Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja CO kocioł ekogroszek. 3d czy 4d

techmen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wymieniam kocioł z zasypowca na ekogroszek, znalazłem schemat który delikatnie zmieniłem na własne potrzeby i proszę o jego ocenę.

Wymienniki jedynie zwykłe grzejniki, brak podłogówki. Dwa obiegi niezależne, jeden dom drugi sklep. Pompa na powrocie ze względu na częste problemy z zimnym powrotem, automatycznie więc nie muszę zachować średnicy wejścia i wyjścia z kotła do zaworu 4d? Zamiast zewnętrznej wężownicy (schemat) zastosuje zawór dbv-1 + reduktor ciśnienia i zbiornik wyrównawczy na powrocie. Za pompami zawory  zwrotne sprężynowe.

Lub wykorzystać to co zostało z poprzedniej instalacji czyli zawór 3d i vtc 55*C, lecz nie widziałem jeszcze schematu z wykorzystaniem tego zaworu przy kotłach z podajnikiem.. proszę o opinię.

edit. na schemacie z zaworem 3d pompa za zaworem termostatycznym..

co obieg.jpg

co obieg 3d.jpg

Opublikowano

W przypadku dodatkowej pompy pomiędzy 4D a kotłem nie musisz zachować średnicy rury  jak wyjście z kotła(pod warunkiem że nie jest to jakaś duża instalacja)wystarczą rury 1" i zawór 4D 1"Konieczne są dwie pompy?nie wystarczy 1?Jak nie chcesz grzać sklepu to na zaworach termostatycznych nastawiasz temp.przeciwzamarzaniową.

W drugim przypadku konieczne jest sprzęgło hydrauliczne.Źle podłączony zaw.3D Na grzejnikach zawory termost.Pompa z Autoadapt

FF.jpg

Opublikowano

Ok to damy sobie spokój z 3d.

Dwie pompy dlatego żeby obiegi pracowały niezależnie, różne temperatury i godziny w których ma być ciepło, dwa osobne termostaty, pomyślałem że będzie to wygodne. Mogą wystąpić problemy przez dwie pompy na wyjściu z 4d?

Dzięki za pomoc !

Edit. Cwu nie ma

Opublikowano

Przy kotle na ekogroszek i zaworach mieszających można sobie odpuścić TZM 3D przed sprzęgłem.
Wtedy można też rzucić pompę na zasilaniu i naczynie wtedy jest niżej. Działa to jak pompa kotłowa.
Oczywiście jak na schemacie wyżej jest lepiej i bardziej prawidłowo...

Do węglaka ja bym puścił CWU na stałe w obiegu pierwotnym i mamy idealne warunki do prowadzenia palnika węglowego w trybie ciągłym.

Opublikowano

Chodziło mi o różne (maksymalne) temperatury w pomieszczeniach i innych godzinach dlatego chciałem osobno działający obieg, na zasilaniu za zaworem 4d temperatura dla obu lokalow  taka sama więc jest potrzeba rozdzielenia na dwa 4d lub 3d jak wyżej? 

Opublikowano

Tylko dodanie kolejnego 4d i  sterownika to już spory koszt, a tak jedna pompa więcej za zaworem, dwa osobne termostaty pokojowe i obiegi pracowały by niezależnie. Nie będzie to działało jak zakładam?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie jeszcze pytanie, pompa kotłowa dokładnie w którym miejscu ma być? Bliżej zaworu 4d czy kotła?

A propos zaworów zwrotnych forumowicz Sambor w którymś temacie wspominał, że najlepiej sprawdzają się sprężynowe, przy tej instalacji również je zastosować? Ogólnie służyć one będą to tego, aby po rozłączeniu pomp gorąca woda nie wędrowała i żeby kocioł się za szybko nie wychłodził, racja?

Dziękuje za wcześniejsze rady!

ZZM.jpg

Opublikowano

Pompa kotłowa ma być tak jak rozrysował kolega @odpowietrznik -> KlikPrzydławiona zaworem grzybkowym. W innym wypadku może zakłócać obiegi 3d,4d tłocząc w nie wodę.

Zawory zwrotne z metalowym trzpieniem, sprężynowe. Np. Valvexa.

Edit.

Te zawory zwrotne służą do tego by obiegi pompowe nie podsysały sobie nawzajem wody co by zakłócało pracę zaworów 3D.  To samo dotyczy obiegu kotłowego. ZZ jest po to by obiegi mieszające nie zassały wody z powrotu kotła.

Opublikowano

Rozumiem. Pompa kotłowa w tym przypadku raczej jest nie potrzebna. Do tego 1 pompa na oba obiegi grzejnikowe. Jak będziesz miał tak jak na rysunku to nie wiem czy wysterujesz tego 4d. Obiegami sterować możesz na zaworach kulowych. (znaczy otwierac/zamykać wg potrzeby)

Opublikowano

tak sugerował wcześniej kolega odpowietrznik, sprawdzę to najwyżej przerobię. Co do pompy kotłowej wiem, że jest zbędna, ale bardzo często czytałem tematy w których bez niej były problemy z zimnym powrotem

Opublikowano

Bo to zawór 4d ma takie uroki :) Spokojnie możesz zrobić na 1 pompie za zaworem 4d. Najwyżej dasz większą bo nie piszesz ile i jakich tam masz grzejników.

Pompa kotłowa do wywalenia. Nie powinno jej tam być.

Opublikowano

@odpowietrznik ja bym to zrobił jak rozrysowałeś w poście: -> LINK <-. Nawet na jednym 3D. z pompą kotłową w małym obiegu. Proste, łatwo sterowalne. Po prostu bez problemowo działające. Z 4D może być różnie, zależnie od warunków, odbioru ciepła itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.