz się wkurzał, i montował dodatkowe pompy, zawory, odpowietrzniki i co tam jeszcze, a efektu nie będzie.
Interek Opublikowano 9 Października 2018 Autor #48 Opublikowano 9 Października 2018 Działa dałem odpowietrznik tak jak kolega miał i zadziałało. zawor 4d naprawde fajna rzecz. Dziekuje Panowie temat uwazam za zamkniety
Interek Opublikowano 9 Października 2018 Autor #49 Opublikowano 9 Października 2018 jak by ktoś był chetny poszukuje hydraulika do pracy, jak by co pisac dobre warunki
mironw Opublikowano 9 Października 2018 #50 Opublikowano 9 Października 2018 interek wrzuć zdjęcie co przerobiłeś
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.