Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie średnice rur ?Modernizacja instalacji i kotłowni.

CIHYMUR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zatem zrób obejście.Z lewej wepni zwrotny wntkę pionową zaworu miszającego.Z prawej wepni się w powrót kotła ale za zaworem kulowym.

Gdy będą chodzić pompy zawór kulowy zamknięty.Przy grawitacji zawór kulowy należy otworzyć.

Opublikowano
W dniu 20.08.2018 o 21:13, pawelsofm napisał:

Czemu o temp 65? Około 55 stopni. dołożyć pompę kotłową w razie w to nie problem.  

Jak masz podgrzać powrót do 55 stopni, to musisz mieć gorętszą wodę niż 55 stopni, bo tyle ma być po zmieszaniu.

Pompa kotłowa dbająca o temperaturę powrotu to lepsze rozwiązanie.

Opublikowano
7 godzin temu, pawelsofm napisał:

Możesz kolego narysować to na moim schemacie ?

Jeśli to do mnie to nie wiem jak.Ale chodziło mi,żeby na pionie który idzie do zaworu mieszkającego wstawić tròjnik.Na poziomym ramieniu tròjnka wsatawić zawór zwrotny.A dalej ponownie się wpiąć w powrót ale za zaworem kulowym.

Opublikowano
7 godzin temu, sambor napisał:

te wasze propozycje są coraz bardziej absurdalne, a wszyskie mają braki.

Poniżej jak taka inst powinna wyglądać.

forum  inst co popr.jpg

Zawór zwrotny bym założył. Gdy grawitacyjnie by czasem chodził to wyciągnie wodę z bojlera. To gdy palone tylko na wodę na ruszcie. Tak schemat ok

Opublikowano

Weź się zastanów - rolą zaw zwrotnego jest odcięcie danego obiegu , jak dasz ten zaw jak był na początku pisałeś (rysowałeś) to pompa będzie ciągnęła zimną wodę z powrotu CO - czyli OK, ale przez zaw zwrotny sprężynowy nie przejdzie grawitacja, więc musi być klapowy!

To rozwiązanie , które ostatnio narysowałeś nic nie daje, gdyż woda jest pobierana zarówno z kotła i powrotu CW jak i powrotu z grzejników.

Na obiegu grzania CW są 2 zaw zwrotne - zaw za pompą na obejściu i zaw różnicowy, natomiast po co drugi ZZ za nimi? 

To tylko zwiększenie oporów grawitacyjnego obiegu.

Natomiast aby CO nie wyciągało ciepła z bojlera jest ZZ na powrocie , odcinający ten zaw 3-D - czyli ten 2" klapowy - cholernie kłopotliwy w ustawieniu i sporo kosztujący.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Chciałbym lekko zmodyfikować swoją instalację i dołożyć zawór 3d jako mieszający, aby móc trzymać niższą temperaturę na grzejnikach i tym samym wyższą na kotle. 

Po przejściu pierwszej jesieni , założyłem głowice termostatyczne na grzejniki. Jest sterowalność temperaturą w każdym pomieszczeniu. Sterownik pokojowy z termostatem służy mi do podglądu i manewru temp. w kotle . Nie muszę schodzić do piwnicy. 

Umiejscowienie zaworu 3d  jest na schemacie. Tym sposobem ograniczyłbym niepotrzebny przepływ wody ( ok 30m dł.)  Gdy załączy się potrzeba grzania cwu. 

Woda powracająca z wymiennika cwu byłaby wykorzystana do zmieszania i popłynęła na grzejniki.

Zatem z kotła byłyby uzupełniane tylko straty .Czyli mały, ciągły przepływ, teoretycznie zawór 3d na pozycje 3 w skali od 1-10. 

Zawór już kupiłem , pewnie w tym sezonie już odpuszczę . Ale na wiosnę modernizacja .  

Pytanie, czy akurat w tej sytuacji , tzn. z taką odległością rur od kotła miałoby to sens ?

Czy zrobić tak jak na standardowym schemacie, który przylgnął  do kolegi odpowietrznika.

Na schemacie nie zaznaczyłem zaworów odcinających i filtrów.

schemat.jpg

instalacja z zaw 3d.png

Opublikowano

Dzięki kol. Odpowietrznik. Zastosuje się. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.