Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ekoplus M - Ustawienia Pieca Przyczyną Powstawania Czadu

Squarepusher

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam kocioł Ogniwo Eko Plus M 14Kw.

Ustawiony typ kotła: retortowy grupowy, moc minimalna: 16kW , maksymalna: 20kW. Temparatura kotla: 51 stopnik. Tryb w pelni automatyczny.

W obu przypadkach moc dmuchawy wynosi grubo poniżej 40% (ok. 35%). Moc byla obnizana aby zapobiec powstawaniu spieków.

Dziś w nocy obudzilo mnie wycie czujnika czadu.

Czy możliwe jest aby zbyt niska moc dmuchawy była tego przyczyną ?

Nie wiem czy dobrze rozumuję: moc dmuchawy zbyt niska = dmuchawa moze nie byc w stanie "wepchnac" spalin do czopucha i dalej w przewod kominowy.

Dodam ze komin jest drozny (sprawdzany 2 miesiace temu przez mistrza kominiarskiego), piec wyczyszczony 4 dni temu, popiol nie zalegal w popielniku a piwnica ma staly doplyw swiezego powietrza.

A mimo to czuc bylo w domu i piwnicy nieprzyjemny zapach a po otworzeniu drzwiczek kotła, plomien byl pomaranczowo - czarny , bardzo intensywny i dymiacy, rowniez o nieprzyjemnym zapachu.

Bede wdzieczny za wszelkie pomysly i sugestie co moglo byc przyczyna powstania czadu.

PS. Wezwani na miejsce strazacy nie stwierdzili powaznych uchybien, sugerujac ze czasem tego typu cofki moga sie zdarzyc przy odpowiednich warunkach pogodowych (cisnienie).

Pozdrawiam !

Opublikowano

Pierwsze pytanie nazuca mi sie dlaczego taka niska temperatura na kotle 51°to nie wedzarnia.

Takie jest moje spostrzeżenie.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Masz kocioł oparty na dolniaku a to niestety w gorszych warunkach rodzi problemy, czego większość nie chce słuchać i do wiadomości nie przyjmuje.

Twój palnik wywala wszystko do góry, ale później musi to nawrócić pod palnik i przejść na tył, gdzie przeciska sie do kanałów pionowych przez zawirowacze.

Jak masz słabszy ciąg kominowy - masz problem z cofkami i wydymianiem (stąd m.in dym i pomarańczowy płomien jak otwierasz drzwiczki do palnika). Dom to nie laboratorium i nie zawsze mamy optymalne warunki pracy.

Z prostych rzeczy to najpierw spróbuj podnieść nieco nadmuch, dla mocy 16kw to tak mniej więcej widełki 37-40 a dla mocy 20kW ok 40-43.... (to minimum, ja dla dmuchaw 36-40W typu WPa07, DM85 daję 12kW - 36-39%, 16kW - 40-43%, 20kW -45-49%)

jak to nic nie da - wymontuj z pionowych kanałów zawirowacze.

Opublikowano

Ja to się zastanawiam, dlaczego w EkoPlus M14  takie widełki mocy w grupowym?

Tam najbardziej optymalne byłyby moim zdaniem 8 kW-12 kW. I przede wszystkim temperatura na kotle minimum 55 C.

Opublikowano

Ja mam ogniwo eko plus m i pale od ponad pół roku z ustawieniami dmuchawy 32-33% i nic się złego nie dzieje. Ale chyba warto wspomniec że u mnie temperatura kotła to +/-70* C : )

Opublikowano

Kolega pali w grupowym i nazywa to pełnym automatem :) , pełny automat to jest tryb eCoal 

Napisz jeszcze ile podań masz ustawione na tych mocach , tam pewnie nieźle przesypuje palnik i  kopci jak stara lokomotywa 

Opublikowano

Autor jak widać pojawił się , napisał jednego posta i zniknął jak kamfora. Ani "dziękuję", ani "pocałujcie mnie w d..."

Opublikowano

Miejmy nadzieję że się nie zaczadził  :(

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Dzień dobry,

chciałabym się podłączyć do tematu dotyczącego ustawień pieca.

Jestem od czterech miesię cyjestem  użytkowniczką kotła OGNIWO EKO PLUS M 14kW. Kompletnie nie znam się na działaniu pieca.

Z  moich obserwacji wynika, że mam problem, gdyż temperatura spalin przekracza czasami 200*C i, a piec spala dziennie 25-30 kg ekogroszku ( jest suchy , zapakowany w worki). Do tego tworzą się tzw. spieki. ( nawet 2 razy zerwało zawleczkę)

Ustawienia  kotła: retortowy e-coal .

Temperatura zadana  kotła: 51 stopni.

Temperatura obniżona 3 stopnie.

Krzywa grzania dla -10*C- 60 *C, Krzywa grzania dla + 10*C  - 42 *C , Tryb pracy- zima,

Tryb grzania: Korekta dmuchawy 0%, Czas pracy podajnika - 5 sek.,

Tryb podtrzymanie : Czas pracy podajnika - 10 sek., czas postoju podajnika - 45 min,, czas krótkiej przerwy - 20sek., ilość powtórzeń podawania - 1x. MOC DMUCHAWY - 45%,  (w trybie ręcznym  moc dmuchawy taka sama).

Maksymalna temperatura podajnika 70*C, czas wyrzutu paliwa 3 min.

Temperatura wewnętrzna- ustawienia:

niska - 19*C

normalna 20*C,

komfortowa 21*C..

Czas pracy pompy c.o. -10min, postoju 1min.

Minimalna temperatura powrotu wynosi 45*C. Ochrona powrotu : pompa mieszająca. Temperatura załączenia pomp -35*C, pompa dodatkowa : pompa cyrkulacyjna.

Dodam, iż dom jest nowy, suchy, ocieplony styropianem 15. Ogrzewanie:  podłogówka 75m2,  25 m2 grzejniki.  Najbardziej martwi mnie wysoka temperatura spalin i te spieki, które potrafią być ogromne i blokować "ujście" popiołu.  (dlatego była 2 razy zerwana zawleczka). Piec praktycznie ciągle chodzi.  Testuję już 4 rodzaj ekogroszku.  Proszę o radę, co zmienić w ustawieniach pieca .

Opublikowano

Daj link do podglądu.

Opublikowano
Godzinę temu, axana napisał:

Proszę o radę, co zmienić

Spróbować na tym węglu 

KWK Piast-Ziemowit Ruch Piast-Bieruń Retopal - Ekogroszek
Opublikowano

Pieklorz  ale z jakiej kopalni lub składu bo jeżeli chodzi  o dawnego pieklorza z KWK  Bobrek to juz się tak nie nazywa tylko skarbek i to jest najlepszy węgiel na rynku Kopalnia posiada uznany na rynku węgiel dla odbiorców indywidualnych. Ekogroszek Skarbek (dawniej Pieklorz) z Piekar, to jedna z najlepszych marek węglowych na rynku. Ten węgiel typu 31, o kaloryczności 26 MJ/kg, posiada zaledwie śladową ilość popiołu. Podobne parametry posiadają inne sortymenty: groszek, orzech, kostka oraz miał energetyczny.Kopalnia posiada uznany na rynku węgiel dla odbiorców indywidualnych. Ekogroszek Skarbek (dawniej Pieklorz) z Piekar, to jedna z najlepszych marek węglowych na rynku. Ten węgiel typu 31, o kaloryczności 26 MJ/kg, posiada zaledwie śladową ilość popiołu. Podobne parametry posiadają inne sortymenty: groszek, orzech, kostka oraz miał energetyczny.Kopalnia posiada uznany na rynku węgiel dla odbiorców indywidualnych. Ekogroszek Skarbek (dawniej Pieklorz) z Piekar, to jedna z najlepszych marek węglowych na rynku. Ten węgiel typu 31, o kaloryczności 26 MJ/kg, posiada zaledwie śladową ilość popiołu. Podobne parametry posiadają inne sortymenty: groszek, orzech, kostka oraz miał energetyczny.https://www.weglokokskraj.pl/pl/nasza-firma/kwk-bobrek-piekaryhttps://www.weglokokskraj.pl/pl/nasza-firma/kwk-bobrek-piekary

Opublikowano

Nie wiem, na składzie miałam do wyboru różne ekogroszki, które podobno różnią się jakością i od tego uzależniona jest oczywiście ich  cena. Wzięłam trzy rodzaje.  Wszystkie wypalają się  tak samo, może jeden ma  trochę większe spieki. Wcześniej testowałam ekogroszki z dwóch innych składów i  było podobnie. Jak wcześniej wspomniałam , inni nie mają takich problemów z tym ekogroszkiem. Poprosiłam o pomoc w ustawieniach pieca  " instalatora", ale on stwierdził, że każdy sam musi przetestować ustawienia  i ustawić sobie właściwe, więc szukam rozwiązań.

Opublikowano

Miałam nadzieję, że na forum mogę liczyć na rzeczową dyskusję na temat  ustawień pieca, a nie tylko na temat ekogroszku. ( co już wyjaśniłam). Czy moja lokalizacja ma jakiekolwiek  znaczenie?

Opublikowano

Poproszę link do sterownika.

Gość berthold61
Opublikowano

Jesli to pieklorz to pewnie chodzi i kop Chwałowice , ja tym latem paliłem na CWU i wg mnie opał dobry mocny i w sumie małoproblemowy więc pewnie chodzi o ustawienia kotła , jak zainstalowałem w maju kocioł to albo przesypywał albo dziurę wypalał a po 2 dniach wygasał ale doszedłem do mistrzostwa świata z ustawieniami przez to hehe teraz spalam nawet wegiel silnie koksujący podobno niedajacy się spalać na podajniku .

a jak chcesz pomocy to musisz podać np typ palnika oraz nazwę sterownika bo to ważne , jeden podajnik podaje 6,5 kg/godz inny 13kg/godz a co za tym idzie to trzeba wprowadzić dane do sterownika czyli sekundy podawania oraz sekundy czy minuty przerwy oraz ilość powietrza w procentach bo bez tego ani rusz .

Opublikowano

@berthold61 Ogniwo ma specyficzny palnik i sterownik, trzeba wykresy zobaczyć i ustawienia, @makog przesiadł się z miśka na SKZP  i chyba jest zadowolony, natomiast zanim się komuś zaleci wydanie kasy na to czy tamto warto mieć obraz sytuacji i za sobą próby jej poprawy bez kosztów.

@axana wstaw link ze strony esterownik, powinien wyglądać tak: https://esterownik.pl/device/13975   tylko do Twojego kotła

Pozdrawiam RedEd

Opublikowano

@reded nie tylko sterownik, ale i palnik, no i od palnika zacząłem cała zabawę, później był sterownik :)

Opublikowano
13 godzin temu, berthold61 napisał:

a jak chcesz pomocy to musisz podać np typ palnika

Prawdopodobnie chodzi o  burner-s z dwoma szamotkami i sterownik  eCoal v3.5 

Opublikowano

w M-kach jest zmodyfikowany Bruner-S o nazwie handlowej Bruner-SM, z dwoma szamotkami na palniku. 

Opublikowano
20 godzin temu, makog napisał:

@reded nie tylko sterownik, ale i palnik, no i od palnika zacząłem cała zabawę, później był sterownik :)

To palnik wymieniłeś czy zmodyfikowałeś.

Opublikowano

Bruner-S został wymieniony na ekoenergie z nawiercana koroną 

DSC_0016.thumb.jpg.7b95739a0965cffb05680060dffe098a.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.