Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja C.O do oceny

menel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie.

Dom 100m2 ( parter 6 grzejnikow+ pietro 3 grzejniki) instalacja na rurach stalowych 1/2'. Grzejniki zeliwne( za rok do zmiany)

Kociol Malina 15kw na pellet.

C.W.U bojler 140l.

Prosze napisac jak cos jest nie tak.

1527083879410800292992.jpg

Opublikowano
45 minut temu, Octopus napisał:

Do czego jest ten wymiennik płytowy?

Do podgrzewania basenu.

@sambor, to wiec ma byc tak wykonane?

Rury stalowe 1'

1527088509457182858858.jpg

Opublikowano

Mała korekta, zawór zwrotny powinien być na powrocie z grzejników. Strzałka żółty kolor.  

Czy można wpiąć zasilanie na CWU zaraz przy kotle jeszcze przed rozgałęzieniem na zawór 3D, zamiast bliżej sprzęgła? Czy ma to jakiś wpływ na działanie instalacji?

forum.jpg.a4cc5cb4002fbf79b863194ba0096734.thumb.jpg.82bdec3f227600b02d85bd25d75e3e44.jpg

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja się zastanawiam po co zawór 3D między sprzęgłem a kotłem. Przecież i tak temperatura na powrocie będzie co najwyżej 5 st niższa niż na kotle. Ważne żeby tylko sprzęgło było odpowiedniej mocy.  Ja mam bez zaworu 3Di wszystko hula jak trzeba.  

Opublikowano

Takie sprzęgło to będzie miało ze 100 KW jak nie więcej.  Nie montuj zaworu 3D   Przy takim sprzęgle to powrót będzie prawie bez roznicy do temp kotła.  

Opublikowano
3 godziny temu, menel napisał:

Sprzeglo bedzie z profile nierdzewnego 100x100 mm i wysokosc 700mm

Pewnie w robocie taki profil byl pod reka ;) Takie cos to praprawnuki beda podziwiac.

A tak serio: jak wyliczyc moc takiego sprzegla?

Opublikowano

Niestety nie z pracy i nie za friko. Sprzeglo bedzie faktycznie na lata, bo ze stali 2mm nierdzewnej.

Czytalem , ze przewymiarowane sprzeglo nie zaszkodzi, to lepiej takie niz za male lub przeliczac.

@dormario zawor 3d bedzie za sprzeglem  w obiegu  do kaloryferow.

Opublikowano

Na forum poleciliscie mi pompe 25-40.

W hurtowni, w ktorej zamawiam graty do C.O powiedzieli, ze nie maja pompy 25-40 tylko 25-60.

"Patrzac na to, ze sa to pompy elektroniczne, energooszczedne, dostosowywuja sie do instalacji, to wez pan mocniejsza w cenie slabszej i bedzie dobrze."

Uslyszalem od sprzedawcy. Jaka jest wasza opinia, czy maja racje? Brac czy nie?

Opublikowano

Brać okazja!, najlepiej 2 w cenie 1!!!

A na serio?

Kup taką jaką potrzeba a nie okazję, połowa tego forum powstała na okazyjnych zakupach, super ofertach i innych takich... bzdetach.

Taką pompę przez neta wszędzie kupisz.

Opublikowano

Czasem te pompy kompletnie niczym się nie różnią. Sam mam jedną pompę Diamond (tak wiem, chinszczyzna, miala być awaryjnie tylko na chwilę).

Pompa 25/40 i 25/60 to dokładnie to samo - różnią się opakowaniem i ustawieniem serwisowym w panelu sterowania pompy. Spokojnie można wysokość podnoszenia pompy zmienić w kilka sekund...

Opublikowano

Odnosnie izolpwania rur, sprzegla itp.

Jezel chce miec cieplo w pomieszczeniu gdzie stoi kociol to lepiej zaizolowac rury, osprzet i dodac kaloryfer. Czy tez nic nie izolowac i nie dawac kaloryfera. 

Pomieszczenie to garaz w bryle domu okolo 40 m2

Opublikowano

Weź pomyśl.....

bo nie wierze ze nie wiesz.

Opublikowano

@ Dormario  mysle , ze nieizolowac.

@Tyczkowski  we Francji  kociol i podmianka kotla przerobka instalacji 13 tys euro. Robie sam. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze jedno pytanko:

Jakia srednice rur zastosowac do obiegu kotlowego?

Wyjscie z kotla 6/4', sprzeglo przylacze 1' pompa mam srubunek na 1' 

Dac 1' czy wieksza srednice?

Opublikowano

1” 

nawet jakbyś dał większe to nic to nie zmieni bo i tak masz 1” na sprzęgle. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.