Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi przysłali niedawno dwie palety i jest suchy.Worki na palecie były owinięte folią i ostrzeżenie dla przewoźnika że nie wolno na deszczu trzymać czy jakoś tak.

Opublikowano
W dniu 16.10.2018 o 12:33, PiotrekS1979 napisał:

13241155_20181016_114644.jpg

Tak to wygląda.Wypala się dosyć fajnie nie ma twardych spieków w moim przypadku wydłużyłem przerwe pomiędzy podaniem

Ja mam taki popiół z Retopala, palone w Pid, tryb letni i grzanie delikatne nocą grzejników 

tmp-cam-1241220838.jpg

tmp-cam-803862348.jpg

Opublikowano

Marek jest dużo dużo lepiej.Wydłużyłem przerwe i opału idzie mniej i lepiej dopala.Dam fotki niedługo.

Opublikowano

13284303_20181020_154557.jpg

Ogólnie jestem teraz zadowolony.Po zmianie ustawień karlik wypala się ok nie ma jakiś twardych spieków czy żużlu.Jak są jakieś małe kalafiorki  to rozkruszają się w dłoni.Ja jestem za karlikiem

Opublikowano

Faktycznie wygląda lepiej ale widać jeszcze malutkie niedopalone kawalki ja dodaję jeszcze trochę wapna do groszku możesz spróbować

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

O ciekawe.Dodajesz takiego zwykłego wapna budowlanego?Kurcze nawet mam w garażu 3/4 worka.

Opublikowano

Już zaczerpnąłem wiedzy ja ten temat i przyznam,że super pomysł.Następnym razem przy napełnianiu podajnika wymieszam z wapnem.

Opublikowano

Kurcze ja bym wam musiał pokazać popiół z węgla silnie koksującego tzw ekogroszku własnej roboty z węgla typ 34,4 , popiół jak piasek tylko lżejszy , tylko czas przerwy musiałem wydłużyć o ponad 100 procent standardowego , na palniku nie ma ognia tylko żar jak w piecu kowalskim hehe .

Opublikowano (edytowane)

Hej...to pokaż

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

CAM00545.thumb.jpg.1590901c841f48d28635f7e517a912ba.jpgCAM00546.thumb.jpg.794ad0696ae88e646bb388d5cbe17440.jpgNo to mówisz masz , ten w wiadrze jest na powiedzmy fabrycznych ustawieniach a ten w węglarce jest na moich gdzie radykalnie zmieniłem parametry , tyczy się to węgla typ 34,4 Rydułtowy potłuczony na ekogroszek

Opublikowano (edytowane)

Ja po ostatniej zimie z ekogroszkiem różowym Tauronu to miałem chyba szkołę życia i nie mam problemów co do ustawienia go. Ogólnie rzecz biorąc spala się wszystko. W porównaniu z Tauronem, gdzie żadne ustawienia nie pomogły i często miałem groch niedopalony (czarne kawałki!) to niebo a ziemia. Tutaj to ja mam czysty popiół. Porównując do Taurona to z 1 worka Taurona 20KG mam objętościowo tyle popiołu co z 3 worków 25KG Karlika :)

Piec czysty i siwy po Karliku, po Tauronie czarna smoła... Masakra...

Ja zakupiłem 3 palety po 750kg na zimę, bo został mi ten syf różowy a trzeba go spalić.. Myślę żeby kupić paletę Retopala i ten różowy mieszać z retopalem w proporcji 2 worki rozowego na 1 worek retopala.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Po moich pierepałkach z miałem sianym z Kareny w ubiegłą zimę /10 T/ teraz kupuję po tonie i testuję ew. pytam rzetelnych forumowiczów o opinie.Karlik czeka w takim razie na zakup.Obecnie ich miał na palniku i jestem bardzo zadowolona ale na zapowiadaną zimę stulecia muszę mieć coś mocniejszego.

Opublikowano
W dniu 2.11.2018 o 22:55, kris1992 napisał:

8 kg na dzień. Dom 145 metrów.

Na dzień, czy na dobę? Bo jeśli na dobę, 8 kg węgla w paliwie to jakieś 55 KWh, co podzielone przez 24 daje 2,3 kWh. Zakładając, że masz super sprawność 85%, to energia na wyjściu kotła to niecałe 2 kWh. Tyle ma mała Farelka, bądź elektryczny dzbanek do grzania wody. Jednym słowem, do tych 8 kg dodaj jeszcze 8, to podana informacja będzie wiarygodna.

Opublikowano

Nie wzioles pod uwagę że jest ciepło na dworze wiadomo że czym zimniej to spalanie wzrośnie a że jest możliwe tak niskie spalanie masz wcześniejsze zdjęcia one nie kłamią

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka