Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł na pellet do niskiej piwnicy bis

dodo02

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzę że przede wszystkim kolega ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Przytoczyłeś część wypowiedzi która Ci pasowała a dalej właśnie napisałem że bufor i rozdzielenie obiegów może być jeżeli autor tak sobie życzy. Natomiast nie ma konieczności ani rozdzielania obiegów ani stosowania bufora w kotle o dobrze dopasowanej mocy - jest chęć/własny wymóg, widzimisię.  Tu wystarczyłoby sprzęgło. Zresztą bufor 300 l to tak naprawdę większe sprzęgło.

1 godzinę temu, Dracogo napisał:

A do takiego zastosowania, nadaje się tylko instalacja wyposażona w bufor, z którego mieszkania będą zasilane niezależnie.

Inaczej, to nie ma zwyczajnie sensu.

I nie tylko buforem można zrealizować wymóg rozdzielenia instalacji. Można tez.zastosować samą pompę kotłową do ochrony powrotu i pompy z moeszaczami na poszczególne obiegi ale do kotła na pellet rzeczywiście najlepiej zastosować sprzęgło/bufor

Tak że kolego wiesz- próbujesz zabłysnąć ale Ci nie wychodzi

Opublikowano
21 minut temu, hajtaler428 napisał:

Widzę że przede wszystkim kolega ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Przytoczyłeś część wypowiedzi która Ci pasowała a dalej właśnie napisałem że bufor i rozdzielenie obiegów może być jeżeli autor tak sobie życzy. Natomiast nie ma konieczności ani rozdzielania obiegów ani stosowania bufora w kotle o dobrze dopasowanej mocy...

Mylisz się kolego, gdyż bufor może być, w przypadku gdy mamy do czynienia z instalacją wyłącznie grzejnikową, gdyż w przypadku instalacji podłogowej będzie już elementem praktycznie nieodzownym. Gdyż do takiej instalacji, idealne dopasowanie mocy jest mocno problematyczne, a bezpośrednie zasilanie podłogówki z kotła, oczywiście po obniżeniu temperatury zasilania, nie jest dobrym rozwiązaniem.

Natomiast, niezależnie od odpasowania mocy kotła, rozdzielenie obiegów grzewczych na poszczególne mieszkania, które są eksploatowane bardzo różnie, jest neodzowne.

Więc bez obrazy, ale piszesz zwyczajne bzdury, obok których nie można przejść obojętnie.

Rozdzielenie obwodów grzewczych, jest warunkiem koniecznym, a o optymalnym dopasowaniu mocy zestawu, nie może być nawet mowy, skoro mieszkanie o bardzo małej powierzchni, będzie eksploatowanie stale, natomiast to większe, tylko okazjonalnie, co kilka tygodni. Więc nie ma potrzeby stosowania takiego samego trybu pracy instalacji, na obu mieszkaniach, które są niezależne, choć zasilane tym samym kotłem.

2 odrębne mieszkania, wymuszają zastosowanie 2 oddzielnych obiegów grzewczych, o ile są to instalacje tylko i wyłącznie grzejnikowe. Bo jeśli instalacje są mieszane, to siłą rzeczy, tych obiegów musi być więcej, jeśli ma to być sensownie zarządzane. Proste?

Opublikowano
Godzinę temu, hajtaler428 napisał:

Natomiast nie ma konieczności ani rozdzielania obiegów ani stosowania bufora w kotle o dobrze dopasowanej mocy

Nie ma czegos takiego jak kociol o dobrze dopasowanej mocy. Najekonomiczniej pracuje na mocy nominalnej. A tej nie da sie zmieniac zaleznie od tego jak jest zimno i jakie zapotrzebowanie budynku

Opublikowano
W dniu 6.10.2018 o 11:39, dodo02 napisał:

Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji, rady są bardzo cenne. Ale po kolei

@robin60 może i ten kocioł spełnia wymagania ecoProjektu, ale co powiesz na informację ze strony producenta pod powyższym linkiem odnośnie modelu 15 kW:

i dalej:

Czytanie to jedno , ale jeszcze są inne środki komunikacji słownej .Jak komuś na czymś zależy bierze telefon w ręce i dzwoni. Wtedy byś się dowiedział wszystkiego o tym kotle w tym czy spełnia wymagania Twe.

Na stronie nie wszystko jest napisane bo co niektóra firma nie ma przy sobie informatyka i osoby odpowiedzialnej za prowadzenie strony internetowej , zleca to firmie zewnętrznej , a z tym bywa różnie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Widzę kolego @Dracogo że wyznajesz zasadę że "moja racja jest najmojsza" a każdy kto ma inne zdanie nic nie rozumie i wypisuje bzdury. 

Przeczytaj że zrozumieniem jeszcze raz  post #9. W całości a nie jedno zdanie. Jesli Twoim zdaniem rozwiązanie tam przedstawione to bzdury to nie wiem kto tu nic nie rozumie.  Twierdzisz że rozdzielenie obiegów jest konieczne a ja nie - co z tego że to to dwa oddzielne mieszkania o innych zadanych temperaturach? Można to by było spokojnie obsłużyć jedną pompą gdyby była możliwość zamontowania na grzejnikach termostatów. Jeżeli miałaby być możliwość sterowania zdalnie to głowice zdalne. Niestety okazuje się że wiązałoby się to z większą przebudową i ta opcja odpada. Takie rozwiązanie wprowadzałoby największy komfort bo w każdym pomieszczeniu byłaby możliwość niezależnego ustawienia temperatury. Przy sterowaniu pogodowym takiego komfortu nie będzie.

Większym problemem jest tu teściowa autora która swymi nawykami rujnuje jego portfel.

Kolego @Visitor1230 chodzilo o nie przewymiarowane kocioł. Wiadomo że inna moc jest potrzebna przy temperaturze 0 a inna przy -20

Opublikowano

Widzę, że nadal nie rozumiesz, więc szkoda nawet czasu na tłumaczenie rzeczy oczywistych.

P. S.

Zdanie, odnoszące się do osoby starszej, która zamieszkiwać ma to mniejsze mieszkanie, jest zwyczajnie nie na miejscu. Nic o tej osobie nie wiesz, tak samo jaki i sposobie finansowania kosztów ogrzewania.

Opublikowano

Tak, jak nie ma się argumentów to najlepsza odpowiedź- nic nie rozumiesz i szkoda tłumaczyć. 

Nie wiem o co Ci chodzi z komentarzem odnośnie teściowej autora- sam o tym napisał że jest taki problem i niełatwo będzie to pogodzić- jej komfort związany z nawykami z ekonomią. Widzę że masz bujną wyobraźnię i sam sobie dopowiadasz jakieś historyjki i przy okazji zasmiecasz wątek. Szkoda czasu na dyskusję z Tobą

Opublikowano

@robin60 oczywiście, że masz rację. Nie znam rynku, ale pierwszy przegląd robiłem rok temu. Już wtedy miałem wrażenie, że każdy kto ma wolne moce przerobowe na prasie i laserze oraz spawacza pod ręką i poczyta trochę forum zaraz bierze się za produkcję kolejnego takiego samego pieca. Tym bardziej że palnik i sterowanie można kupić osobno. Jest tego od groma.  Jak się zawęzi do ecoDesign, to już sporo odpada ale dalej ciężko wybrać. Dlatego pytam Was, bo czasami można przeoczyć ten jeden jedyny. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie dzwonić do każdego znalezionego w necie producenta i prosić o szczegółową ofertę oraz dane które powinny być prezentowane w pierwszej kolejności...

Gdybyś napisał od razu, zadzwoń, zapytaj bo dane są nieaktualne to co innego, a tak dajesz do zrozumienia, że coś jest ze mną nie tak.

Jutro postaram się dowiedzieć czegoś więcej, tak jak zasugerowaleś. Podobnie miałem się odezwać do kolegów od RBR-B z pytaniem czy jest możliwość użycia innego palnika/sterownika, ale jak pisaliście - badania są robione raczej na jeden zestaw niestety.

@sambor , może klient poszedł złą ścieżka (na szczęście Twojego kolegi), że w ogóle angażował w to producenta. Nie wiemy co wiał producent jako uzasadnienie. Rękojmia to bardzo fajna rzecz, która znacznie przyspiesza takie bujanki. Tylko trzeba jasno określić swoje żądania i "niezwłoczność" ich wykonania.

Czy, macie jeszcze jakieś sugestie odnośnie niskich modeli?

W paru miejscach tu i ówdzie wspomniany HKS Lazar Smartfire był odradzany. Czy ktoś mi powie czemu? Trochę kosztuje, w zasadzie dla mnie max, ale w gruncie rzeczy wydaje mi się spoko. Co z nimi jest nie tak? W innym wątku ludzie nie narzekali, ale też nie bardzo kwapili się do odpowiedzi...

Opublikowano

Jeśli miałbym polecić zestaw spełniający wszelkie normy, czyli kocioł i palnik dla którego czyszczenie co 3 tygodnie nie będzie stanowiło problemu, to szukaj go tam - >

http://www.moderator.com.pl/produkty/dla-domu/kotly-automatyczne-co-biomaster-5-klasa

Miłej lektury.

P.S.

Na stronie są dostępne wszystkie informacje techniczne, które można pobrać, aby poznać produkt bardzo dokładnie.

Opublikowano
5 godzin temu, dodo02 napisał:

@sambor , może klient poszedł złą ścieżka (na szczęście Twojego kolegi), że w ogóle angażował w to producenta. Nie wiemy co wiał producent jako uzasadnienie. Rękojmia to bardzo fajna rzecz, która znacznie przyspiesza takie bujanki. Tylko trzeba jasno określić swoje żądania i "niezwłoczność" ich wykonania.

Czy, macie jeszcze jakieś sugestie odnośnie niskich modeli?

Zanim kupisz ten "wymarzony kocioł" to dobrze przeczytaj instrukcje i warunki gwarancji,

ew zrób trochę korespondencji z Dz tech producenta, gdyż możesz polec jak klient mojego kolegi.

U niego w gwarancji jak byk stało- "Montaż zgodnie z Warunkami technicznymi nr MP itd..."

Kolega długo się wahał - robić czy nie, ale wziął na piśmie że robi odstępstwo od WT i o to jest cały proces.

I tu pytanie do was czy montaż niezgodnie z WT jest podstawą do nieuznania reklamacji gwarancyjnej?

Dla mniej kumatych zastanówcie się nad tym dlaczego moje posty są w tym temacie?

Przecież wystarczy przeczytać tytuł lub 1 post.

Opublikowano
28 minut temu, sambor napisał:

I tu pytanie do was czy montaż niezgodnie z WT jest podstawą do nieuznania reklamacji gwarancyjnej?

Jeśli dane WT są określone przez producenta to moim zdaniem tak - jest to podstawa do odrzucenia gwarancji. Kupując dany produkt zgadzasz się na warunki jego gwarancjii, jeśli się nie zgadzasz - nie kupujesz.

Ale prawnikiem nie jestem... A zdrowy rozsądek nie ma tu nic do rzeczy...liczą się warunki zapisane na papierze.

Obawiam się że Twój znajomy stoi na straconej pozycji ale życzę mu oczywiście powodzenia żeby się udało.

Opublikowano

Nie dane a wymagania WT, które są obowiązujące w budownictwie i jego infrastrukturze.

Producent to może sobie dodatkowo zastrzec strefy technologiczne np ilość miejsca potrzebną do obsługi, ale to nie może być sprzeczne z WT.

Opublikowano

To chyba musicie pisać do ministra o zgodę na odstępstwo, żeby Wam obniżył kotłownię "w ważnym interesie społecznym". 

A jeśli w sprawie WT instalator wziął jakiś kwit na węgiel od klienta... no cóż. Chyba wiadomo, na czyj koszt kocioł zostanie naprawiony.

Opublikowano

Oczywiście piwnica,  nie spełniają aktualnych  norm. Nie wiem jakie byływ50-60 lat temu kiedy stawiano ten dom, ale w 2011 byłem w starostwie dowiedzieć  się czy  są jakieś dokumenty, bo domy u nas stoją niektóre bardzo dziwne i większość w ostrej granicy. Powiedzieli mi, że oni nie mają dokumentów z tamtych lat i co do zasady nigdy się nie czepiają przy niewielkich remontach, bo zakładają że wtedy było ok. Nie wiem jak teraz.

Nie mniej wydaje mi się, że producent powinien wykazać związek między odstępstwami od WT a usterką pieca i pewnie o to jest proces. Jeśli odstępstwa przyczyniły się do tego to ok. Ja mam tego świadomość i np. pytałem instalatorów czy podłączą mi ten piec i dadzą papiery, wiedząc jak wygląda sprawa. Żaden nie odmówił, a wystawiając fakturę świadomie biorą to na siebie. Na pewno nie u wszystkich  pproducentów, których  instrukcję  czytałem były takie zapisy.

W samych papierach programu Czyste Powietrze też jest zastrzeżenie, że instalacje muszą spełniać WT. Tutaj liczę, na pozytywną opinię Wojewodzkiego Funduszu Ochrony Środowiska. Kontrole zazwyczaj dotyczą tylko wykorzystania przyznanych środków.

Za dużego pola manewru  niestety nie mam, a teściowej nie przewidujemy brać ze sobą.

Opublikowano

Nowo wybudowana kotłownia musi mieć min 2,2m, w starym budownictwie dopuszcza się kotłownię o min 1,9m wysokości, ale często trafiały mi  się kotłownie w których naprawdę nie można było zamontować porządnie zaw 4-D nad kotłem,

a cały montaż kotła był na czworakach.

Wojewódzki Fundusz na pewno nie da ci gwarancji na kocioł, może ci dać zgodę na odstępstwo od wymagań WT ale nie jest to jednoznaczne z tym że takie pomieszczenie uzna za właściwe producent kotła.

Opublikowano

Ochrona środowiska nie może dać zgody na odstępstwo od WT, bo to inny minister jest. Polska.

Opublikowano

Nikt nigdy oficjalnie nie powie, że ta kotłownia jest w porządku. Nikt normalny nie weźmie na siebie odpowiedzialności. W przypadku WFOŚ liczę na to, że po prostu na to nikt nie spojrzy, a zapis dotyczy samego montażu i użytych elementów. Jak przyjdzie do podpisywania umowy z WFOŚ to zobaczymy, bo sam regulamin od strony technicznej jest bardzo nieprecyzyjny, a wzory umów przynajmniej tydzień temu były tajemnicą.

Jeśli chodzi o producenta... Chce wziąć kompleksową usługę - piec, osprzęt instalacja i uruchomienie. Nie żeby na kogos przerzucać odpowiedzialność, ale żeby wszystko robiła jedna osoba/firma do której się zglosze w razie problemów. Sprzedawca czy instalator niech się buja dalej z producentem.

No dobra, dygresja bardzo ważna, bo ja byłem tego świadomy od początku, tylko nie było się czym chwalić. Innym może się tez przydać. Ale co z tematem? Ktoś podbije jeszcze jakimś modelem. Przyznam się że dwóch ostatnich jeszcze nie zdążyłem sprawdzić...

Opublikowano

Witam 

Widziałem już kotłownie w której  pod kotłem było zagłębienie do wymaganej wysokości, można spróbować. 

Pozdrawiam RedEd 

Opublikowano

@dodo02mogę dać Ci namiary do serwisanta/instalatora mojego kotła. Pogadasz z nim,  powiesz jaki masz problem, zobaczymy co Ci powie. Kocioł spełnia warunki o których piszesz i ma chyba 128cm wysokości. 

Opublikowano

@rededMyślałem o tym, tym bardziej że jest tam klepisko, ale sam podkop na 1 m2 raczej zgodności z przepisami nie zapewni. Jeżeli już to tylko gdyby naprawdę był problem z doborem pieca. Trzeba by też coś pewnie wylać w celu ustabilizowania podłoża. Z kolei podkopywać całe pomieszczenie zwyczajnie się boję.

Opublikowano

Ale potrzeba tylko 190 cm czyli brakuje 15cm jeśli dobrze pamiętam. 

Opublikowano

Dziś rozmawiałem z instalatorem o potencjalnych problemach związanych z wysokością. Tym razem już nie był taki pewien że będę miał ważną gwarancję i nawet go rozumiem. Gdybym wybrał np Lazara Smartfire to rozruchy robił by firmowy serwis i już może być problem.

Skończyło się na wizycie sąsiada co się nie boi i ma zacięcie budowlane. W weekend zaczynamy skuwanie i kopanie. Odsłonie jeden róg i zobaczę jak głęboko schodzi ściana. Może nawet do 2100 cm uda się zejść...

Dzięki wszystkim za pomoc, za jakiś czas dam znać jak poszło. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.