Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Rynnowy Nie Dopala Ekogroszku

PiotrekS1979

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.Mam pytanie jak w temacie.Dlaczego mi nie dopala?Ekogroszek pierwszej kategorii kupiony ze składu węgla,niby najlepszy jaki mieli.Czy mam wydłużyć przerwę w pomiędzy podaniami?

Opublikowano

Podaj nastawy

Opublikowano

Czas podawania 9 sekund

Czas między podawaniem 65 sekund

Obroty dmuchawy 30% dmuchawa zasłonięta na 90%

Opublikowano

Zwiększ obroty dmuchawy do 50%, szczeliny na razie nie ruszaj.

Czas przerwy na 70sek

Poobserwuj przez kilka godzin co się dzieje.

Opublikowano

Ustawiłem tak jak napisałeś.Trochę te obroty spore dmuchawy,temperatura na czopuchu od razu idzie do góry

Opublikowano

Jeżeli przekraczają 160*C to przykręć lekko.... 

Ale patrz co się dzieje z grochem - jeżeli spieki się robią to za dużo powietrza, jak nie dopala to za mało

Dla zmniejszenia temperatury ja u siebie powiesiłem 15cm nad rynną starą wklęsłą pokrywkę od garnka fi=26cm.

Temperatura spalin spadła o 30*C

Opublikowano

A więc tak,po nocy jest mniej niedopalonego a więcej małych kalafiorów ale jeżeli chodzi o te nie dopalone to zrobiłem próbę.Rozpaliłem w kominku i wrzuciłem dwie garście niedopałków i co żarzy się a nie wypala.Czyli ten pierwszy gatunek co kupiłem najdroższy jaki mieli nadaje się na wycior do armaty.Gówno a nie groszek.Już go nie kupię.Zastanawiam się nad zamówieniem retopalu,dobry jest???

Opublikowano

Witam

Do palnika rynnowego lepszy jest eko o niższej kaloryczności tak 24-26. Przy wyższych kalorycznościach grzeje się podajnik. Bynajmniej ja tak u siebie zaobserwowałem

Gość witek1234
Opublikowano

A więc tak,po nocy jest mniej niedopalonego a więcej małych kalafiorów ale jeżeli chodzi o te nie dopalone to zrobiłem próbę.Rozpaliłem w kominku i wrzuciłem dwie garście niedopałków i co żarzy się a nie wypala.Czyli ten pierwszy gatunek co kupiłem najdroższy jaki mieli nadaje się na wycior do armaty.Gówno a nie groszek.Już go nie kupię.Zastanawiam się nad zamówieniem retopalu,dobry jest???

Kupiłeś eko z węgla  koksującego. Węgiel dobry ale do górniaka.

Opublikowano

Witek pewnie masz rację.Mieszkam w zachodniopomorskim pomiędzy Szczecinem,Stargardem i Goleniowem w miejscowości Przemocze.Nie mam pojęcia,gdzie mógłbym kupić groszek z wesołej.A powiedzcie

Opublikowano

Powiedzcie jak z tym Retopalem,dobry jest?

Gość witek1234
Opublikowano

Czytałeś temat " Retopal, ekoret prosto z kopalni " w dziale opał? Sam nie kupowałem ale opinie są zadowalające.

Opublikowano

Po co przepłacać za Retopal,za 6 stówek kupisz w bigbagu Greenpal o podobnej kal. i wyglądzie ok.24MJ/kg z tej samej kopalni Piast...

Opublikowano

A gdzie to mogę zamówić,wysyłkowo sprzedają?Daj namiary jak masz.

Opublikowano

Powiedzcie jak z tym Retopalem,dobry jest?

Ja palę cały sezon i nie mam problemu. W mrozy też dał radę

Pozdrawiam

Opublikowano

Gilal a jaki masz palnik?

Opublikowano

Jeszcze defro uni 16kW. Już niedługo przechodzę na pellet.

Ale naprawdę jestem od pory zakupu pieca z tym palnikiem bardzo zadowolony i nie mialem problemu.

Opublikowano

Kolanin a tu zamawiałeś od nich?Ile czeka się na dostarczenie opału i czy faktycznie dostawa jest wliczona w cenę węgla?

Opublikowano

Ja zamawiałem u nich, dostawa jest darmowa, tylko jeżeli będziesz zamawiał, nie zapomni zaznaczyć,że bez akcyzy. Zamawiałem ostatnio w poniedziałek wieczorem, a dostawa była w środę do południa. Szybko sprawnie bez żadnych kłopotów! Ja ze swej strony polecam.

Opublikowano

Dziękuję Roman za odpowiedź.

Opublikowano

Tylko nie wiem co zamówić ekogroszek czy ten greenpal miał.Co będzie lepsze dla mnie...

Opublikowano

Nie wiem, ja zamawiałem ekogroszek, zresztą nie pierwszy raz i jestem zadowolony... włącznie z ciężarem ekogroszku!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.