Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podgrzewacz Wody Hybrydowy Ariston Lydos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.
Chciałem się pochwalić nowym nabytkiem.
Nabyłem właśnie podgrzewacz wody 100l hybrydowy z pompą ciepła.
Żonie się podoba bo ma nowoczesny wygląd
a mnie ciekawią oszczędności w porównaniu ze zwykłym bojlerem.
Jutro wymiana starego wysłużonego bojlera i zobaczymy co potrafi ta nowość.
Czy ktoś z już o tym słyszał i ma jakieś zdanie?

Pozdrawiam.

Marian

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, też skusił mnie ten nabytek i postanowiłem GO mieć. Montaż banalny, w miejscu starego i wysłużonego bojlera, ucieszyła mnie zawartość opakowania gdzie znalazłem wszelkie materiały montażowe i........ jest :-)) działa.

Moje urządzenie ma 80L pojemności, wcześniej posiadałem bojler o pojemności 60L, gabarytowo wpasowało się w miejsce bojlera. Co potrafi nowość...

Pierwsze spostrzeżenia:

1. szybko podgrzał cała masę wody, bez porównania do swojego poprzednika

2. podoba mi się potrzymanie temperatury w trybie "zielonej energii", w ciągu dnia wystarcza sama pompa ciepła na potrzeby tzw. bytowo gospodarcze, przy większym zużyciu czyli prysznic dla 3 osób posiłkuje się już grzałką ale (miłe zaskoczenie) ciepłej wody w zupełności wystarcza

pozdrawiam

Robert

Opublikowano

Witam.

U mnie działa bez zastrzeżeń, grzeje dużo szybciej niż poprzedni bojler

zastanawiałem się wcześniej nad obsługą ale jest łatwa - daje rade.

Montaż jak każdego bojlera musiałem tylko użyć kotwy chemicznej

żeby mieć pewność że na naszej ścianie będzie się trzymał (ścianka z cegły dziurawki).

Kołki w kpl. dobre Fischer ale nie na naszą ścianę.

Na Nasze 2+2 wody nie brakuje.

Pozdrawiam.

Opublikowano

ech... reklama reklamą....

z pewną nieśmiałością podszedłem to tego tematu. na co dzień zajmuję się projektowaniem instalacji sanitarnych. do tej pory sprawy związane z oszczędzaniem energii były bardziej dla moich kontrahentów niż dla mnie. nie ukrywam, że na swoje potrzeby poszukiwałem tradycyjnego podgrzewacza elektrycznego. na proste pytanie: po co ci to, nie lepsza będzie hybryda? nie wiedziałem co odpowiedzieć.

to, że podjąłem wyzwanie i nabyłem takie cacko nie jest z mojej strony reklamą lecz wyrażeniem mojego zadowolenia z wyboru i chęć podzielenia się tym z innymi.

nie ukrywam, że z braku czasu czy też może i po części z lenistwa nie zapoznałem się jeszcze z instrukcją obsługi, nie poznałem wszystkich możliwości, używam jedynie intuicyjnie i jestem mile zaskoczony.

Opublikowano

Witam.

Jednym się podoba innym nie musi - jak wszystko.

Ja zdecydowałem się napisać ponieważ uważam że jestem zadowolony z zakupu

Na Nasze potrzeby jest wystarczający i wygląda nowocześnie.

Mogę śmiało reklamować i nie mam z tym problemu bo jest ok i ma to co chciałem.

Instrukcje warto poczytać - ważne jest kilka stron

Żeby dostosować urządzenie do własnych potrzeb i wiedzieć co się ma w domu.

żeby było jasne nie trzeba się instrukcji uczyć - leży przy bojlerze i klika razy do niej wróciłem

jak miałem chwilę żeby posprawdzać co i jak działa.

Opublikowano

Przyznam Wam się szczerze, że obawiałem się wychłodzenia pomieszczenia (wiadomo pompa ciepła) ale obawy na szczęście były bezpodstawne. Zapomniałem za to na początku podłączyć odwodnienie do kanalizacji i była okazja do zmycia podłogi :-)) ale jest ok. Z każdym dniem coraz bardziej jestem zadowolony z zakupu. Nie ukrywam, że mam wśród znajomych kilku niedowiarków, którzy z ciekawością ale i nieśmiałością obserwują jak to działa i o dziwo, jeden się "nawrócił" ;-))

Opublikowano

Też mnie straszono wychładzaniem pomieszczenia - przesada.

Nie jest to jakoś odczuwalne i nie ma dla mnie większego znaczenia.

Bojler już ponad miesiąc działa dobrze i bez zastrzeżeń.

Jest to bardzo dobra alternatywa gdy nie ma możliwości podłączenia gazu

lub gdy ktoś z gazu z różnych powodów rezygnuje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Bojler grzeje elegancko już prawie dwa miesiące

- na konkretne oszczędności jeszcze za wcześnie ale cieszy że czasy grzania zgodne oczekiwaniami.

Znajomi zdziwieni co to Hybryda i jak działa (trochę jak z autem znanej marki).

Postęp i nowoczesność (Większość nie ogarnia -  jak pokolenie wcześniej z pralką automatyczną)

Pozdrawiam tych co idą do przodu i nie boją się nowości...

Opublikowano

tu się z Tobą zgodzę, wielkie oczy i niedowierzanie, troszkę pukanie się w głowę bo po co? zapewne za jakiś czas stanie się to standardem, może nawet wymaganym jakimś przepisem. świat dąży do oszczędzania energii. cieszę się, że mogę być jednym z pionierów. jak wspomniałem we wcześniejszym poście, jeden z moich znajomych nabył już hybrydę Aristona i też jest zadowolony. śmiać mi się chce gdy opowiada jak śledzi, obserwuje tryby pracy i o ikonce świadczącej o pracy pompy ciepła i liczy o ile mu spadnie zużycie prądu.... kiwam głową ze zrozumieniem :) mam to przecież w domu :)

pozdrawiam

Opublikowano

Dla mnie teraz sprawa jest prosta i oczywista. Części ludzi nowe technologie traktuje z dużym dystansem.

Kilka miesięcy temu gdy szukałem nowego bojlera nie bardzo orientowałem się w klasach energooszczędności które weszły w życie i obowiązują już od prawie roku. Kilka czy kilkanaście lat temu nikt za bardzo o klasach nie słyszał ani się nad nimi nie zastanawiał tak samo jak nad ocieplaniem domów (pamiętam jak mojego dziadka i wujka dawniej straszono przed docieplaniem domu styropianem) od wielu lat jest to już normą i nie wyobrażamy sobie gołego nieocieplonego domu. Producenci trochę są zmuszani przepisami a trochę goni ich konkurencja do szukania nowych rozwiązań. Moje urządzenie na tą chwilę jest jedynym w klasie energooszczędności A z Hybrydą o pojemności 100l.

Taniej grzeje wodę i to cieszy a przy tym faktycznie jest ładny i nowoczesny w porównaniu ze zwykłymi bojlerami. 

Pozdrawiam.

Opublikowano

Płacą Wam aż tyle za tę reklamę, by firmować teksty jak z Mango? 

Konkrety proszę- jaki czas zwrotu z inwestycji?

Opublikowano
Godzinę temu, Marian2018 napisał:

Moje urządzenie na tą chwilę jest jedynym w klasie energooszczędności A z Hybrydą o pojemności 100l.

Masz rację, jedyne, gdyż nawet stary poczciwy Galmet ma taką hybrydę o klasę lepszą czyli A+ i na dodatek 200l pojemności.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
8 godzin temu, sambor napisał:

Masz rację, jedyne, gdyż nawet stary poczciwy Galmet ma taką hybrydę o klasę lepszą czyli A+ i na dodatek 200l pojemności.

brawo! pytanie jawi się tylko po co mi akurat takiej pojemności zbiornik? Do maja br używałem bojlera o pojemności 60L i jakoś dawał radę. Niestety jego żywot dobiegł końca i stanąłem przed dylematem, o którym pisałem wcześniej. Na moje potrzeby wystarcza w zupełności zbiornik 80L i o dziwo! pracujący wyłącznie w trybie samej pompy ciepła. 

9 godzin temu, HarryH napisał:

Płacą Wam aż tyle za tę reklamę, by firmować teksty jak z Mango? 

Konkrety proszę- jaki czas zwrotu z inwestycji?

:-) niestety nikt nam nie płaci, nikt nie mówi o wolnej linii czy nie namawia do kup teraz, promocja trwa tylko godzinę :-))

ale masz na szybko sporządzoną prostą kalkulację dla mojego 80L urządzenia, wg moich spostrzeżeń (założeń)

Tryb pompy ciepła:

0,12 kW x 4 h (założenie: tyle godzin dziennie pracuje bojler w przeciągu dnia) = 0,48 kWh
0,48 kWh x 251 dni = 175,2 kWh (dni robocze)

Tryb grzałki elektrycznej:

1,2 kW x 3 h (założenie: tyle godzin dziennie pracuje bojler w przeciągu dnia) = 3,6 kWh

3,6 kWh x 114 dni = 410,4 kWh (weekendy i  święta)

Łącznie: 585,6 kWh

Bojler wyłącznie z grzałką elektryczną:
1,2 kW x 3 h (założenie: tyle godzin dziennie pracuje bojler w przeciągu dnia) = 3,6 kWh
3,6 kWh x 365 dni = 1314 kWh

Różnica: 728,4 kWh

Przy średniej cenie energii elektrycznej za 1 kWh = 0,55zł daje to 400,62zł oszczędności rocznie

Opublikowano
27 minut temu, RobertOn napisał:

brawo! pytanie jawi się tylko po co mi akurat takiej pojemności zbiornik? Do maja br używałem bojlera o pojemności 60L i jakoś dawał radę. Niestety jego żywot dobiegł końca i stanąłem przed dylematem, o którym pisałem wcześniej. Na moje potrzeby wystarcza w zupełności zbiornik 80L i o dziwo! pracujący wyłącznie w trybie samej pompy ciepła. ...

Ale ten bojler grzałeś do 80C. A pompa grzejesz do 45C.

Ani z bojlera ani z pompy kąpieli nie będzie - pozostaje omyć rączki lub wziąć 5minutowy prysznic.

A jak dziewczyna przyjdzie i będzie(cie) chciała(li) się wykąpać to d..a....

Opublikowano

Panowie! wystarcza na 3 osoby w zupełności! :-)) PioBin zgadza się, korzystamy wyłącznie z prysznica, wanny nie instalowaliśmy. W przypadku gości czy też potrzeby większego poboru wody przechodzę na funkcję z grzałką elektryczną (co uwzględniłem w swoich wyliczeniach) i ciepłej wody mi nie brak. W swojej kalkulacji przyjąłem zwiększony pobór ciepłej wody w weekendy i święta za to nie odjąłem dni kiedy nas w domu nie ma.

ale pojawił się i błąd rachunkowy, po korekcie będzie tak:

Tryb pompy ciepła:

0,12 kW x 4 h (założenie: tyle godzin dziennie pracuje bojler w przeciągu dnia) = 0,48 kWh
0,48 kWh x 251 dni = 120,48 kWh (dni robocze)

Tryb grzałki elektrycznej:

3,6 kWh x 114 dni = 410,4 kWh (weekendy i  święta)

Łącznie: 530,88 kWh                      x 0,55zł/kWh = 291,98zł rocznie -> 24,33zł/miesiąc

Bojler wyłącznie z grzałką elektryczną:
3,6 kWh x 365 dni = 1314 kWh      x 0,55zł/kWh = 722,70zł rocznie -> 60,23zł/miesiąc

Różnica: 783,12 kWh

Przy średniej cenie energii elektrycznej za 1 kWh = 0,55zł daje to 430,72zł oszczędności rocznie

Opublikowano

Cena tego cuda 2350zł - gwarancja 5lat, żywotność około 6lat

Ariston zwykły 80l cena 450zł - grzałka 1,8kW - gwarancja i żywotność tak samo jak w/w

Wyliczenia nie są takie proste, jeżeli przyjmie się temp. na poziomie np. 55stC, faktyczna amortyzacja poniesionej róznicy w kosztach zakupu to około 6 lat, dodatkowo utylizacja bardziej uciążliwa i szkodliwa dla środowiska, ponieważ to nie tylko baniak stalowy.

Opublikowano (edytowane)

W tych przybliżonych wyliczeniach zapomnieliście o jednym aspekcie, moim zdaniem bardzo ważnym.

Otóż ciepło, które podgrzewa wodę w trybie pompy ciepła pobierane jest z pomieszczenia w którym zainstalowany jest podgrzewacz hybrydowy.
O ile nie ma to znaczenia w upalne dni takie jak teraz, to w okresie grzewczym owszem.

Więc proponuje w tych obliczeniach uwzględnić także "wyprowadzanie ciepła" z budynku (mieszkania), bo raczej nikt ciepła z szarej wody nie odzyskuje. 

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, Andrzej_M_ napisał:

...

Otóż ciepło, które podgrzewa wodę w trybie pompy ciepła pobierane jest z pomieszczenia w którym zainstalowany jest podgrzewacz hybrydowy.
O ile nie ma to znaczenia w upalne dni takie jak teraz, to w okresie grzewczym owszem.

...

To ja jestem ciekaw jaka jest temperatura w łazience dajmy na to 2x3 = 6[m2] przy korzystaniu z tej pompy? Jak mi to wypompuje ciepło z łazienki do baniaka to muszę piec CO odpalić i podłogówkę a może grzałkę elektryczną w kaloryferze?

Zimą to się nadaje do "bloku z lat 80" " gdzie za ogrzewanie łazienki "się nie płaci"...

Edit: Akurat tak pomyślałem o swoich znajomych którzy chcieli pozbyć się tradycyjnego bojlera.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Ale to jedyne urządzenie w tej klasie i to jest najważniejsze!

PS

Te poważniejsze ogrzewacze hybrydowe mają dodatkowo wężownicę na okres zimowy do  podłączenia do kotła CO a ta zabawka nie ma czegoś takiego.

rzecz dobra do domku letniskowego na lato, wtedy nawet za klimę robi.

Opublikowano

Czyli czas zwrotu w taryfie G12 to 12 lat, a trwałość 6?

Opublikowano (edytowane)

no dobra, zacznijmy inaczej, zbiornik 80L:

1. hybryda - szacunkowy koszt zużytej energii rocznie 291,98zł x 5 lat daje 1459,90zł + koszt inwestycyjny 2350 = 3809,90zł

2. bojler (z grzałką 1,8kW) - szacunkowy koszt zużytej energii rocznie 1084,05zł x 5 lat daje 5420,25 zł + koszt inwestycyjny 450 = 5960,25zł

tak to wygląda na przełomie lat 5

jak już wspominałem, wychłodzenie jest nieznaczne, niezauważalne. Panowie, to hybryda z małej mocy pompą ciepła, nie typowa pompa ciepła powietrze - woda.

oczywiście założenie jest proste, że ciepła woda przygotowywana jest z bojlera... nie bierzemy pod uwagę przypadków gdzie możemy włączyć układ c.o. 

Edytowane przez RobertOn
Opublikowano

1. hybryda - szacunkowy koszt zużytej energii rocznie 291,98zł x 5 lat daje 1459,90zł  to jest koszt przeniesienia energii z łazienki do wody musisz do tego dodać koszt podgrzania łazienki do temperatury początkowej jak chcesz to porównywać . To było do kolegi Roberta On ale wpadłeś w zdanie Sambor. poz Hermogenes